WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 σίγουρα σημάδια πως είναι νάρκισσος ή έχει ναρκισσιστικές τάσεις και συμπεριφορές


JTeam

31 Ιανουαρίου 2024

4 σίγουρα σημάδια πως είναι νάρκισσος ή έχει ναρκισσιστικές τάσεις και συμπεριφορές
Οι σχέσεις με ναρκισσιστικούς ανθρώπους είναι τραυματικές και βαθιά προβληματικές

Η ναρκισσιστική διαταραχή είναι από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές και παρά το γεγονός πως υπήρχε ανέκαθεν στον χρόνο, τώρα συζητιέται πιο πολύ από ποτέ και όχι άδικα. Κανείς δεν θα γυρίσει να σου πει απλά πως είναι νάρκισσος και τοξικός, αλλά αντιθέτως θα προσπαθήσει πρώτα να σε πείσει, πως είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί στη ζωή σου. Είτε μιλάμε για σύντροφος, φίλος, ακόμη και γονιός.

Στο άρθρο αυτό, θα σταθούμε για λίγο στις ναρκισσιστικές ερωτικές σχέσεις, οι οποίες έχουν έντονο ενδιαφέρον και σίγουρα ένα άρθρο δεν αρκεί για να αναπτύξουμε όλες τις πτυχές μια τέτοιας σχέσης. Το σίγουρο είναι πως θα εξελιχθεί προβληματικά, μιας και υπάρχουν βασικά προβλήματα στην προσωπικότητα ενός νάρκισσου, που δεν του επιτρέπουν να συνδεθεί πραγματικά και ουσιαστικά με ένα πρόσωπο και κυρίως δεν του επιτρέπουν την ενσυναίσθηση.

Κάθε νάρκισσος όμως, είναι διαφορετικός και δεν έχουν όλοι στον ίδιο βαθμό τα παρακάτω γνωρίσματα. Επίσης μη ξεχνάς πως υπάρχουν και διαφορετικές κατηγορίες ναρκισσιστικής διαταραχής, (πχ α) ο ευάλωτος νάρκισσος, β) ο επιδειξιομανής νάρκισσος, γ) ο νάρκισσος με ψυχοπαθητικές τάσεις κλπ.)

Jenny.Gr


Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα σημάδια, που μπορούν να σε προϊδεάσουν πως το άτομο που έχεις απέναντι σου είναι πιθανώς νάρκισσος:

  • Σου δίνει συμβουλές που δεν ζήτησες («για το καλό σου»)

Nαί είναι αυτός ο άνθρωπος που σου λέει τι να κάνεις και τι όχι, με «καμουφλαρισμένο τρόπο». Στην ουσία σε χειρίζεται κανονικά, απλώς σου παρουσιάζει πως πρόθεση του είναι να σε βοηθήσει. Συχνά επεμβαίνει σε θέματα προσωπικά σου και σε οδηγεί σε μια απόφαση. Πχ σου παρουσιάζει λόγους για να μην κάνεις παρέα με την καλύτερη σου φίλη ή να μην βγαίνεις μαζί της, γιατί δεν είναι καλή για εσένα ή του επιπέδου σου. Στην πραγματικότητα απλά θέλει να σε ελέγχει πλήρως.

  • Τον νοιάζει υπερβολικά η ιδέα που δίνει προς τα έξω

Αν για παράδειγμα σχολιάζει πως το ντύσιμο σου ή εμφάνιση σου, επηρεάζει την εικόνα που δίνεις προς τα έξω και κατ' επέκταση τη δική σου, τότε έχεις ένα από τα σοβαρότερα red flags και καλύτερα να τον αφήσεις στον δρόμο του. Γενικότερα, η υπερβολική ενασχόληση με το «τι ιδέα περνάει προς τα έξω», είναι ένα σημάδι ναρκισσισμού και καταπίεσης.

  • Έχει ανάγκη να σε ελέγχει και να σε απομονώνει

Ένας νάρκισσος με χειριστικές, και «καμουφλαρισμένες» κινήσεις θα προσπαθήσει να σε ελέγχει και να σε απομονώνει. Για παράδειγμα μπορεί να θέλεις να έχεις μια έξοδο χωρίς εκείνον, και αντί να το καταλάβει και να σε αφήσει να περάσεις όμορφα μπορεί να σε κατηγορήσει για χίλιους διό λόγους. Πχ. «Δεν θες να περάσεις χρόνο μαζί μου» (και ας ήσασταν όλη ημέρα μαζί) ή «δεν έχεις ωριμάσει και σε νοιάζουν οι έξοδοι» και άλλα τέτοια πολλά.

  • Η επικοινωνία μαζί του μοιάζει με roller coaster

Την μια ημέρα μπορεί να σε ανεβάζει στα σύννεφα και να σου λέει όλα όσα θες να ακούσεις, μιας και οι νάρκισσοι ξέρουν να ψυχολογούν καλά ποιον έχουν απέναντί τους. Μόλις καταλάβουν όμως πως η διάθεση σου και η συναισθηματική σου κατάσταση εξαρτάται ως ένα βαθμό από εκείνους, τότε θα σε απαξιώσουν και θα σου φερθούν άσχημα. Έχε κατά νου πως μια σχέση με πολλά πάνω και κάτω, χωρίς σταθερότητα και ασφάλεια, δεν είναι αυτό που θες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.