UPDATE #NOW

Απλή εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ακόμα και μήνες πριν


JTeam

13 Φεβρουαρίου 2024

Απλή εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ακόμα και μήνες πριν
Pexels
Αρκετές σημαντικές βιολογικές διεργασίες είναι ενεργές ακόμα και κατά τη διάρκεια των μηνών πριν από ένα καρδιακό επεισόδιο

Ένα καινοτόμο εργαλείο ανέπτυξε μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με την ελπίδα να αυξήσουν το κίνητρο των ασθενών να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναν Σάντστορμ, ανακάλυψαν ότι οι καρδιακές προσβολές μπορούν να προβλεφθούν με μια τυπική εξέταση αίματος.

«Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος λίγο πριν από ένα έμφραγμα έχει μεγάλη δυναμική. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος εμφράγματος διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του μήνα μετά από διαζύγιο, ενώ ο κίνδυνος θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου είναι πενταπλάσιος εντός της εβδομάδας μετά τη διάγνωση καρκίνου», σημείωσε ο Σάντστορμ, ο οποίος είναι καρδιολόγος και καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Παράλληλα, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, προχώρησαν στην υπόθεση ότι αρκετές σημαντικές βιολογικές διεργασίες είναι ενεργές ακόμα και κατά τη διάρκεια των μηνών πριν από ένα καρδιακό επεισόδιο.

Η έρευνα

Η ομάδα, εξέτασε δείγματα αίματος 169.053 ανθρώπων χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο από έξι ευρωπαϊκές μελέτες. Μέσα σε έξι μήνες, 420 εξ αυτών υπέστησαν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια, το αίμα τους συγκρίθηκε με το αίμα 1.598 υγιών συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή, η ομάδα εντόπισε «περίπου 90 μόρια που συνδέονται με τον κίνδυνο πρώτου εμφράγματος. Ωστόσο, τα δείγματα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης είναι αρκετά για να προβλέψουν τον κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αυξήσει το κίνητρο των ανθρώπων να παίρνουν τα προληπτικά τους φάρμακα ή να σταματήσουν το κάπνισμα, για παράδειγμα».

Εξέταση για τον κίνδυνο εμφράγματος μέσω νέου εργαλείου

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει και ένα απλό διαδικτυακό εργαλείο μέσω του οποίου ο καθένας μπορεί να μάθει τον κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα εντός έξι μηνών. «Αυτός ήταν ένας από τους στόχους της μελέτης, καθώς γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν σχετικά χαμηλά κίνητρα για να ακολουθήσουν τις προληπτικές θεραπείες. Αν μάθεις ότι έχεις αυξημένο κίνδυνο να πάθεις έμφραγμα σύντομα, ίσως αποκτήσεις και μεγαλύτερο κίνητρο για να το προλάβεις», σημείωσε ο Σάντστορμ. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια νέα μελέτη εδώ στην Ουψάλα για να δούμε αν το διαδικτυακό εργαλείο παρέχει το είδος των κινήτρων που θέλουμε», κατέληξε.