UPDATE

Τεχνητή νοημοσύνη: Νέο σύστημα προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως 10 χρόνια πριν


JTeam

20 Ιουνίου 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: Νέο σύστημα προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής  έως 10 χρόνια πριν
Unsplash/ Motoki Tonn
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των καρδιακών αξονικών τομογραφιών

Ένα νέο σύστημα ΑΙ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει εάν ένα άτομο κινδυνεύει να υποστεί καρδιακή προσβολή έως και 10 χρόνια πριν αυτό συμβεί, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτή η νέα τεχνολογία, έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές ετησίως ή να δώσει ένα προειδοποιητικό σήμα σε ανθρώπους που υποφέρουν από πόνους στο στήθος ή παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη διάφορων ανωμαλιών σε ασθενείς, προβλέποντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σε βάθος 10 ετών. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα (BHF), εξέτασε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των καρδιακών αξονικών τομογραφιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αποφράξεων ή στένωσης στις αρτηρίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 350.000 άνθρωποι κάνουν αξονική τομογραφία κάθε χρόνο, αλλά, σύμφωνα με το BHF, πολλοί ασθενείς πεθαίνουν αργότερα από καρδιακή προσβολή. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν εντοπίζονται οι μικρές, σε εκείνη τη φάση, στενώσεις που προοδευτικά διογκώνονται.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 40.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ρουτίνας στην καρδιά σε οκτώ νοσοκομεία της Βρετανίας, με μέσο χρονικό όριο παρακολούθησης τα 2,7 χρόνια. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε σε άλλους 3.393 ασθενείς σε σχεδόν οκτώ χρόνια και ήταν σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι βαθμολογίες κινδύνου που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στους γιατρούς για 744 ασθενείς, με το 45% να τροποποιεί τα σχέδια θεραπείας.

Με αυτό το εργαλείο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα προληφθεί ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων από καρδιακά επεισόδια που μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, o καθηγητής Χαράλαμπος Αντωνιάδης, «η τεχνολογία αυτή έχει πλέον δοκιμαστεί σε διάφορα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά». «Εάν εγκατασταθεί σε εθνικό επίπεδο, θα βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι από το να υποστούν πρόωρα καρδιακά επεισόδια ή θανάτους από καρδιακές παθήσεις».