UPDATE

Φθινοπωρινό city break στην Ευρώπη: 6 must προορισμοί για το επόμενο ταξίδι σου


Ερασμία Αρβανιτά

2 Σεπτεμβρίου 2024

Φθινοπωρινό city break στην Ευρώπη: 6 must προορισμοί για το επόμενο ταξίδι σου
Unsplash/João Reguengos
Για τους travellers το φθινόπωρο είναι η τέλεια εποχή για μια νέα περιπέτεια στην Ευρώπη

Το πρώτο hint του φθινοπώρου είναι πλέον εδώ. Το καλοκαίρι, σιγά-σιγά μας αποχαιρετάει και πολλοί όμορφοι προορισμοί στην Ευρώπη αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε μαγικά μέρη. Ο τραπεζικός σου λογαριασμός προσπαθεί να ανακάμψει από μια ξέφρενη περίοδο εξόδων, αλλά εσύ ήδη έχεις ξεκινήσει να σκέφτεσαι πού και πότε θα κάνεις το επόμενο ταξίδι σου εκτός Ελλάδας.

Για τους travellers, πάντως, ο Σεπτέμβριος – ειδικά ο Οκτώβριος, είναι η τέλεια εποχή για μια νέα περιπέτεια. Ο κόσμος έχει «σπάσει», οι τιμές είναι συχνά πολύ πιο προσιτές και η θερμοκρασία είναι πιο ιδανική από ποτέ. Από τη νεανική Μαδρίτη έως τη μοντέρνα Κοπεγχάγη, αυτά είναι μερικά αγαπημένα μέρη για να ταξιδέψεις στην Ευρώπη το φθινόπωρο.

Άμστερνταμ

Το φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα όμορφο στο Άμστερνταμ. Το φύλλωμα των δέντρων μεταμορφώνει τα πάρκα και τα κανάλια της πόλης σε ένα παραδεισένιο τοπίο, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια γίνονται απολαυστικά ζεστά. Εκτός από το προφανές, δηλαδή τις ατέλειωτες βόλτες που θα απολαύσεις με ποδήλατο, κάθε Οκτώβριο το Amsterdam Dance Event (ADE) καταλαμβάνει χώρους σε όλη την πόλη με βραδιές electro, house και techno. Αυτή η ετήσια πενθήμερη συνάντηση πραγματοποιείται σε περισσότερους από 100 χώρους και περιλαμβάνει ομιλίες, μαθήματα, pop-up εκδηλώσεις και φυσικά ξέφρενα πάρτι.

Μαδρίτη

Το φθινόπωρο στη Μαδρίτη έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Τα πάντα αλλάζουν χρώμα, καθώς οι όμορφες αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου πρωταγωνιστούν. Όσο για την πολιτιστική ατζέντα; Είναι γεμάτη από σημαντικές εκδηλώσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ της Μαδρίτης, το Φθινοπωρινό Φεστιβάλ και η έκθεση αρχαιοτήτων Feriarte. Πάντως, εάν θέλεις να περάσεις ένα ρομαντικό απόγευμα, το πάρκο El Retiro και το Casa de Campo είναι δύο από τα πιο όμορφα πάρκα της Μαδρίτης.

Μάλτα

Γραφικά σοκάκια που σφύζουν από ζωή, μπαρόκ εκκλησίες, πολύχρωμα μπαλκόνια, γοητευτικά ψαροχώρια και γαλαζοπράσινες παραλίες. Αυτή είναι η Μάλτα – και ναι, αποτελεί τέλειο προορισμό για το φθινόπωρο. Εάν δεν έχεις πολύ χρόνο να διαθέσεις, παρά μόνο ένα τριήμερο, τότε η Μάλτα σου προσφέρει κάθε λόγο για να την επισκεφτείς. Σε τρεις μέρες, μπορείς να τα κάνεις όλα: Βόλτα στη Βαλέτα, επίσκεψη στη ρομαντική Μντίνα και στο ψαροχώρι Μαρσασλόκκ και στάση στο Γκόζο.

Κοπεγχάγη

Είναι μαγική κάθε εποχή του χρόνου. Ωστόσο, οι κήποι Tivoli στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι λειτουργούν ως πάρκο ψυχαγωγίας, αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα τους φθινοπωρινούς μήνες. Από τα μέσα Νοεμβρίου, το Tivoli μεταμορφώνεται σε μια ονειρική, χριστουγεννιάτικη «χώρα». Στις αρχές του φθινοπώρου, από την άλλη, μία βόλτα στο Nyhavn το σούρουπο, όταν τα μπαρ γεμίζουν και τα φώτα αναβοσβήνουν, μπορεί σε μαγέψει.

Λισαβόνα

Προετοιμάσου. Η Λισαβόνα χρειάζεται μπόλικη όρεξη για περπάτημα. Μια βόλτα στη συνοικία Baixa στο κέντρο της πόλης, όπου θα θαυμάσεις τις μνημειώδεις πλατείες και τα κομψά αρχοντικά με κεραμίδια, θα σε βάλει απευθείας σε vacation mood. Μια βόλτα στα στενάκια της συνοικίας Alfama, από την άλλη, όπου βρίσκονται ιστορικά κτίρια σε παστέλ χρώματα και μικρές πλατείες γεμάτες καφετέριες, αλλά και το ηλιοβασίλεμα από το Miradouro de Santa Luzia ή το Miradouro das Portas do Sol, θα σε κάνουν να την αγαπήσεις.

Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη, αυτή η φωτεινή, πολυσύχναστη πόλη με ιστορία χιλιάδων ετών, είναι must προορισμός για το φθινόπωρο. Αρχικά, ο καιρός είναι ευχάριστος (όποιος έχει πάει τους καλοκαιρούς μήνες ξέρει τι σημαίνει ζέστη στην Κωνσταντινούπολη), οπότε μπορείς να δεις τα αξιοθέατα ή να κάνεις χαλαρά τα ψώνια σου χωρίς να ιδρώνεις ανελέητα. Σίγουρα, εάν κάτι πρέπει να βάλεις στη λίστα σου, είναι να επισκεφτείς τις όχθες του Βοσπόρου, που δεν είναι ιδιαίτερα επισκέψιμες από τους τουρίστες παρόλο που είναι οι πιο γοητευτικές της πόλης. Αξίζει να επισκεφθείς σίγουρα τις συνοικίες Bebek, Arnavutköy, Yeniköy ή Emirgan.