UPDATE

NASA: Η Νόρα Αλ Ματρούσι είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα πάει στη Σελήνη


JTeam

12 Μαρτίου 2024

NASA: Η Νόρα Αλ Ματρούσι είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα πάει στη Σελήνη
IG @astronaut_nora
«Το μήνυμά μου προς όλες τις γυναίκες είναι ότι αν μπορώ να το κάνω, μπορείτε να το κάνετε και εσείς»

Η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA έγινε η αστροναύτης Νόρα Αλ Ματρούσι. Πλέον, είναι έτοιμη να κάνει το πρώτο της ταξίδι στο διάστημα και να γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αστροναύτης των ΗΑΕ. Η Νόρα Αλ Ματρούσι, είναι μηχανολόγος μηχανικός, έχει εργαστεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία και ήταν μία από τις δύο υποψήφιες γυναίκες αστροναύτες που επελέγησαν το 2021 από τη από τη Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAESA) για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA. Μετά από δύο χρόνια η Αλ Ματρούσι, είναι πιστοποιημένη αστροναύτης.

«Το μήνυμά μου προς όλες τις γυναίκες είναι ότι αν μπορώ να το κάνω, μπορείτε να το κάνετε και εσείς», δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με το γραφείο Media του Ντουμπάι. «Και αν κανείς δεν το έχει κάνει πριν, τότε μπορείς απλά να προχωρήσεις και να είσαι ο πρώτος, γιατί αν έχεις τη φιλοδοξία και το κίνητρο θα βρεις ευκαιρίες παντού ανά πάσα στιγμή». «Θέλω να δώσω περαιτέρω ώθηση στην ανθρωπότητα. Θέλω η ανθρωπότητα να πάει στη Σελήνη και πέρα από αυτή. Και θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το ταξίδι», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Η Αλ Ματσούρι είναι η πρώτη απόφοιτος της NASA αραβικής καταγωγής, αλλά και άλλες γυναίκες έχουν ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικές διαστημικές αποστολές. Η ερευνήτρια βιοϊατρικής από τη Σαουδική Αραβία, Ραϊάνα Μπαρνάουι, τον περασμένο χρόνο μετέβη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την Axiom Space. Από την άλλη, η Αιγυπτιολιβανέζα μηχανικός, Σάρα Σάμπρι, μετείχε το 2022 στο πλήρωμα της πτήσης με την Blue Origin του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος.

Η NASA σχεδίασε ειδική χιτζάμπ για τη Νόρα Αλ Ματρούσι

Σύμφωνα με σχετική συνέντευξή της, η NASA προχώρησε στη δημιουργία ειδικής χιτζάμπ ώστε η ίδια να μπορεί να έχει καλυμμένα τα μαλλιά της, καθώς φοράει ταυτόχρονα τη λευκή διαστημική στολή και το κράνος - ονομάζεται Extravehicular Mobility Unit (EMU). «Οταν φορέσεις την EMU φοράς μια κάσκα επικοινωνίας, εξοπλισμένη με μικρόφωνα και ηχεία, η οποία καλύπτει τα μαλλιά», εξήγησε.

«Οι μηχανικοί κατασκευής στολών κατέληξαν να ράψουν μια ειδική χιτζάμπ για μένα, την οποία μπορώ να φοράω από μέσα, μετά να φοράω τη στολή, έπειτα την κάσκα επικοινωνίας και όταν τη βγάζω να είναι καλυμμένα τα μαλλιά μου. Το εκτιμώ τόσο πολύ αυτό που έκαναν για μένα», είπε στο ΑFP.

Εκτός από την Αλ Ματρούσι, ο συμπατριώτης της Μοχάμεντ Αλ Μούλα και άλλοι δέκα από το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι πλήρως πιστοποιημένοι αστροναύτες στη NASA. Η ομάδα τους μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και στο πρόγραμμα Artemis για την εξερεύνηση της Σελήνης.