UPDATE

Βαλκάνια: 7 οικονομικοί και μαγικοί προορισμοί για το επόμενο city break


Ερασμία Αρβανιτά

24 Μαρτίου 2024

Βαλκάνια: 7 οικονομικοί και μαγικοί προορισμοί για το επόμενο city break
Unsplash/Plovdiv
Μερικά «στολίδια» στα Βαλκάνια που αξίζουν μια θέση στην bucket list σου

Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο αυτή η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τα καταπράσινα τοπία, αλλά και ένας τόπος που φιλοξενεί τα πιο καλά κρυμμένα «στολίδια» στον πλανήτη. Ένας τόπος που – αν κι ακόμα είναι αρκετά underrated, σιγά-σιγά μεταμορφώνεται στο απόλυτο ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό hot spot.

Μακριά από τα πεπατημένα μονοπάτια των πιο δημοφιλών πρωτευουσών της Ευρώπης, στα Βαλκάνια βρίσκονται μαγευτικές και οικονομικές πόλεις, πόλεις με ανεξάντλητη ομορφιά, ιδανικές για ένα σύντομο και εναλλακτικό city break. Από τους πολυσύχναστους δρόμους του Βουκουρεστίου, μέχρι τη γραφική πόλη Κότορ και την πόλη με τα χιλιάδες παράθυρα, το Μπεράτ, τα Βαλκάνια σου υπόσχονται μια αξέχαστη - και πάνω απ’ όλα οικονομική, περιπέτεια.

Παρακάτω, θα ανακαλύψεις κάποιους από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς στα Βαλκάνια.

Βουκουρέστι, Ρουμανία

Το Βουκουρέστι, η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς στα Βαλκάνια και ένας από τους πιο underrated προορισμούς. Αρχικά, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις εκεί, που είναι σχεδόν απίθανο να βαρεθείς. Το «Παρίσι» της ανατολικής Ευρώπης - όπως λέγεται από πολλούς, θα σε συναρπάσει όχι μόνο από τη ζωντανή ατμόσφαιρά του, αλλά και από τον τρόπο που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη ζωή. Η εξερεύνησή σου πρέπει σίγουρα να ξεκινήσει από την Παλιά Πόλη και τα όμορφα, γραφικά στενά της. Η Αψίδα του Θριάμβου, το Παλάτι του κοινοβουλίου, το βιβλιοπωλείο Carturesti Carusel, το παλάτι Romanian Athenaeum, αλλά και το περίφημο Therme spa, θα σου προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Σπλιτ, Κροατία

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το ηλιόλουστο Ντουμπρόβνικ, αλλά τώρα την τιμητική του έχει το Σπλιτ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας. Το Σπλιτ είναι η τέλεια, οικονομική και εναλλακτική λύση από άλλες περιοχές της Ευρώπης, εάν θέλεις να οργανώσεις το επόμενο city break. Η παλιά πόλη, με την ιδιαίτερη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική της, το Παλάτι του Διοκλητιανού, οι ονειρικές παραλίες (η πιο κοντινή είναι η Bačvice), η υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης που θα δεις από το πάρκο Marjan, είναι μόνο μια γεύση από όσα θα σε γοητεύσουν στο Σπλιτ. Αυτό το μικρό διαμάντι της Αδριατικής και τόπος γυρισμάτων του Game of Thrones, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες παραθαλάσσιες περιοχές των Βαλκανίων.

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Η μικρή πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι ένας καταπράσινος παράδεισος. Χωρίς υπερβολές, η Λιουμπλιάνα είναι top επιλογή για να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και να έρθεις σε επαφή με τις ομορφιές της φύσης και την «πλούσια» ιστορία. Δύο μέρες είναι αρκετές για να γνωρίσεις τη γοητευτική, νεανική και όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Και, όπως σε πολλές από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, μια βόλτα στην Παλιά Πόλη είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου. Το πιο εντυπωσιακό σημείο είναι η Τριπλή Γέφυρα, η οποία περιλαμβάνει τρεις γέφυρες που εκτείνονται στον ποταμό Ljubljanica. Οι στάσεις για να θαυμάσεις το άγαλμα του France Prešeren, αλλά και το κάστρο της Λιουμπλιάνα, είναι επίσης απαραίτητες.

Μόσταρ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Το Μόσταρ βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κατά μήκος του ποταμού Νερέτβα. Είναι μια μικρή πόλη, βγαλμένη από παραμύθι, η οποία έχει το δικό της αεροδρόμιο, αλλά ο ιδανικός τρόπος για να φτάσεις εκεί είναι από το Σαράγεβο. Ορόσημό της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, είναι η γέφυρα Στάρι Μοστ, η οποία από το 2005 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Όπως καταλαβαίνεις, αξίζει να κάνεις μια μικρή εξερεύνηση εκεί. Μετά, μια βόλτα στους γραφικούς δρόμους της παλιάς πόλης του Μόσταρ, όπου θα βρεις πολλά καταστήματα και μπουτίκ, επιβάλλεται. Επίσης, μια βόλτα και από το επιβλητικό τζαμί του Μοστάρ, την παλιά αγορά Κουγιουντζιλούκ και τη μονή των Φραγκισκανών, θα σε εντυπωσιάσει.

Κότορ, Μαυροβούνιο

Για πολλούς, το Μαυροβούνιο είναι ένα ανερχόμενο καλοκαιρινό hot spot, και το Κοτόρ, αυτή η παραμυθένια παραθαλάσσια περιοχή του, είναι ένα μεγάλο «ναι». Η πόλη είναι ένας μεσαιωνικός λαβύρινθος από μουσεία, εκκλησίες, πλατείες γεμάτες καφέ και βενετσιάνικα παλάτια. Πριν μερικά χρόνια, το Lonely Planet ανέδειξε το Κότορ ως την καλύτερη πόλη για να ταξιδέψει κανείς στον πλανήτη, και μια βόλτα στην Παλιά Πόλη (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) ή μια εξερεύνηση στους δρόμους που σφύζουν από μπαρ και ζωντανή μουσική, θα σε πείσει γιατί. Το Κότορ είναι απλώς ένα απολαυστικό μέρος όπου το παρελθόν συνυπάρχει αρμονικά με το παρόν.

Μπεράτ, Αλβανία

Βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Άψου ή Οσούμ, στη νοτιοκεντρική Αλβανία, και είναι μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις στα Βαλκάνια. Είναι γνωστή και ως και η «πόλη των χιλιάδων παραθύρων», χάρη στην ιδιαίτερη οθωμανική αρχιτεκτονική της, με την UNESCO να έχει εντάξει την παλιά πόλη της στη λίστα με τα μνημεία Παγκόσμια Κληρονομιάς. Το Μπεράτ φιλοξενεί το Κάστρο του Βερατίου – όπως είναι διαδομένο στην Ελλάδα, ένα βυζαντινό κάστρο που χρονολογείται απόν τον 13ο αιώνα. Μέσα στο Κάστρο θα βρεις και το Εικονογραφικό Μουσείο Ονούφρι, που διαθέτει περισσότερα από 200 έργα τέχνης και εικόνες. Το καλύτερο; Μπορείς να φτάσεις εκεί μέσα σε οκτώ ώρες από την Αθήνα, και από τη Θεσσαλονίκη σε μόλις έξι.

Σουμπότιτσα, Σερβία

H Σουμπότιτσα είναι κάτι παραπάνω από ένα κρυμμένο «μυστικό» της Σερβίας. Βρίσκεται στα σύνορα κοντά με την Ουγγαρία και είναι μια πόλη με art nouveau παλάτια, ρομαντικές εκκλησίες όμορφες συναγωγές. Η εξερεύνηση σου πρέπει να ξεκινήσει από το Δημαρχείο της πόλης, τη Συναγωγή της Σουμπότιτσα και το Ανάκτορο Ράιχλ. Χάρη στην τοποθεσία της, η γαστρονομία που θα βρεις εκεί είναι λίγο διαφορετική από το Βελιγράδι, καθώς η ουγγρική επιρροή είναι ευδιάκριτη. Επιπλέον, εκτός από τα Art Nouveau κτήρια, Σουμπότιτσα φημίζεται και για τα πολυάριθμα αρχιτεκτονικά στιλ που φιλοξενεί.