UPDATE

Eurovision 2024: Τα highlights του Β’ Ημιτελικού - Η συγκινητική ιστορία του Ολλανδού, η πρόκριση της Μαρίνας Σάττι και η επιστροφή της Έλενας Παπαρίζου


JTeam

10 Μαΐου 2024

Eurovision 2024: Τα highlights του Β’ Ημιτελικού - Η συγκινητική ιστορία του Ολλανδού, η πρόκριση της Μαρίνας Σάττι και η επιστροφή της Έλενας Παπαρίζου
Credit: Sarah Louise Bennett/ EBU
Ο Β’ Ημιτελικός της Eurovision 2024 τα είχε όλα

Το βράδυ της Πέμπτης (10/5) τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης κι όχι μόνο στράφηκαν στο Μάλμε στη Σουηδία και συγκεκριμένα στη Malmo Arena, όπου πραγματοποιήθηκε ο Β’ Ημιτελικός του 68ου Διαγωνισμού της Eurovision. 16 χώρες διεκδίκησαν την πολυπόθητη πρόκριση στον μεγάλο τελικό, όμως 10 ήταν εκείνες που τα κατάφεραν.

Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» ενθουσίασαν την Ευρώπη, αφού προκρίθηκαν στον τελικό, επιβεβαιώνοντας τα στοιχήματα που ήθελαν να είναι ένα από τα φαβορί της βραδιάς. Παρά τη φαρυγγίτιδα και τον υψηλό πυρετό, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια έκανε μια δυναμική και γεμάτη ενέργεια εμφάνιση επί σκηνής, ξεσηκώνοντας το πλήθος. Μπορεί να υπήρξαν κάποια λάθη, όπως ότι σε δύο σημεία στην αρχή του τραγουδιού απομάκρυνε το μικρόφωνο από το στόμα της πάνω στον χορό της, όμως συνολικά το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο των προσδοκιών.

Jenny.Gr
Credit: Sarah Louise Bennett/ EBU
Jenny.Gr
Credit: Sarah Louise Bennett/ EBU

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, αναμφισβήτητα οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτές της Ελβετίας, της Ολλανδίας και του Ισραήλ - που παρά τα γιουχαρίσματα και τις αποδοκιμασίες που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόβας της ισραηλινής τραγουδίστριας, πέρασε στον τελικό. Τη δεκάδα με τις χώρες που προκρίθηκαν συμπληρώνουν η Λετονία, η οποία αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, καθώς τα στοιχήματα την ήθελαν να μην προκρίνεται, η Αυστρία, η Νορβηγία, η Εσθονία, η Αρμενία και η Γεωργία, που κατάφερε να περάσει στον τελικό, μετά από αρκετά συνεχόμενα χρόνια που έμενε εκτός.

Μία από τις συγκινητικές στιγμές της βραδιάς του Β’ Ημιτελικού της Eurovision ήταν η εμφάνιση του Ολλανδού καλλιτέχνη, Τζουστ Κλάιν, με το τραγούδι «Europapa». Ο 26χρονος τραγουδιστής, που έχασε και τους δύο γονείς του με έναν χρόνο διαφορά στην αρχή της εφηβείας του και έτσι έμεινε ορφανός, έκανε αρχικά ένα μεγάλο πάρτι πάνω στη σκηνή, όμως στα τελευταία δευτερόλεπτα του τραγουδιού οι τόνοι έπεσαν, ο ρυθμός έγινε πιο αργός και ο ίδιος μοιράστηκε τα λόγια που του είχε πει ο πατέρας του και συγκίνησε το κοινό. Μάλιστα, στο τέλος του act του, εμφανίστηκε η σημείωση «από εμένα στους γονείς μου», κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα.

Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, δύο από τις πέντε χώρες που περνάνε απευθείας στον τελικό, η Ιταλία και η Γαλλία, παρουσίασαν για πρώτη φορά τα τραγούδια τους και απέσπασαν θετικά σχόλια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι δύο χώρες από τις λεγόμενες «Big 5» βρίσκονται μέσα στη δεκάδα του τελικού, σύμφωνα με τα στοιχήματα. Η Ιταλία, μάλιστα, είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη νίκη.

Μπορεί η Μαρίνα Σάττι να «έβαλε φωτιά» στη Malmo Arena, όμως η επιστροφή της υπέροχης Έλενας Παπαρίζου ήταν αυτή που μας αποτελείωσε. Η τραγουδίστρια που κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στη Eurovision και να φέρει τον διαγωνισμό στην Αθήνα, επέστρεψε στη σκηνή και ερμήνευσε γι’ ακόμα μια φορά το «My Number One», παρασέρνοντας στον ρυθμό της όσους βρισκόντουσαν μέσα στην αρένα. Φορώντας μια δημιουργία με 1.000.000 κρυστάλλους του σχεδιαστή Vrettos Vrettakos, η Έλενα Παπαρίζου μαγνήτισε τα βλέμματα, αποτελώντας ένα από τα highlights της βραδιάς.

Αυτή, όμως, δεν ήταν η μόνη επιστροφή που ξεχώρισε, καθώς η Σερτάμπ Ερενέρ, η τουρκάλα τραγουδίστρια, επέστρεψε στη Eurovision 21 χρόνια μετά τη νίκη της και τραγούδησε το «Everyway That I Can», ξυπνώντας αναμνήσεις από το μακρινό 2003.

Μετά το τέλος του Β’ Ημιτελικού της Eurovision ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου (11/5). Εκεί, η Μαρίνα Σάττι με το «Ζάρι» θα εμφανιστεί στη 12η θέση, ενώ η Silia Kapsis - η εκπρόσωπος της Κύπρου - με το τραγούδι «Liar» θα τραγουδήσει στην 20η θέση. Καλή επιτυχία.