Το Ιράκ προτείνει νόμο για τη μείωση της νόμιμης ηλικίας γάμου για τα κορίτσια, μόλις στα εννέα έτη
JTeam
12 Αυγούστου 2024
Οι σιιτικές θρησκευτικές ομάδες που κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα του Ιράκ, επιχειρούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, για περισσότερο από μία δεκαετία. Και τώρα, ένας νέος νόμος που πέρασε την πρώτη «ανάγνωσή» του στο ιρανικό κοινοβούλιο, θέλει να νομιμοποιήσει τον γάμο των κοριτσιών από την ηλικία των εννέα ετών.
Αυτή η νέα πρόταση, θέλει να δώσει στις θρησκευτικές αρχές την εξουσία να αποφασίζουν για οικογενειακές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του γάμου, του διαζυγίου και της φροντίδας των παιδιών. Αν και το Ιράκ έχει απαγορεύσει τον γάμο κάτω των 18 ετών από τη δεκαετία του 1950, μια έρευνα του ΟΗΕ έχει διαπιστώσει ότι το 28% των κοριτσιών στο Ιράκ παντρεύονται πριν φτάσουν την ηλικία των 18 ετών. Παντρεύονται όταν είναι ακόμα ανήλικες, ανεπίσημα.
«Αυτός ο νόμος νομιμοποιεί τον βιασμό παιδιών»
Μετά από αυτήν την πρόταση, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ομάδες γυναικών και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών βγαίνουν στους δρόμους, διαδηλώνουν, φωνάζουν, αντιτάσσονται σθεναρά στο νομοσχέδιο, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες για την εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία των νεαρών κοριτσιών.
Εάν περάσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση, «θα είναι καταστροφή για τις γυναίκες», σημείωσε στον Guardian, η Ράγια Φάικ, συντονίστρια ενός συνασπισμού ομάδων που αντιτίθενται στην αλλαγή του νόμου. «Ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου αντιτίθενται στον παιδικό γάμο. Αλλά φανταστείτε αν η κόρη μου παντρευτεί και ο σύζυγος της κόρης μου θέλει να παντρέψει την εγγονή μου όταν θα είναι παιδί. Ο νέος νόμος θα του επιτρέψει να το κάνει. Δεν θα μπορώ να αντιταχθώ. Αυτός ο νόμος νομιμοποιεί τον βιασμό παιδιών».
«Μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες της νεολαίας που έλαβαν χώρα στο Ιράκ το 2019, αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες είδαν ότι ο ρόλος των γυναικών είχε αρχίσει να ενισχύεται στην κοινωνία», δήλωσε από την πλευρά της η Νάντια Μαχμούντ, συνιδρύτρια της Συμμαχίας Γυναικών «Aman», με έδρα το Ιράκ. «Ένιωσαν ότι οι φεμινιστικές οργανώσεις, καθώς και τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών και των ακτιβιστών, αποτελούσαν απειλή για την εξουσία και το καθεστώς τους και άρχισαν να τις περιορίζουν και να τις καταστέλλουν».
Read More
- Αφγανιστάν: Γυναίκες θάφτηκαν ζωντανές μετά τον σεισμό - Φοβούνταν να βγουν χωρίς χιτζάμπ
- Αφγανιστάν: Οι γυναίκες συλλαμβάνονται και κακοποιούνται από τους Ταλιμπάν, επειδή φορούν «λάθος» το χιτζάμπ
- «Ελευθερώστε τις Αφγανές γυναίκες»: Αθλήτρια του breaking αποκλείστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το μήνυμα στην κάπα της