UPDATE

Kinkeeping: Αυτό που οι γυναίκες τα κάνουν όλα στην οικογένεια και τις εξαντλεί συναισθηματικά, έχει όνομα


Ερασμία Αρβανιτά

27 Ιουνίου 2024

Kinkeeping: Αυτό που οι γυναίκες τα κάνουν όλα στην οικογένεια και τις εξαντλεί συναισθηματικά, έχει όνομα
Shutterstock
Η λέξη επινοήθηκε το 1985, αλλά σήμερα εξακολουθεί να είναι εξίσου επίκαιρη

Το 1985, η κοινωνιολόγος Κάρολαιν Ροσένθαλ, επινόησε τον όρο «kinkeeping» για να περιγράψει την «αθόρυβη» εργασία που κάνουν οι γυναίκες - και η οποία συχνά δεν αναγνωρίζεται. Σύμφωνα με τον όρο, όπως πρωτοεμφανίστηκε τότε, αυτή η εργασία περιλαμβάνει τον σωματικό και ψυχικό κόπο που επωμίζονται οι γυναίκες στο οικογενειακό περιβάλλον.

Οι αναφορές στον συγκριμένο όρο, άρχισαν να γίνονται εμφανείς στην κοινωνιολογική βιβλιογραφία στα μέσα του 20ου αιώνα. Οι ερευνητές όριζαν ως «kinkeeper» εκείνο το άτομο που βοηθούσε τα μέλη μέσα σε μια οικογένεια να παραμείνουν σε επαφή. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν διευρύνει τον όρο για να συμπεριλάβουν εργασίες όπως η δημιουργία ή η συνέχιση των οικογενειακών παραδόσεων, η αγορά δώρων για τα γενέθλια και τις γιορτές, ο συντονισμός της ιατρικής περίθαλψης και κάθε είδους συναισθηματική φροντίδα.

Ουσιαστικά, η/ο «kinkeeper» είναι κάποιος που καλλιεργεί μια αίσθηση «οικογενειακής αλληλεγγύης ή σύνδεσης». Και σήμερα, δεκαετίες μετά από την πρώτη εμφάνισή της, η λέξη εξακολουθεί να είναι εξίσου επίκαιρη. Γιατί, εάν κάτι έχει παραμείνει σταθερό μέσα στα χρόνια, είναι ότι kinkeepers, σε κάθε οικογένεια, είναι κυρίως γυναίκες. Η Ιβ Ρόντσκι συγγραφέας, ερευνήτρια και ακτιβίστρια, σε συνέντευξή τους στους NYT, τόνισε πως σήμερα «εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ανισότητα στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες χρησιμοποιούν τον χρόνο τους. Όταν οι γυναίκες θέτουν όρια στον χρόνο τους σε ό,τι αφορά στη φροντίδα των άλλων, μπορεί να νιώθουν ενοχές και ντροπή».

Το «kinkeeping» μέσα από το TikTok

Στο TikTok, μια χρήστης σε ένα παλαιότερο βίντεό της με πάνω από 10 εκατομμύρια προβολές, παρομοιάζει τον συγκεκριμένο όρο με μια θεατρική παράσταση. Σε αυτήν την παράσταση, οι άνθρωποι που εργάζονται στα παρασκήνια (οι γυναίκες), δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που θα έπρεπε, όπως οι ηθοποιοί που παίζουν στη σκηνή. Αυτό, υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο και στο οικογενειακό περιβάλλον.

@molly_west My mom’s life changed when I taught her about this. #feminist #feminism #mentalhealth #mentalhealthawareness #genderrole #genderexpression #education #kinkeeping ♬ original sound - molly_west

Οι γυναίκες είναι εκείνες που συχνά αναλαμβάνουν έναν ρόλο – ή περισσότερους ρόλους, που επικεντρώνεται στη διευκόλυνση των αναγκών των άλλων, οι γυναίκες είναι εκείνες που βάζουν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες και σπάνια λαμβάνουν την απαραίτητη αναγνώριση. Αντ' αυτού, το έργο τους περνά «απαρατήρητο», γιατί το να αποτελούν το συνδετικό κρίκο σε μια οικογένεια, είναι μια αντίληψη βαθιά ριζωμένη στους αρχαϊκούς ρόλους των φύλων. Αλλά, ο ρόλος της «kinkeeper», εκτός από χρονοβόρος προσθέτει σε κάθε γυναίκα μια παραπάνω συναισθηματική επιφόρτιση, ειδικά όταν γίνεται από μια θέση δυσαρέσκειας. Άραγε είναι επιλογή ή υποχρέωση; Η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα. Πάντως, έρευνα του 1996 αποκάλυψε ότι το 85% των kinkeepers ήταν γυναίκες, από ηλικία μεταξύ 40-59 ετών. Η εικόνα το 2024, δεν είναι τελείως διαφορετική.