UPDATE

Νομοσχέδιο των Ταλιμπάν απαγορεύει στις γυναίκες να τραγουδήσουν και να διαβάσουν δυνατά


JTeam

26 Αυγούστου 2024

Νομοσχέδιο των Ταλιμπάν απαγορεύει στις γυναίκες να τραγουδήσουν και να διαβάσουν δυνατά
Getty Images / @Elise Blanchard
Το νομοσχέδιο των Ταλιμπάν προσθέσει μια σειρά απαγορεύσεων για τις γυναίκες και τους άντρες στο Αφγανιστάν, στους ήδη αφόρητους περιορισμούς

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν θα συνεχίζουν να ζουν με ακόμα περισσότερους περιορισμούς, μετά την ψήφιση νέου νόμου από τους Ταλιμπάν, όπως αυτός δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Αναφορικά με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να τραγουδούν, να απαγγέλουν ή να διαβάζουν δυνατά δημόσια.

Επιπλέον, οι Ταλιμπάν όρισαν μια ακόμη πιο αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, με τις γυναίκες πλέον να έχουν καλυμμένο το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. Απαγορεύεται, επίσης, να κοιτάζουν άντρες με τους οποίους δεν έχουν σχέση εξ αίματος ή γάμου και το αντίστροφο.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες, καθώς τους απαγορεύεται να ξυρίζουν τις γενειάδες τους, να παραλείπουν τις προσευχές και τις νηστείες, όπως και να το έχουν μουσική στο αυτοκίνητο.

Ποιες θα είναι οι ποινές

Φυσικά, το να μην ακολουθούν οι Αφγανοί το νομοσχέδιο των Ταλιμπάν, θα συνοδεύεται από ποινές. Όπως υπογράμμισε το αφγανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα γίνονται πρώτα «συστάσεις, προειδοποιήσεις για ιερή τιμωρία και προφορικές απειλές» και θα καταλήγουν στην «κατάσχεση περιουσίας, κράτηση από μία ώρα ως τρεις ημέρες σε φυλακές και όποια άλλη τιμωρία κρίνεται προσήκουσα».

Αν οι εν λόγω ποινές δεν συμμορφώσουν όσους δεν ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες, τότε θα παραπέμπονται στο δικαστήριο.

Ανησυχία από τον ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, η αποστολή του ΟΗΕ έχει εκφράσει την ανησυχία της για το εν εν λόγω νομοσχέδιο των Ταλιμπάν, με την επικεφαλής, Ρόζα Οτουμπάγιεβα, να δηλώνει:

«Έπειτα από δεκαετίες πολέμου και εν μέσω φρικτής ανθρωπιστικής κρίσης, ο αφγανικός λαός αξίζει περισσότερα από το να απειλείται ή να φυλακίζεται αν καθυστερεί να πάει στην προσευχή, αν στρέψει το βλέμμα του προς έναν άτομο του αντίθετου φύλου που δεν ανήκει στην οικογένειά του ή αν έχει στην κατοχή του μια φωτογραφία».

Όπως προσθέτει, «ο νόμος αυξάνει τους ήδη αφόρητους περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, με τον απλό ήχο μιας γυναικείας φωνής έξω από το σπίτι να θεωρείται προφανώς παραβίαση των ηθικών κανόνων».

Πάντως, οι δυτικές χώρες έχουν τονίσει ότι για να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα πρέπει το ισλαμιστικό κίνημα να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών. Με τη σειρά τους, βέβαια, οι Ταλιμπάν απαντούν πως σέβονται τις γυναίκες όπως προβλέπει η εκδοχή τους του ισλαμικού νόμου και τα τοπικά έθιμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.