UPDATE

Τα βιβλία που αξίζουν την προσοχή σου (αν τελείωσες εκείνο το διακοπών)


Δήμητρα Πραντάλου

26 Αυγούστου 2024

Τα βιβλία που αξίζουν την προσοχή σου (αν τελείωσες εκείνο το διακοπών)
Pexels
Αν αναζητάς το επόμενο βιβλίο σου, τότε μπορείς να διαλέξεις ένα από τα ακόλουθα

Δεν ξέρω αν έχεις επιστρέψει από τις διακοπές ή τώρα παραθερίζεις σε κάποιο νησί ή σε ένα μέρος της επαρχίας, ξέρω όμως ότι αν αναζητάς μια λίστα από βιβλία για το επόμενό σου, τότε έχω να σου προτείνω τρία. Και τα τρία, δηλαδή, πρέπει να τα διαβάσεις.

Αφήνοντας πίσω τα πιο χαλαρά και ανάλαφρα βιβλία, σου δίνω προτάσεις για τίμια αστυνομική λογοτεχνία, γιατί με αυτό το είδος ποτέ δεν έχασε κανείς.

Δεν την είδε κανείς

Jenny.Gr

Ένα από τα πιο αγωνιώδη βιβλία, από τον μετρ του σασπένς Νίκκι Φρέντς. Τη μέρα του πάρτι για τα πεντηκοστά γενέθλια του Άλεκ Σόλτερ, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1990, η σύζυγός του, Σάρλοτ, εξαφανίζεται. Οι περισσότεροι κάτοικοι του μικρού αγγλικού χωριού Γκλένστεντ βρίσκονται από ώρα στο πάρτι προτού κάποιος αντιληφθεί ότι η Σάρλοτ λείπει. Ενώ ο Άλεκ αδιαφορεί για την εξαφάνισή της, τα τέσσερα παιδιά τους -ιδιαίτερα η δεκαπεντάχρονη Έτι- ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς οι κρύες ώρες του χειμώνα γίνονται μέρες κι εκείνη δεν επιστρέφει. Όταν το παλτό της Σάρλοτ βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, φοβούνται για το χειρότερο.

Λίγες μέρες αργότερα, το πτώμα του Ντάνκαν Άκερλι, γείτονα των Σόλτερ, εντοπίζεται να επιπλέει στο ποτάμι. Η αστυνομία ερευνά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ντάνκαν και η Σάρλοτ είχαν σχέση πριν εκείνος τη σκοτώσει και κατόπιν αυτοκτονήσει.

Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Μόργκαν Άκερλι, επιτυχημένος δημιουργός ηχητικών ντοκιμαντέρ, επιστρέφει στο Γκλένστεντ μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Γκρεγκ για να κάνει ένα podcast βασισμένο στην τραγωδία που τους ενώνει με τους Σόλτερ. Αλλά καθώς οι Άκερλι αρχίζουν να παίρνουν συνεντεύξεις για το podcast, φαίνεται ότι τα θαμμένα μυστικά της πόλης -και των Σόλτερ- μπορεί τελικά να έρθουν στο φως.

Εκδόσεις Διόπτρα

Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση

Jenny.Gr

O Ελάδιο Μονρόι μπήκε πάλι σε μπελάδες. Και αυτή τη φορά μπορεί να του κοστίσουν τη ζωή, αφού κείτεται αιμόφυρτος σε μια πολυτελή βίλα στην Γκραν Κανάρια και προσπαθεί να καταλάβει πώς κατέληξε εκεί. Η υπόθεση ξεκινά από ένα αλλόκοτο ζευγάρι, τη Μελάνια Εσκουδέρο και τον δικηγόρο Αλφρέδο Σουάρες Σμιθ, ένα σκαλιστό κουτί συναισθηματικής μάλλον αξίας, την ερωμένη κάποιου μακαρίτη πολυεκατομμυριούχου και έναν επικίνδυνο άντρα που κουβαλά πάντοτε μαζί του ένα βιβλίο με ποιήματα. Για άλλη μία φορά ο συνταξιούχος ναυτικός της οδού Μούργα βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σκοτεινή πλεκτάνη, η οποία φέρνει στο φως ορισμένες από τις αδικίες ενός συστήματος που κάνει ό,τι μπορεί για να τις κουκουλώσει.

O Ελάδιο Μονρόι δεν είναι ούτε αστυνομικός, ούτε ντετέκτιβ, ούτε καν δημοσιογράφος. Είναι παλιός ναυτικός που συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημά του με δουλειές του ποδαριού. Κυνικός αλλά και συναισθηματικός, καλλιεργημένος αλλά και αγενής, ο Μονρόι αντιμετωπίζει κάθε υπόθεση με πονηριά, επινοητικότητα και μεγάλες δόσεις ξεροκεφαλιάς. Το μόνο που θέλει είναι να περνάει ήσυχα τον καιρό του στην πόλη όπου γεννήθηκε κι έζησε όλη του τη ζωή. Όμως, κάθε τόσο αναγκάζεται να κάνει πράγματα που κανείς άλλος δεν θα ήθελε να κάνει.

Τα μυθιστορήματα της σειράς «Ελάδιο Μονρόι», είναι από εκείνα τα βιβλία που ακολουθούν τους κανόνες των κλασικών "hard boiled" αστυνομικών και ταυτόχρονα ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και το ύφος τους.

Εκδόσεις Τόπος

Άννα Ο

Jenny.Gr

Μπορείς να κάνεις έγκλημα ενώ κοιμάσαι; Με αυτό το ερώτημα ξεκινάει τη σύνοψη του βιβλίου ο Μπλέικ Μάθιου, σε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ. Η Άννα Ο δεν έχει ανοίξει τα μάτια της εδώ και τέσσερα χρόνια. Από τη νύχτα που τη βρήκαν να κοιμάται βαθιά πλάι στα πτώματα των καλύτερών της φίλων και τη βάρυναν οι υποψίες για το ανατριχιαστικό διπλό φονικό.

Ο δόκτωρ Μπένεντικτ Πρινς, ένας δικαστικός ψυχολόγος που ειδικεύεται σε ζητήματα ύπνου, αναλαμβάνει να την ξυπνήσει και να διαπιστώσει τι πραγματικά συνέβη. Το ξύπνημα της Άννας δεν είναι το τέλος της ιστορίας, αλλά μόνο η αρχή.

Εκδόσεις Ψυχογιός