UPDATE

Tovagliolini: Οι ιταλικές χαρτοπετσέτες που όλοι χρησιμοποιούν λάθος


JTeam

17 Αυγούστου 2024

Ιταλικό καφέ
© Pexels/ Neslihan Ercan
Θα τις έχεις δει σε όλα τα τραπέζια στα καφέ αλλά μάλλον δεν είχες καταλάβει την κανονική χρήση τους

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία, σίγουρα θα έχουν δει ότι στα περισσότερα καφέ υπάρχουν πάνω στο τραπέζι κουτάκια με λεπτά φύλλα χαρτιού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι για να σκουπίσουν τα χέρια τους μετά ή να καθαρίσουν τον καφέ που χύθηκε στο τραπέζι κατά λάθος. Βέβαια, κάνουν όλοι λάθος αφού η χρήση τους είναι τελείως διαφορετική.

Tovagliolini: Οι ιταλικές χαρτοπετσέτες που όλοι χρησιμοποιούν λάθος

Για άλλη μια φορά, το TikTok μας «άνοιξε τα μάτια» και μας δίδαξε ότι αυτά τα λεπτά φύλλα χαρτιού ονομάζονται tovagliolini, που μεταφράζεται σε «μικρές χαρτοπετσέτες» και τα βρίσκει κανείς σε όλη την Ιταλία σε καφέ, μπαρ και ζαχαροπλαστεία. Σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες, πιο απορροφητικές χαρτοπετσέτες που πολλοί συνηθίζουν, αυτές είναι μικρές, λεπτές, γλιστερές και δεν απορροφούν σταγόνες, ψίχουλα ή οτιδήποτε άλλο.

Ιταλικό καφέ
© Unsplash/ David Tip

Σε τι χρησιμεύουν τα tovagliolini

Ο κύριος σκοπός τους δεν είναι να καθαρίσουν ή να χρησιμοποιηθούν ως μαντίλι, αλλά να λειτουργήσουν ως προστατευτική «ασπίδα» ανάμεσα στα δάχτυλά σου και το φαγητό που τρως, ιδίως στα κολλώδη, ζαχαρώδη γλυκίσματα και τα μικρά σνακ. Στην τοπική ιταλική κουλτούρα του καφέ, είναι σύνηθες να απολαμβάνει κανείς ένα καπουτσίνο με ένα cornetto -ένα ιταλικό κρουασάν. Τα tovagliolini προορίζονται μόνο για αυτά τα γλυκίσματα, επιτρέποντάς σου να απολαμβάνεις το φαγητό σου χωρίς να το αγγίζεις άμεσα με τα χέρια σου.

@trippingmillennial We truly cannot be the only ones who were thrown by this… 🤦‍♀️ #italytips #italiancafe #traveltips ♬ A tu lado - Edgar 🇲🇽

Tovagliolini: Γιατί δεν μοιάζουν με κανονικές χαρτοπετσέτες

Αρχικά, συμφέρει οικονομικά το κατάστημα να τα προμηθεύεται και να τα προσαρμόζει με το λογότυπό του. Δεύτερον, αυτή η «χαρτοπετσέτα» στην πραγματικότητα είναι ιδανική για τη χρήση που προορίζεται. Επειδή είναι κατασκευασμένη με κηρώδη υφή και καθαρή κυτταρίνη, το γλάσο, η ζάχαρη, το λίπος ή οτιδήποτε κολλώδες υπάρχει στο φαγητό σου δεν κολλάει στο tovagliolini. Από την άλλη, αν δοκιμάσεις να κάνεις κάτι αντίστοιχο με κανονική χαρτοπετσέτα θα κολλήσει στο φαγητό και θα καταλήξεις με κομμάτια χαρτιού στο στόμα σου. Έτσι, ο σχεδιασμός του tovagliolini αντανακλά τον προορισμό του: μικρό, ελαφρύ και τέλειο για να τυλίγεται γύρω από ένα γλυκό ή να κρατάει μια φέτα πίτσα Ναπολιτάνα.

Τώρα είσαι έτοιμος/η να ταξιδέψεις στην Ιταλία και να φερθείς σαν ντόπιος. Μας ευχαριστείς αργότερα.