«Η φωνή μιας γυναίκας είναι η φωνή της δικαιοσύνης»: Αφγανές γυναίκες τραγουδούν και απαντούν στον σκοταδισμό των Ταλιμπάν
Ερασμία Αρβανιτά
3 Σεπτεμβρίου 2024
Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι αποκλεισμένες από τη φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν έχουν το δικαίωμα να δουλεύουν, απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δημόσια πάρκα και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα δικαιοσύνης. Από τα τέλη του περασμένου μήνα, ύστερα από νέο νομοσχέδιο των Ταλιμπάν, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να μιλούν, να τραγουδούν, να απαγγέλουν και να διαβάζουν δυνατά δημόσια. Οι νέοι περιορισμοί, δεν τελειώνουν εκεί. Οι γυναίκες είναι πλέον υποχρεωμένες να έχουν καλυμμένο το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται έξω και δεν μπορούν να κοιτάζουν άντρες με τους οποίους δεν έχουν σχέση εξ αίματος ή γάμου.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο των Ταλιμπάν, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά δρακόντειων νόμων, οι γυναικείες φωνές θεωρούνται δυνητικά όργανα της «κακίας». Και αυτές τις φωνές, χρησιμοποιούν οι Αφγανές γυναίκες, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νόμους των Ταλιμπάν. Σε ολόκληρη τη χώρα, οι γυναίκες άρχισαν να ανεβάζουν βίντεο με τις ίδιες να τραγουδούν, αψηφώντας τις συστηματικές προσπάθειες των Ταλιμπάν να τις διαγράψουν από τη δημόσια σφαίρα.
Women in Afghanistan are singing to protest the Taliban’s new “morality decree”. This decree is yet another brazen attack on human rights and must be immediately revoked. pic.twitter.com/ft6BeH7vdL
— Amnesty International (@amnesty) August 29, 2024
«Καμία εντολή, κανένα σύστημα ή άνδρας δεν μπορεί να κλείσει το στόμα μιας Αφγανής γυναίκας», δήλωσε μια 23χρονη αφού ανέβασε το δικό της βίντεο, σύμφωνα με τον Guardian. Το βίντεο, που κρατάει 39 δευτερόλεπτα, την έδειχνε να τραγουδάει σε εξωτερικό χώρο, λέγοντας: «Δεν είμαι αυτή η αδύναμη ιτιά που τρέμει σε κάθε άνεμο. Είμαι από το Αφγανιστάν».
Σε ένα άλλο βίντεο, που φέρεται να έχει καταγραφεί στην Καμπούλ, μια γυναίκα τραγουδάει: «Με έχετε φιμώσει για τα επόμενα χρόνια». «Με φυλακίσατε στο σπίτι μου επειδή είμαι γυναίκα». Σε άλλα βίντεο που κυκλοφορούν, γυναίκες στο Αφγανιστάν τραγουδούν μόνες τους ή σε μικρές ομάδες, χρησιμοποιώντας hashtags όπως «#Η φωνή μου δεν απαγορεύεται» και «#Όχι στους Ταλιμπάν».
Κάνεις δεν γνωρίζει την πραγματική κλίμακα της βίας λόγω φύλου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων των ερευνητών ανοικτού κώδικα του προγράμματος Afghan Witness του Κέντρου Ανθεκτικότητας Πληροφοριών. Υπενθυμίζουμε πως οι ερευνητές, συνέλεξαν δεδομένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και κατέγραψαν 332 αναφερόμενες περιπτώσεις γυναικοκτονιών από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου 2021. Από τα ευρήματα τους, διαπίστωσαν ότι 840 γυναίκες και κορίτσια είχαν υποστεί βία λόγω φύλου από την 1η Ιανουαρίου 2022 (όταν το Afghan Witness άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία) έως τις 30 Ιουνίου του 2024. Υπεύθυνοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν.
Read More
- «Ελευθερώστε τις Αφγανές γυναίκες»: Αθλήτρια του breaking αποκλείστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το μήνυμα στην κάπα της
- Κίμια Γιουσόφι: Το μήνυμα της Αφγανής αθλήτριας στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών
- Αφγανιστάν: Οι γυναίκες συλλαμβάνονται και κακοποιούνται από τους Ταλιμπάν, επειδή φορούν «λάθος» το χιτζάμπ