UPDATE

#DignifAI: Άντρες στο ίντερνετ πειράζουν με ΑΙ φωτογραφίες που δεν τους φαίνονται «αρκετά σεμνές»


Στεφανία Παπαδημητρίου

6 Φεβρουαρίου 2024

#DignifAI: Άντρες στο ίντερνετ πειράζουν με ΑΙ φωτογραφίες που δεν τους φαίνονται «αρκετά σεμνές»
Τους το ζητήσαμε; Όχι. Μας το έδωσαν; Φυσικά ναι

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μετατραπεί σε εφιάλτη –το περιμέναμε; Ενδεχομένως. Πέρσι, λέγαμε για τον Πάπα που φόρεσε Balenciaga, φέτος μιλάμε για πορνό φτιαγμένο από ΑΙ και, πλέον, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ποια εικόνα είναι αληθινή και ποια όχι. Στην Adobe, θα βρεις μέχρι και ψεύτικες φωτογραφίες από τον πόλεμο στη Γάζα, που μόνο ψεύτικες δεν φαίνονται.

Στα πιο πρόσφατα ΑΙ νέα, η alt-right πλευρά του ίντερνετ έχει ξεκινήσει το #DignifAI. «Τι είναι καν αυτό;», θα αναρωτιέσαι δικαίως, και είμαστε εδώ να σου απαντήσουμε. Άντρες παίρνουν τεχνολογία ΑΙ και πειράζουν αληθινές φωτογραφίες γυναικών, τις οποίες θεωρούν προκλητικές, και τις κάνουν να μοιάζουν πιο σεμνές –δηλαδή τους αφαιρούν τατουάζ, τις ντύνουν ώστε να φαίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο δέρμα, τις φέρνουν γενικά όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που οι ίδιοι θεωρούν «σωστό».

Τους το ζητήσαμε; Όχι. Μας το έδωσαν; Φυσικά ναι.

Στο 4chan, έχουν και μανιφέστο:

«Με τη δύναμη του ΑΙ
Θα ντύσουμε τις instahots
Θα τις καθαρίσουμε από τα τατουάζ τους
Θα τις απελευθερώσουμε από τα piercings τους
Θα μακρύνουμε τις φούστες τους».

Ευχαριστούμε αλλά όχι, ευχαριστούμε, I guess.

Την ίδια μέρα με την ανάρτηση του παραπάνω μανιφέστο, ο λογαριασμός @dignifAI με tagline «Make Dignity Great Again» (κατά το Make America Great Again, κατάλαβες), ξεκίνησε να ποστάρει στο Χ και να απαντά σε εικόνες γυναικών με το «μετά», δηλαδή τις εικόνες μετά την ΑΙ-επεξεργασία.

Δεν του άρεσε η Μάιλι Σάιρους στα Grammys και έφτιαξε αυτό. Αυτό.

Παρακάτω, της λέει «έτσι θα έμοιαζες, αν φορούσες ρούχα». Εμείς στηρίζουμε το πριν, ωστόσο, και βλέπουμε ξεκάθαρα ότι φορά ένα φόρεμα. 3,5Κ likes εντωμεταξύ.

Για μία ακόμη φορά, βλέπουμε άντρες που προσπαθούν να μας επιβληθούν. Αν επιλέγεις να ντυθείς και να μη δείξεις ίχνος του κορμιού σου, θα χρησιμοποιήσουν Τεχνητή Νοημοσύνη για να σε γδύσουν. Αν θέλεις να δείξεις το σώμα σου, θα σου πουν ότι είσαι πρόστυχη και θα σε ντύσουν με ΑΙ. Δεν τους νοιάζει τι φοράς, τους νοιάζει να έχουν τον έλεγχο.

Θα ήταν ωραία αν μπορούσαμε να πούμε ότι με αυτό ασχολούνται ελάχιστα σεξιστικά τρολ του ίντερνετ. Δυστυχώς, είναι πολλοί και είναι ανάμεσά μας.

O παρακάτω φίλος, ας πούμε, λέει ότι για ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να βγάλεις τα λευκά σορτσάκια και να ντυθείς νυφούλα.

Θα ελέγξει κανείς ποτέ την Τεχνητή Νοημοσύνη; Στις ΗΠΑ, αυτήν τη στιγμή γίνονται προσπάθειες εισαγωγής νομοσχεδίων όπως το No AI FRAUD Act για την προστασία των ανθρώπων από τη μη συναινετική χρήση της εικόνας τους τους, αν και δεν είναι σαφές αν αυτοί οι νόμοι θα προστατεύουν τους κανονικούς ανθρώπους (εμάς, τους άσημους) ή μόνο τους celebrities.

Μέχρι τότε, αφήνουμε αυτό εδώ και υπενθυμίζουμε ότι αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι εκεί έξω.