UPDATE

ΝASA: Σχεδιάζει να δημιουργήσει «Ώρα Σελήνης», μετά από αίτημα του Λευκού Οίκου


JTeam

3 Απριλίου 2024

ΝASA: Σχεδιάζει να δημιουργήσει «Ώρα Σελήνης», μετά από αίτημα του Λευκού Οίκου
Unsplash/NASA
Η NASA έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026

Την καθιέρωση ενός «σημείου αναφοράς» για τον χρόνο στη Σελήνη ανέθεσε ο Λευκός Οίκος στη NASA, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να θέσουν κανόνες στο διάστημα και στο φεγγάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Guardian, η NASA έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026 για να δημιουργήσει τη «Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα» (LTC).

Στη Γη, τα ρολόγια και οι ζώνες ώρας λειτουργούν με την Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα (UTC), η οποία βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών που τοποθετούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και δημιουργούν έναν μέσο όρο που τελικά καθορίζει έναν ακριβή χρόνο. Από την άλλη, η ανάπτυξη LTC μπορεί να απαιτεί την τοποθέτηση ατομικών ρολογιών στο φεγγάρι. Στη Σελήνη, υπάρχει λιγότερη βαρύτητα, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος εκεί κινείται λίγο πιο γρήγορα, συγκριτικά με τη Γη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η δημιουργία ενός χρονικού πλαισίου αναφοράς για τον χρόνο στο φεγγάρι, θα βοηθήσει ως «ρολόι» και τα σεληνιακά διαστημόπλοια και δορυφόρους ώστε να έχουν ακρίβεια στις αποστολές τους.

Ο Κέβιν Κόγκινς, υπεύθυνος επικοινωνίας και πλοήγησης της NASA σημείωσε ότι «ένα ατομικό ρολόι στο φεγγάρι, θα χτυπά με διαφορετικό ρυθμό από ό,τι στη Γη». Αυτό, σημαίνει ότι τα πάντα στο φεγγάρι θα λειτουργούν με τον επιταχυνόμενο σεληνιακό ρυθμό.

Jenny.Gr
Unsplash/Neven Krcmarek

Υπενθυμίζεται πως η NASA, σκοπεύει να στείλει αποστολές αστροναυτών στο φεγγάρι, μέσω του προγράμματος «Artemis», το 2026, το οποίο θα δημιουργήσει επίσης μια επιστημονική σεληνιακή βάση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας αξιωματούχος του OSTP, χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό πρότυπο χρόνου, θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ διαστημικών σκαφών είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες. Παράλληλα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων πάνω ή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, είπε ο αξιωματούχος.