UPDATE

Νέα Υόρκη: Πρώην καθηγήτρια δώρισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πανεπιστήμιο για τα δίδακτρα φοιτητών


JTeam

27 Φεβρουαρίου 2024

Νέα Υόρκη: Πρώην καθηγήτρια δώρισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πανεπιστήμιο για τα δίδακτρα φοιτητών
Unsplash/ Philippe Bout
Η δωρεά αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτού του είδους που έχει δοθεί ποτέ στις ΗΠΑ

Μια δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων έκανε στην Ιατρική Σχολή Albert Einstein της Νέας Υόρκης, μια πρώην καθηγήτρια της σχολής, προκειμένου να πληρωθούν τα δίδακτρα των φοιτητών. Αυτή η προσφορά αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτού του είδους που έχει δοθεί ποτέ στις ΗΠΑ.

Η πρώην καθηγήτρια που έκανε την προσφορά, είναι η Ρουθ Γκότεσμαν, η οποία δώρισε αυτό το ποσό από την περιουσία που της άφησε ο εκλιπών σύζυγός της, Ντέιβιντ Γκότεσμαν, ένας χρηματιστής της Wall Street και επενδυτής της Berkshire Hathaway. Σε κοινή ανακοίνωσή της με τη σχολή, η ίδια ανέφερε: «Είμαι πολύ ευγνώμων στον εκλιπόντα σύζυγό μου Σάντι, επειδή άφησε αυτά τα χρήματα υπό την φροντίδα μου και νιώθω ευλογημένη που έχω αυτό το πολύ μεγάλο προνόμιο να προσφέρω αυτό το δώρο για έναν τόσο ευγενή σκοπό».

Η Ρουθ Γκότεσμαν εργαζόταν στο πανεπιστήμιο από το 1968 και έκανε έρευνα για τις παιδικές μαθησιακές δυσκολίες, ενώ παράλληλα δημιούργησε ένα πρόγραμμα γραφής και ανάγνωσης για ενήλικες. Tώρα, είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Albert Einstein και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Montefiore Health System, του νοσοκομείου που συνεργάζεται με τη σχολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, χάρη στη δωρεά της θα αποπληρωθούν τα δίδακτρα του εαρινού εξαμήνου του 2024 όλων των φοιτητών, ενώ οι μελλοντικοί φοιτητές θα παρακολουθήσουν τις σπουδές τους χωρίς δίδακτρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την αποφοίτησή τους, πολλοί σπουδαστές της σχολής έχουν χρέη που ξεπερνούν τα 200.000 δολάρια. Τα δίδακτρα είναι περίπου 60.000 δολάρια ετησίως.

«Αυτό το μετασχηματιστικό δώρο σκοπεύει να προσελκύσει μια ομάδα ταλαντούχων και διαφορετικών ατόμων που σε άλλη περίπτωση ενδεχομένως δεν είχαν τα μέσα να παρακολουθήσουν σπουδές στην Ιατρική», τονίζει η Σχολή.