UPDATE

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος


JTeam

19 Φεβρουαρίου 2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος
Unsplash/ Everton Vila
Οι ερευνητές επιχείρησαν να απαντήσουν σε ένα σημαντικό ερώτημα

Τελικά, πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος; Αυτό είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει τους περισσοτέρους από εμάς. Πλέον, όμως, δεν αποτελεί ένα μυστήριο, καθώς νέα έρευνα έδωσε τη δική της απάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, στατιστικολόγοι από τα πανεπιστήμια Εράσμους του Τίλμπουργκ και του Ρότερνταμ, εξέτασαν την ηλικία στην οποία πέθαναν 75.000 άνθρωποι στην Ολλανδία από το 1987 έως το 2017. Οι ερευνητές, δεν επικεντρώθηκαν απλώς στο προσδόκιμο της ζωής τους, αλλά και επιχείρησαν να «ρίξουν φως» στο πόσο καιρό ένα άτομο μπορούσε να ζήσει, όσο φρόντιζε τον εαυτό του και εάν η ζωή του επηρεάστηκε (ή όχι) από κάποια ασθένεια.

Jenny.Gr
Unsplash/ micheile henderson

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι το προσδόκιμο της ζωής είναι περίπου στα 90 έτη ανά άτομο, με τις γυναίκες να έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια από τους άντρες. Ενδεικτικά, οι γυναίκες μπορούν να αγγίξουν κατά μέσο όρο τα 115.7 έτη ζωής, ενώ οι άντρες εκείνα των 114.1 ετών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο καθηγητής και στατιστικολόγος Τζον Άινμαλ, ένας από τους τρεις επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, σημείωσε ότι φυσικά υπάρχει ένας περιορισμός στα ευρήματα, ωστόσο τόνισε ότι κατά μέσο όρο «το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί». Ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που παρακάμπτουν τον κανόνα και ζουν πέρα από την προτεινόμενη μέγιστη διάρκεια ζωής.