UPDATE

Panic Button: Πώς λειτουργεί και πότε χορηγείται το «κουμπί πανικού» για θύματα ενδοοικογενειακής βίας;


JTeam

26 Ιουνίου 2024

Panic Button: Πώς λειτουργεί και πότε χορηγείται το «κουμπί πανικού» για θύματα ενδοοικογενειακής βίας;
Pexels/Anete Lusina
Ας μιλήσουμε ξανά για το συγκεκριμένο «κουμπί» κατά της βίας, που μπορεί να σώσει τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του προσώπου που το χρησιμοποιεί, ενημερώνοντας «αθόρυβα» τις Αστυνομικές Αρχές

Εδώ και λίγες ώρες, ένα ακόμα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Αυτήν τη φορά, δημοσιογράφος της ΕΡΤ συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του. Σύμφωνα με την αναφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, ο δημοσιογράφος χαστούκισε, έσπρωξε και τράβηξε τα μαλλιά της συντρόφου του, με αποτέλεσμα εκείνη να οδηγηθεί στο ΚΑΤ. Ακόμη και τη στιγμή που ήταν στο νοσοκομείο, εκείνος της έστελνε υβριστικά και απειλητικά μηνύματα στο κινητό της. Την Τρίτη (25/6) το μεσημέρι, η σύντροφός του, επίσης δημοσιογράφος, μετέβη στο ΑΤ Ομονοίας για να καταγγείλει τον κακοποιητή της. Παράλληλα, ζήτησε από την αστυνομία την εγκατάσταση Panic Button, όπως κι έγινε.

Στο μεταξύ, μόνο το βράδυ της Δευτέρας (24/6), οι Αρχές προχώρησαν σε 61 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τα μισά εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί 550 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 350 συλλήψεις. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Panic button, υποστηρίζοντας πως πάνω από 2.000 γυναίκες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό τους. Κάθε εβδομάδα, μάλιστα, προστίθενται περίπου 10 με 20 γυναίκες, ενώ μελλοντικά θα υπάρχει η δυνατότητα και για παιδιά και για ηλικιωμένους να αποκτήσουν το Panic button.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή κατά της ενδοοικογενειακής βίας;

Το «κουμπί πανικού» (Panic Button), ήρθε ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις υποθέσεις έμφυλης βίας που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα (κι όχι μόνο), στη χώρα μας. Τώρα, λοιπόν, είναι μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε ξανά για το συγκεκριμένο «κουμπί» κατά της βίας, που μπορεί να σώσει τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του προσώπου που το χρησιμοποιεί, ενημερώνοντας «αθόρυβα» τις Αστυνομικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, το Panic Button, αποτελεί μια ψηφιακή υπηρεσία που έχει στόχο την προστασία από περιστατικά βίας. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα, μέσω κινητών τηλεφώνων, με σκοπό να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Στην αρχή, απευθυνόταν μόνο στις γυναίκες, ενώ αφορούσε μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, όμως, χορηγείται σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, και σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο.

Πώς χορηγείται και ποια είναι η διαδικασία εγκατάστασής του;

Η εφαρμογή χορηγείται δωρεάν από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ουσιαστικά, οι αρμόδιες αρχές, που επιλαμβάνονται καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, ενημερώνουν το θύμα για τη δυνατότητα που έχει να εγκαταστήσει το Panic Button στη συσκευή κινητού τηλεφώνου (λογισμικά ios και android, ανεξαρτήτως του παρόχου κινητής τηλεφωνίας), καθώς και για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει.

Στη συνέχεια, και εφόσον το εκάστοτε άτομο αποφασίσει να εγγραφεί στην εφαρμογή, λαμβάνει έναν αριθμητικό κωδικό για την είσοδό και την εκτέλεση της διαδικασίας εγκατάστασής της. Η εφαρμογή, μπορεί να απεγκατασταθεί από το κινητό εάν το ο/η κάτοχος το επιθυμεί.

Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής, το θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, την ενεργοποιεί και αυτόματα αποστέλλεται SMS στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του. Αξίζει να σημειωθεί, πως προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής στην εφαμοργή, οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τα ακόλουθα στοιχεία, που καταγράφονται κρυπτογραφημένα στη βάση δεδομένων του Panic Button:

  • Αριθμητικό Κωδικό
  • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Διεύθυνση κατοικίας, όροφο κατοικίας
  • Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
  • Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
  • Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/τη θύτη
  • Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
  • Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες ή ψυχολογικών διαταραχών του/της θύτη

Το Panic Button, κατά των φαινομένων bullying

Πάντως, τον περασμένο μήνα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου και για τους εφήβους, στην προσπάθεια να αποτελέσει «όπλο» κατά των φαινομένων bullying. «Θα δημιουργήσουμε σύντομα και ένα κουμπί πανικού για εφήβους, που θα μπορεί με γεωεντοπισμό να ενημερώνει ένα νέο παιδί άμεσα την Αστυνομία, αν αισθάνεται ότι δέχεται οποιαδήποτε απειλή. Γιατί αυτό αφορά τα φαινόμενα bullying και βίας εκτός σχολείου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.