UPDATE

Ιταλία: Στο Cinque Terre μπορεί να λάβεις πρόστιμο έως 2.500€, εάν φοράς αυτά τα παπούτσια


JTeam

9 Απριλίου 2024

Ιταλία: Στο Cinque Terre μπορεί να λάβεις πρόστιμο έως 2.500€, εάν φοράς αυτά τα παπούτσια
Unsplash/Jack Ward
Δεν είναι αστείο. Στο Cinque Terre πρέπει να δώσεις βάση στα παπούτσια που θα φορέσεις

Τα πέντε πολύχρωμα χωριά στην Ιταλική Ριβιέρα, που όλα μαζί ονομάζονται Cinque Terre, βρίσκονται σίγουρα στην bucket list των φανατικών θαυμαστών της Ιταλίας. Κι όχι άδικα, καθώς τα χωριά Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore, είναι σαν μικρά πολύχρωμα «θαύματα». Χτισμένα πάνω στους ιταλικούς λόφους με μια μαγευτική θέα προς τη Μεσόγειο θάλασσα, αυτά τα πέντε μικρά χωριουδάκια συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εάν έχεις κάνει μια μικρή αναζήτηση για αυτό το παραμυθένιο μέρος, ίσως θα έχεις διαβάσει πως και στα πέντε χωριουδάκια δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, προκειμένου να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους και η γραφικότητά τους. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορεί να μην ήξερες και σχετίζεται με τον ενδυματολογικό τομέα. Ναι, εάν επισκεφτείς το Cinque Terre πρέπει να δώσεις βάση στα παπούτσια που θα φορέσεις, εάν δεν θέλεις να πάρεις πρόστιμο.

Jenny.Gr
Unsplash/Mika Korhonen

Εδώ και λίγα χρόνια, οι τουρίστες που εμφανίζονται στην περιοχή με σαγιονάρες, και διασχίζουν τα πέντε χωριά ώστε να φτάσουν στο Cinque Terre «τιμωρούνται» με πρόστιμο. Ουσιαστικά, οι τοπικές αρχές πήραν αυτή την απόφαση λόγω της επικινδυνότητας που υπάρχει στην περιοχή. Ο υπεύθυνος του Cinque Terre National Park, Πατρίτσιο Σκαρπελίνι, είχε τονίσει σε συνέντευξή του στο CNN ότι στην περιοχή υπάρχουν «δύσκολα μονοπάτια, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρόμοια με ορεινά μονοπάτια. Είναι απαραίτητο οι επισκέπτες να φορούν τα σωστά παπούτσια. Εάν τα παπούτσια σας δεν είναι τα σωστά, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε πρόστιμο μεταξύ 50 και 2.500 ευρώ».

Εφαρμόζεται πραγματικά αυτός ο «κανόνας»;

Δυστυχώς, εάν σκοπεύεις να επισκεφτείς αυτό το ειδυλλιακό μέρος, καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένος, για κάθε ενδεχόμενο. Το πρόστιμο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σκαρπελίνι, είναι πραγματικό και επιβάλλεται με τη βοήθεια της Comandi Regione Carabinieri Forestale, μιας τοπικής ομάδας επιβολής του νόμου. Οι επισκέπτες που αποβιβάζονται σε ένα από τα χωριά του Cinque Terre ή εισέρχονται στα μονοπάτια, μπορεί να ελεγχθούν από τις αρχές, ακόμα κι αν δεν «παραβιάζουν» τον κανόνα.