UPDATE

Έρευνα: Τα δύο τρίτα των γυναικών που βγαίνουν για τρέξιμο, έχουν υποστεί παρενόχληση


JTeam

28 Φεβρουαρίου 2024

Έρευνα: Τα δύο τρίτα των γυναικών που βγαίνουν για τρέξιμο, έχουν υποστεί παρενόχληση
Unsplash/ João Ferreira
Το 82% των γυναικών αισθάνεται φόβο να τρέχει έξω, σύμφωνα με νέα έρευνα

Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα μιας νέας βρετανικής έρευνας, η οποία απέδειξε πως οι γυναίκες μπορεί να υποστούν παρενόχληση ακόμα και τη στιγμή που γυμνάζονται ή τρέχουν έξω. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι ειδικοί ζήτησαν από 498 γυναίκες που τρέχουν συστηματικά στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους.

Όπως σημειώνει το BBC, περίπου το 68% των γυναικών απάντησε ότι έχει υποστεί κάποιο είδος παρενόχλησης. Οι περισσότερες γυναίκες, απάντησαν ότι οι άντρες είτε τους σφυρίζουν στον δρόμο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να τις ακολουθήσουν. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 5% έχει αναφέρει ένα τέτοιο περιστατικό στην αστυνομία. «Στις λίγες περιπτώσεις που οι γυναίκες καταγγέλλουν κάτι τέτοιο στην αστυνομία, είναι επειδή τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά» δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια και εγκληματολόγος, Ρόουζ Μπροντ.

Το 82% των γυναικών αισθάνεται φόβο

«Πολλές γυναίκες μας είπαν ότι κουβαλούν μαζί τους πράγματα, όπως κλειδιά και συναγερμούς βιασμού, και πως έχουν ζητήσει από μέλη της οικογένειάς τους να κάνουν tracking τη διαδρομή τους», τόνισε από την πλευρά της, η εγκληματολόγος Δρ Κάρολιν Μάιλς. Μάλιστα, ανάμεσα στα ευρήματα της μελέτης, αποδείχθηκε ότι 82% των γυναικών που τρέχουν στην περιοχή, αισθάνονται φόβο, ακόμα και αν δεν έχουν βιώσει παρενόχληση.

Οι ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι ελπίζουν πως η έρευνά τους θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά που θεωρούν ήσσονος σημασίας ή ότι δεν θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη. «Το θέμα είναι να μην σκεφτόμαστε απλώς ότι "αυτό είναι φυσιολογικό, και απλώς συμβαίνει επειδή είμαι γυναίκα"», τόνισε η Δρ Κάρολιν Μάιλς. «Η πραγματική δουλειά που πρέπει να γίνει είναι να ερευνήσουμε τις στάσεις των αγοριών και των αντρών, που οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές».