UPDATE

Καύσωνας: 6 πράγματα που οι γιατροί δεν κάνουν ποτέ στις υψηλές θερμοκρασίες


JTeam

18 Ιουλίου 2024

Καύσωνας: 6 πράγματα που οι γιατροί δεν κάνουν ποτέ στις υψηλές θερμοκρασίες
Freepik
Εκείνοι δεν θα τα έκαναν ποτέ και σίγουρα δεν πρέπει να τα κάνεις ούτε εσύ

Τις τελευταίες ημέρες, ένα νέο κύμα καύσωνα έχει «χτυπήσει» τη χώρα μας, με τη θερμοκρασία να αγγίζει και σε κάποιες περιοχές να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη είναι αφόρητη κι αν όπως εμείς, έτσι και εσύ δεν βρίσκεσαι σε κάποιο νησί, τότε βιώνουμε την ίδια ταλαιπωρία.

Πέρα, όμως, από τις πρακτικές δυσκολίες, ο καύσωνας είναι επικίνδυνος και για την υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να παραμένουμε σε δροσερά μέρη και να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις κάτω από τον καυτό ήλιο. Παράλληλα, έδωσαν μια σειρά από tips, τα οποία οι ίδιοι τηρούν με συνέπεια, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς και να μην εξουθενωθούμε αυτή, αλλά και κάθε περίοδο που θερμοκρασίες αγγίζουν «κόκκινο».

Οι συμβουλές των ειδικών για να προστατευτούμε από τον καύσωνα

#1 Δεν αφήνουν τον οργανισμό τους να αφυδατωθεί

Πρώτο και σημαντικότερο πράγμα τις περιόδους που η ζέστη είναι υπερβολική, είναι η ενυδάτωση. Είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό σου να καταναλώνεις πολύ νερό, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο να αφυδατωθείς. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται ο οργανισμός μας.

#2 Δεν πίνουν αλκοόλ για να δροσιστούν ή να ξεδιψάσουν

Το αλκοόλ μπορεί να είναι δροσερό, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τον χυμό ή κάποιο smoothie. Γενικότερα, οι ζεστές ημέρες είναι ακατάλληλες για αλκοολούχα ποτά, διότι προκαλούν γρηγορότερα αφυδάτωση. Καταλαβαίνω, μια κρύα μπύρα είναι κάτι παραπάνω από θελκτική. Αν δεν μπορείς να την αρνηθείς, προσπάθησε τουλάχιστον να μην χάσεις το μέτρο.

#3 Δεν εκθέτουν τον εαυτό τους για πολλή ώρα στον καύσωνα

Η έκθεση στον καύσωνα για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, σωματική εξουθένωση και να ρίξει την πίεση. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να περιορίσουμε τον χρόνο που βρισκόμαστε στον δρόμο και να προτιμήσουμε σκιερά και δροσερά μέρη για να περάσουμε την ημέρα μας. Αν υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν γίνεται να αναβληθούν, τότε προτίμησε να βγεις έξω νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Jenny.Gr
Freepik

#4 Δεν θα ξεχνούσαν να φορέσουν αντηλιακό

Μπορεί οι δερματολόγοι και οι αισθητικοί να έχουν συνήθως αυτόν τον ρόλο, ωστόσο βρίσκει όλους τους ειδικούς σύμφωνους. Η χρήση αντηλιακού και η συχνή ανανέωσή του είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, είτε έχει πολλή ζέστη είτε όχι. Το αντηλιακό προστατεύει την επιδερμίδα μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και μας προφυλάσσει από την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση δερματικών προβλημάτων.

#5 Δεν θα έκαναν γυμναστική

Η γυμναστική είναι καλό να υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Όταν, όμως, αυτή δυσκολεύει και πρέπει να διαχειριστούμε τους 40 βαθμούς, τότε δεν αποτελεί και τόσο καλή ιδέα. Η άσκηση στην ύπαιθρο ή η έντονη γυμναστική, ακόμα και σε δροσερό μέρος, εξαντλούν τον οργανισμό μας. Συνεπώς, καλό θα ήταν να κατέβαζες ρυθμούς και να κρατούσες μια ισορροπία.

#6 Δεν θα παράβλεπαν πώς αντιδρούν ορισμένα φάρμακα στη ζέστη

Αυτή είναι μια ιατρική γνώση, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως επιδρούν τα φάρμακα που παίρνουμε στην ηλιακή έκθεση. Μόνο έτσι θα προστατέψουμε 100% τον εαυτό μας από ανεπιθύμητες παρενέργειες.