UPDATE

5 παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου, όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο


JTeam

14 Μαΐου 2024

5 παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου, όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο
Unsplash/Philip Myrtorp
Εσύ ξέρεις όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου όταν βρίσκεσαι χιλιόμετρα ψηλά στον ουρανό;

Εκτός από το jetlag και το βούλωμα των αυτιών, το να ταξιδεύεις με αεροπλάνο μπορεί να έχει παράξενες επιδράσεις στον οργανισμό σου. Προφανώς, για τους περισσότερους ανθρώπους, κάθε πτήση μοιάζει με μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως ο οργανισμός τους βρίσκεται σε υπερδιέγερση.

Από την αλλαγή του υψομέτρου και της πίεσης στην καμπίνα, μέχρι τα βακτήρια που υπάρχουν μέσα στο αεροπλάνο, υπάρχουν μια σειρά από συναρπαστικά (και λίγο παράξενα) πράγματα, που συμβαίνουν στο σώμα σου μεταξύ της απογείωσης και προσγείωσης.

Ποια είναι;

Αφυδατώνεσαι

Είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα αφυδατωθείς όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο. Ενδεικτικά, σε μια σύντομη, τρίωρη πτήση, μπορεί να χάσεις ακόμα και 1,5 λίτρο νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εκτός, όμως, από ότι αισθάνεσαι περισσότερο διψασμένος, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης συνήθως αφυδατώνεται και το δέρμα σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση σου, είναι να πίνεις αρκετό νερό ή κάποιο αναψυκτικό, καθώς και να χρησιμοποιείς την κατάλληλη ενυδατική κρέμα.

Νιώθεις κουρασμένος

Εάν τη στιγμή που το αεροπλάνο έχει απογειωθεί σε πιάνει μια παράξενη νύστα, καλό είναι να ξέρεις ότι υπάρχει βιολογικός λόγος πίσω από αυτό: η πίεση της καμπίνας. Τα επίπεδα οξυγόνου είναι 75% χαμηλότερα όταν βρίσκεσαι στο αεροπλάνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία, καθώς και σε εμφάνιση πονοκεφάλων ή ζάλης.

Το αίμα συσσωρεύεται στα πόδια σου

Ίσως έχει παρατηρήσει σε κάποια μεγάλη πτήση ότι τα πόδια σου πρήζονται. Αυτό, συμβαίνει γιατί όσο βρίσκεται το αεροπλάνο στον αέρα, το αίμα έχει την τάση να μαζεύεται στο κάτω μέρος του σώματος, τα πόδια. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση, είναι να σηκώνεσαι τακτικά από το κάθισμά σου και να περπατάς λίγο στον διάδρομο του αεροπλάνου, ώστε να κυκλοφορήσει σωστά το αίμα σε κάθε σημείο του σώματος.

Jenny.Gr
Unsplash/Jason Leung

Μπορεί να χάσεις την αίσθηση της γεύσης

Το σώμα σου αντιδρά και με αυτόν τον τρόπο όταν βρίσκεσαι μέσα στο αεροπλάνο. Η πίεση του αέρα στην καμπίνα μπορεί να καταστρέφει την αίσθηση της γεύσης (αλμυρών και γλυκών) κατά 30%. Από την άλλη, η αίσθηση της όσφρησης μπορεί επίσης να μειωθεί, λόγω της μείωσης της υγρασίας. Εάν μάλιστα, έχεις πολύ άγχος όταν είσαι στο αεροπλάνο, ίσως και να μην έχεις καθόλου γεύση ή όσφρηση.

Τα αυτιά σου βουλώνουν

Εκτός από τον πονοκέφαλο και τη νύστα, η απογείωση είναι «σκληρή» και για τα αυτιά σου. Φυσικά, η πίεση που θα αισθανθείς, μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη αν επιβιβάζεσαι σε με πτήση με κρυολόγημα ή λοίμωξη των ιγμορείων. Το Νο1 tip, πάντως, που θα σε βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό, είναι το να μασάς τσίχλα. Λογικά θα το γνωρίζεις ήδη.