UPDATE

Η σειρά στο Netflix που καταπιάνεται με την αληθινή ιστορία των αδερφών Μενέντεζ, που συγκλόνισε τις ΗΠΑ


Δήμητρα Πραντάλου

22 Αυγούστου 2024

Η σειρά στο Netflix που καταπιάνεται με την αληθινή ιστορία των αδερφών Μενέντεζ, που συγκλόνισε τις ΗΠΑ
Getty Images / @Justin Lubin
Στις 19 Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η υπόθεση των Μενέντεζ, που μέχρι και σήμερα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου

Είτε πρόκειται για σειρά-ντοκιμαντέρ, είτε για ταινία, αν σχετίζεται με αληθινή ιστορία εγκλήματος, τότε αυτομάτως κάνει επιτυχία στο Netflix. Οι συνδρομητές έχουν δείξει με ξεκάθαρο τρόπο, πως τέτοιου είδους παραγωγές, τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον και τις παρακολουθούν φανατικά. Εξού και η streaming πλατφόρμα, μετά τον Τζέφρι Ντάμερ («Monster: The Jeffrey Dahmer Story») , που για μέρες βρισκόταν στην κορυφή του Τop10, αποφάσισε να προχωρήσει και με δεύτερο μέρος της σειράς Monster, εστιάζοντας, αυτή τη φορά, στην ιστορία των αδερφών Μενέντεζ.

Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Σεπτεμβρίου στο Netflix και θα τιτλοφορείται ως «Monster: The Lyle and Erik Menendez Story», ενώ δημιουργοί των δέκα επεισόδια είναι ξανά οι Ράιαν Μέρφι και Ίαν Μπρέναν. Το καστ απαρτίζουν οι Νίκολας Αλεξάντερ Τσάβες και Κούπερ Κοχ, ως Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ, και Χαβιέ Μπαρδέμ και Κλόι Σεβινί, ως οι γονείς τους, Χοσέ και Κίτι.

Η αληθινή ιστορία των αδερφών Μενέντεζ

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως το Netflix αποφάσισε να διεισδύσει στην υπόθεση Μενέντεζ. Εκτός από το ότι συγκλόνισε τις ΗΠΑ, ήταν και μία από τις πιο διάσημες υποθέσεις του 20ου αιώνα, αφού η καλωδιακή τηλεόραση την κάλυψε δεόντως.

Η οικογένεια Μενέντεζ ήταν από εκείνες που αποτελούσαν το τέλειο πρότυπο του Αμερικανικού Ονείρου. Ο Χοσέ γεννήθηκε στην Κούβα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, μετά την Κουβανική Επανάσταση, τη δεκαετία του 1950. Ζούσε στη σοφίτα ενός ξαδέρφου του, μέχρι που κέρδισε υποτροφία στο Queens College. Στο κολλέγιο γνώρισε τη Μαίρη Λουίζ Άντερσον, βασίλισσα των καλλιστείων που την αποκαλούσαν «Κίτι», και το 1960 παντρεύτηκαν στη Νέα Υόρκη.

Ο Χοσέ αφότου πήρε το το πτυχίο λογιστικής, ηγήθηκε μιας εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων, ενώ αργότερα έγινε επικεφαλής της RCA Records. Η εταιρεία είχε συμβόλαιο με μεγάλα συγκροτήματα, όπως τους Duran Duran και The Eurythmics. Έχοντας ένα ήδη μεγάλο κεφάλαιο, μαζί με τους γιους τους, Λάιλ και Έρικ, οι Μενέντεζ μετακόμισαν στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ. Το σπίτι βρισκόταν σε ένα από τα πιο διάσημα σημεία στο Μπέβερλι Χιλς, όπου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ζούσαν οι Μάικλ Τζάκσον και Έλτον Τζον.

Η επιτυχία για την οικογένεια Μενέντεζ ήταν μονόδρομος. Ειδικά ο Λάιλ και ο Έρικ, ήταν σαν να μην είχαν άλλη επιλογή. Ο Λάιλ φαινόταν προορισμένος για μια λαμπρή καριέρα στις επιχειρήσεις, ενώ ο Έρικ ήταν εξαιρετικός στο τένις, με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Η δολοφονία των γονιών Μενέντεζ

Το βράδυ της 20ης Αυγούστου 1989, ο Χοσέ και η Κίτι βρίσκονταν στο σαλόνι του σπιτιού τους, όταν ο Λάιλ και ο Έρικ πήραν την καραμπίνα και τους έριξαν τόσες σφαίρες, που ειδικά το πρόσωπο της μητέρας τους ήταν τελείως παραμορφωμένο.

Ήταν τόσο βάρβαρη η δολοφονία τους, που η αστυνομία θεώρησε πως έγινε από επιχειρηματικούς αντιπάλους. Εκείνο το μοιραίο βράδυ, τα αδέρφια Μενέντεζ είπαν στις αρχές πως δεν βρίσκονταν στο σπίτι, αλλά στον κινηματογράφο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, είπαν, πως εντόπισαν τα πτώματα των γονιών τους και κάλεσαν αμέσως την άμεση δράση. Οι αστυνομικοί που ανταποκρίθηκαν στην κλήση, είπαν πως βρήκαν τον 18χρονο τότε Έρικ, να κλαίει με λυγμούς έξω από το σπίτι.

Στους μήνες που ακολούθησαν, τα δύο αδέρφια ζούσαν σαν να κέρδισαν το λαχείο και σε καμία περίπτωση δεν πενθούσαν τον θάνατο των γονιών τους. Η οικογένεια Μενέντεζ είχε στην κατοχή της 14 εκατομμύρια δολάρια και μέσα σε έξι μήνες τα δύο αδέρφια είχαν ξοδέψει 700.000 δολάρια.

Ο Λάιλ, που ήταν 21 ετών τότε, αγόρασε ένα Ρόλεξ, μία Πόρσε και ένα εστιατόριο στο Πρίνστον. Ο Έρικ, αντίθετα, επέλεξε να αγοράσει ένα τζιπ Wrangler, να διορίσει έναν προσωπικό προπονητή τένις και να επενδύσει 40.000 δολάρια σε μια συναυλία που δεν έγινε ποτέ.

Jenny.Gr
Getty Images / @Ted Soqui

Πώς, τελικά, συνελήφθησαν για τη δολοφονία των γονιών τους

Η αστυνομία δεν τους υποπτεύθηκε καθόλου, ωστόσο ο Έρικ αποκάλυψε το έγκλημα τους στον ψυχολόγο του, ο οποίος ενημέρωσε τις αρχές αποδεικνύοντας τα λεγόμενά του, με ηχητική κασέτα. Ο Λάιλ συνελήφθη στις 8 Μαρτίου 1990. Ο Έρικ, ο οποίος ήταν στο Ισραήλ εκείνη την περίοδο για ένα τουρνουά τένις, πέταξε στο Μαϊάμι και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες, όπου και συνελήφθη στις 11 Μαρτίου.

Η δίκη ξεκίνησε το 1993, με διαφορετικούς ενόρκους για κάθε αδελφό, και μεταδόθηκαν σε ένα σχετικά νέο καλωδιακό δίκτυο που ονομαζόταν Court TV. Οι ατελείωτες ώρες κάλυψης, προκάλεσαν μια εμμονή και οι Αμερικανοί την παρακολουθούσαν λες και ήταν σαπουνόπερα: Μια πλούσια οικογένεια που διαλύθηκε από ένα φοβερό σκάνδαλο, δύο όμορφοι και μυστηριώδεις νέοι, ένα φρικτό έγκλημα και μπόλικο δράμα.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι τα αδέρφια Μενέντεζ ήθελαν την κληρονομιά του πατέρα τους, αλλά ο Λάιλ και ο Έρικ κατέθεσαν πως το έκαναν σε αυτοάμυνα. Είπαν, επίσης, πως ο Χοσε τους κακοποιούσε σωματικά, προκαλώντας τελικά διχασμό στην κοινή γνώμη.

Οι πρώτες δίκες διήρκεσαν έξι μήνες με τους ενόρκους να μην συμφωνούν για το αν ο Λάιλ και ο Έρικ ήταν ένοχοι για φόνο ή αν ενεργούσαν για δική τους αυτοάμυνα. Η δεύτερη δίκη πραγματοποιήθηκε το 1995 και δεν ήταν τόσο «εντυπωσιακή», καθώς ο δικαστής Στάνλεϊ Βάισμπεργκ δεν επέτρεψε τις τηλεοπτικές κάμερες να μπουν στο δικαστήριο.

Ο δικαστής έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία πως ο Χοσέ είχε κακοποιήσει τους γιους του. Χρόνια αργότερα, μια ξαδέρφη των αδελφών Μενέντεζ είπε στο ABC News ότι πίστευε πως ο Λάιλ έλεγε την αλήθεια για τη σεξουαλική κακοποίηση, επειδή της είχε εκμυστηρευτεί παρόμοια πράγματα όταν ήταν παιδί.

Τελικά κατηγορήθηκαν για τον φόνο των γονιών τους και στάλθηκαν σε διαφορετικές φυλακές, μέχρι το 2018 όπου και τους ένωσαν ξανά. Μέχρι και σήμερα, 35 χρόνια από τότε που έγιναν οι δολοφονίες, η ιστορία τους συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον. Γι’αυτό και το Netflix, μάλλον, επενδύει στην ιστορία τους.

TAGS