UPDATE

Βέλγιο: 13χρονο αγόρι έγινε το πρώτο στον κόσμο που θεραπεύτηκε από επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου


JTeam

26 Φεβρουαρίου 2024

Βέλγιο: 13χρονο αγόρι έγινε το πρώτο στον κόσμο που θεραπεύτηκε από επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου
Pexels/ Anna Shvets
«Δεν γνωρίζω καμία άλλη περίπτωση σαν κι αυτόν στον κόσμο» σημείωσε ο γιατρός του παιδιού

Ένα 13χρονο αγοράκι έγινε το πρώτο στον κόσμο που θεραπεύτηκε από καρκίνο του εγκεφάλου, δίνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα αναφορικά με τη θεραπεία του εγκεφαλικού όγκου σε παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, ο Λούκας διαγνώστηκε με έναν σπάνιο και επιθετικό τύπο εγκεφαλικού όγκου, με διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας εγκεφάλου, σε ηλικία έξι ετών.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, μόλις το 10% των παιδιών επιβιώνει δύο χρόνια μετά τη διάγνωση. Ωστόσο, ο Λούκας, επτά χρόνια αργότερα δεν έχει κανένα ίχνος του όγκου. Οι γιατροί, αναφέρουν ότι από την αρχή ανταποκρίθηκε πολύ καλά στο αντικαρκινικό φάρμακο, everolimus, το οποίο του χορηγήθηκε τυχαία. Ο Γάλλος γιατρός του παιδιού, Ζακ Γκριλ, ο οποίος είναι και επικεφαλής του προγράμματος όγκων του εγκεφάλου στο καρδιολογικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι, σημείωσε ότι η περίπτωση του Λούκας «δίνει πραγματική ελπίδα».

Δεν υπάρχει καμία άλλη παρόμοια περίπτωση

«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς μαγνητικών τομογραφιών, παρακολούθησα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς», δήλωσε στο AFP. «Δεν γνωρίζω καμία άλλη περίπτωση σαν κι αυτόν στον κόσμο», σημείωσε ο γιατρός.

Από την πλευρά της, η Μαρί Αν Ντεμπιλί, ερευνήτρια, τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε στο εργαστήριο τις διαφορές που εντοπίσαμε στα κύτταρα του Λούκας». Αυτό, θα γίνει έτσι ώστε η ερευνητική ομάδα να αναπαράξει τις γενετικές διαφοροποιήσεις του, για να δουν κατά πόσο ο όγκος μπορεί να εξαλειφθεί τόσο αποτελεσματικά όπως στην περίπτωση του Λούκας. Αν αυτό λειτουργήσει, «το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα κύτταρα του όγκου όπως αυτές οι κυτταρικές αλλαγές» που εντοπίστηκαν στον Λούκας, είπε η Ντεμπιλί.

«Κατά μέσο όρο μεσολαβούν 10-15 χρόνια από τη στιγμή που έχουμε το πρώτο στοιχείο μέχρι να αναπτυχθεί ένα φάρμακο», τόνισε από την πλευρά του ο Γκριλ.