UPDATE

Στο Reddit, μαμάδες γράφουν τα μεγαλύτερα ψέματα που τους είπαν για τη μητρότητα - Δεν είναι όλα προβλέψιμα


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2024

Στο Reddit, μαμάδες γράφουν τα μεγαλύτερα ψέματα που τους είπαν για τη μητρότητα - Δεν είναι όλα προβλέψιμα
Επειδή η μητρότητα δεν είναι παραμυθένια, οι μαμάδες του Reddit βάζουν τα πράγματα στη θέση τους

Η κοινωνία μας παρουσιάζει τη μητρότητα σαν κάτι ονειρικό. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι υπέροχη, τον τοκετό ούτε που τον θυμάσαι, και όταν πια έχει γεννηθεί το παιδί, τα προλαβαίνεις όλα, αν έχεις όρεξη. Ακούς από άλλες μητέρες πόσο εύκολο τους είναι και, αν δεν το έχεις βιώσει, το πιστεύεις. Βλέπεις ταινίες και έχεις την αίσθηση ότι κάπως έτσι θα μοιάζει κι η ζωή σου.

Φυσικά και δεν είναι όλα άσχημα, αλλά δεν τα λες και παραδεισένια. Στο Reddit, λοιπόν, μαμάδες έγραψαν ψέματα που τους είχαν πει σχετικά με τη μητρότητα και όντως τα πίστευαν, μέχρι που τα έζησαν διαφορετικά.

  • «Ότι πρέπει να θυσιάσεις το σώμα, το χρόνο και την ψυχή σου για τα παιδιά. Αν ο θηλασμός κυριολεκτικά και μεταφορικά σου ρουφάει την ψυχή και το μισείς, σταμάτα! Αν είσαι στο όριό σου και έτοιμη να καταρρεύσεις, μπορείς να αφήσεις απαλά το μωρό στην κούνια και να πας λίγο πιο πέρα για να ηρεμήσεις. Κάνε ό,τι σε βοηθά. Άλλωστε, πρέπει πρώτα να φοράς τη δική σου μάσκα οξυγόνου και μετά να βοηθάς άλλους να βάλουν τη δική τους. Μία μαμά που είναι καλά ψυχικά, θα έχει ένα υγιές, χαρούμενο μωράκι».
  • «Όχι, δεν θα είναι όλα ρόδινα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα που λένε οι μαμάδες. Θα αισθάνεσαι τέλεια και χάλια, ως μάνα. Θα νιώσεις τα πιο έντονα συναισθήματα. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, να θυμάσαι ότι τα συναισθήματα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης και θα ξανανιώσεις χαρά. Κράτα γερά, όσο δύσκολο κι αν σου είναι να το πιστέψεις».
  • «Το πόσο χάλια μπορεί να είναι η εγκυμοσύνη κι ο τοκετός. Το ότι έμεινα έγκυος, είναι ό,τι χειρότερο έχω κάνει στο σώμα μου –κι έχω περάσει φάσεις που πήγαινα συνέχεια σε πάρτι και έπαιζα αθλήματα επαφής. Η εγκυμοσύνη με έκανε χειρότερα από αυτά τα δύο. Μετά, ο τοκετός κράτησε τρεισήμισι μέρες. Οι ορμόνες, μετά τη γέννα, είναι εξίσου άγριες. Καλύτερες από ναρκωτικά. Μία μέρα δεν μου τα ‘σκασαν και μπόρεσα να καταλάβω απόλυτα τις μαμάδες που βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη».
  • «Ότι μπορεί και να μη θέλεις να γίνεις μητέρα. Μην κάνεις παιδιά επειδή κάνουν όλοι οι άλλοι».
  • «Μερικές φορές, δεν αγαπάς αμέσως το παιδί σου. Όταν έβαλαν το μωρό μου στο στήθος μου, ήταν περίεργο. Μου πήρε μερικές μέρες μέχρι να τα βρω με αυτό το ρυτιδιασμένο, φωνακλάδικο πλάσμα που είχα μέσα μου για μήνες. Το αγαπώ περισσότερο τώρα, παρά πριν – αφότου το γνώρισα. Είναι εντάξει. Δεν έρχεται πάντα αμέσως αυτή η αγάπη, που κάνει όλα τα άλλα να μοιάζουν ασήμαντα. Μερικές φορές, θέλει χρόνο».
  • «Είναι δυσκολότερο να έχεις δύο παιδιά, παρά ένα. Μην κάνεις δεύτερο για να έχει παρέα το πρώτο».
  • «Ότι ως γυναίκα είσαι φτιαγμένη για να νοιάζεσαι περισσότερο για το παιδί. Αυτά είναι βλακείες. Με εξαίρεση την παραγωγή μητρικού γάλατος, οι άντρες είναι εξίσου ικανοί να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του παιδιού. Το να είσαι γονιός, είναι κάτι που το μαθαίνεις».
  • «Ότι δεν θα έχεις αγαπημένο παιδί. Φυσικά και θα έχεις».
  • «Δεν σου λένε ότι το να βάζεις όρια στο παιδί σου, είναι δυσκολότερο από όσο φαίνεται. Είναι πολύ εύκολο να το κακομάθεις (ειδικά αν έχεις τα μέσα) και ακόμη ευκολότερο να θέλεις να το κακομάθεις όσο πάει –να του αγοράσεις ό,τι θέλει, είτε επειδή το αγαπάς τόσο, είτε επειδή κλαίει ασταμάτητα. Είναι, επίσης, πανεύκολο να κατηγορήσεις κάποιον άλλο για τα λάθη του παιδιού σου. Μπορεί να τσακώνεσαι, γνωρίζοντας ότι το δικό σου παιδί έφταιγε».
  • «Ότι γίνεται ευκολότερο με τον καιρό ή ότι τελειώνει κάποια στιγμή. Δεν θα γίνει ευκολότερο και δεν θα τελειώσει ποτέ. Ναι, η εφηβεία είναι η δυσκολότερη περίοδος και είναι πανάκριβη, ειδικά αν ασχολούνται και με αθλήματα. Μην υποτιμάς τη δέσμευση που πήρες, είναι για μια ζωή».
  • «Παραδοσιακά, η ανιδιοτέλεια είναι το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μπορείς να κάνεις σε μία μάνα, και είναι τεράστιο ψέμα. Όταν η επιτομή της μητρότητας και της γυναικείας φύσης είναι να χάνεις εντελώς τον εαυτό σου, το να είσαι απόλυτα ανιδιοτελής μαθαίνει στα παιδιά –ειδικά στα κορίτσια- να κάνουν το ίδιο. Είμαστε καλύτερες μητέρες, ηγέτιδες και δασκάλες όταν δείχνουμε στα παιδιά την έννοια των ορίων, της αυτοφροντίδας και του αυτοσεβασμού. Ναι, για να είσαι παρούσα θα κάνεις αναπόφευκτες θυσίες, αλλά δεν θα πρέπει να σε καθορίζει αυτό».
  • «Ότι θα χάσεις τους φίλους σου. Δεν έχω απομονωθεί και δεν έχουν αλλάξει οι φιλίες μου. Απλώς πρέπει να προσπαθώ λίγο περισσότερο».
  • «Όλοι θα σε κρίνουν, αλλά πολύ λίγοι θα σου πουν μπράβο ή θα σε ενθαρρύνουν. Το να κάνεις παιδιά χαλάει το σώμα σου και επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σου. Τα παιδιά δεν είναι όσο εύπλαστα νομίζεις –έχουν το δικό τους ταπεραμέντο. Μπορεί να τα κάνεις όλα σωστά, κι εκείνο να σε δυσκολεύει».