UPDATE

Οι μεγαλύτερες δισκογραφικές ενώνονται και τα βάζουν με το chatGPT της μουσικής


JTeam

26 Ιουνίου 2024

Οι μεγαλύτερες δισκογραφικές ενώνονται και τα βάζουν με το chatGPT της μουσικής
Όταν ο εχθρός είναι κοινός, κοινά γίνονται και τα συμφέροντα

Αυτήν τη στιγμή, το ΑΙ είναι παντού και έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Κι ενώ η ζωή μας έχει γίνει ευκολότερη -χρησιμοποιούμε το chatGPT μέχρι και για να απαντήσουμε σε αιτήσεις για δουλειά- δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι έχει δημιουργηθεί αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο θα επηρεαστεί η τέχνη, τελικά. Κυκλοφορούν εικόνες φτιαγμένες με Τεχνητή Νοημοσύνη που μοιάζουν αληθινές, ολόκληρα τραγούδια που «γεννήθηκαν» από υπολογιστή και, σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, οι μεγαλύτερες δισκογραφικές του κόσμου είναι έτοιμες για πόλεμο.

Η Universal Music Group, η Warner Records και η Sony Music Entertainment αποφάσισαν να κινηθουν νομικά, μηνύοντας τους προγραμματιστές των μουσικών generators Suno AI και Udio AI, σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών των ΗΠΑ. Ο λόγος; Η Suno και η Uncharted Labs (η εταιρεία πίσω από την Udio) έχουν εκμεταλλευτεί δισκογραφικό έργο δεκαετιών για να εκπαιδεύσουν ΑΙ μοντέλα, ώστε να δημιουργούν ίδια δουλειά με ελάχιστες εντολές.

Για να εξηγήσουμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει στον τομέα της ΑΙ μουσικής, να σημειώσουμε ότι η Suno, η οποία θεωρείται το ChatGPT της μουσικής, κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν το 2023. Αυτό, επιτρέπει σε χρήστες να δημιουργήσουν μουσικά κομμάτια δωρεάν, με ή χωρίς στίχους. Η Udio, με τη σειρά της, τον φετινό Απρίλη έκανε κάτι παρόμοιο, με διασημότερο έργο της τη δημιουργία του ΒBL Drizzy, μίας παρωδίας του beef μεταξύ Ντέικ και Κέντρικ Λαμάρ.

Η υπόθεση κατά της Suno κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, ενώ η δεύτερη υπόθεση εναντίον της Uncharted Labs, στη Νέα Υόρκη. Η RIAA κατηγόρησε τις δύο «υπηρεσίες δημιουργίας μουσικής αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων" για "μαζική παραβίαση ηχογραφήσεων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, οι οποίες αντιγράφονται και αξιοποιούνται χωρίς άδεια».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τουλάχιστον μία από τις εταιρείες AI φαίνεται να ετοιμάζεται για αντεπίθεση. «Η τεχνολογία μας είναι μετασχηματιστική- έχει σχεδιαστεί για να παράγει εντελώς νέες εκροές, όχι για να απομνημονεύει και να αναμασά προϋπάρχον περιεχόμενο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Suno, απαντώντας στο νομικό drama. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπουμε προτροπές χρηστών που αναφέρονται σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες».

«Με χαρά να το εξηγήσουμε στις δισκογραφικές εταιρείες που κατέθεσαν αυτήν τη μήνυση (και στην πραγματικότητα, προσπαθήσαμε να το κάνουμε)», προσθέτει ο Shulman, «αλλά αντί να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση καλής πίστης, επέστρεψαν στο παλιό τους εγχειρίδιο που καθοδηγείται από δικηγόρους».

Η Udio δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τα επικείμενα νομικά της προβλήματα. Αναμένουμε.