UPDATE

Αφγανιστάν: Νέα ανάλυση καταγράφει τις γυναικοκτονίες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν


JTeam

16 Αυγούστου 2024

Αφγανιστάν: Νέα ανάλυση καταγράφει τις γυναικοκτονίες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν
Unsplash/Ropiudin Yahya
«Αυτά που έχουμε συλλέξει είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Γυναίκες, έφηβες και μικρά κορίτσια συλλαμβάνονται όταν δεν φορούν σωστά το χιτζάμπ τους. Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τους Ταλιμπάν, ξυλοκοπούνται, εκφοβίζονται, βιάζονται, δολοφονούνται. Οικογένειες βρίσκουν στον δρόμο τα κακοποιημένα, νεκρά σώματα των παιδιών τους. Μικρά κορίτσια αφαιρούν τη ζωή τους μετά τη σεξουαλική κακοποίηση που βιώνουν. Αυτή είναι η καθημερινότητα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία.

Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την πραγματική κλίμακα της βίας λόγω φύλου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με νέα ανάλυση δεδομένων, η οποία είναι μία από τις πρώτες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για τα επίπεδα σεξουαλικής και σωματικής βίας κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν. Οι ερευνητές ανοικτού κώδικα του προγράμματος Afghan Witness του Κέντρου Ανθεκτικότητας Πληροφοριών, συνέλεξαν δεδομένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους για να καταγράψουν 332 αναφερόμενες περιπτώσεις γυναικοκτονιών από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου 2021.

Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι 840 γυναίκες και κορίτσια είχαν υποστεί βία λόγω φύλου από την 1η Ιανουαρίου 2022 (όταν το Afghan Witness άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία) έως τις 30 Ιουνίου του 2024. Υπεύθυνοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν. Η ανάλυση των εγκλημάτων που φέρεται να διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν αποκάλυψε 115 περιστατικά σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών γάμων, της σεξουαλικής δουλείας, της επίθεσης και του βιασμού. Στα άλλα ευρήματα, αναφέρθηκαν 73 περιστατικά μη σεξουαλικής βίας και βασανιστήρια, ενώ 113 αφορούσαν τις αναφερθείσες συλλήψεις γυναικών.

Jenny.Gr
Unsplash/ أخٌ‌في‌الله

«Αυτά που έχουμε συλλέξει είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» τόνισε ο Ντέιβιντ Όζμπορν, διευθυντής του προγράμματος Afghan Witness. «Είναι όλο και πιο δύσκολο για τις Αφγανές γυναίκες να μιλήσουν και για εμάς να καταγράψουμε την έμφυλη βία και τον αντίκτυπο της κυριαρχίας των Ταλιμπάν στις γυναίκες και τα κορίτσια». Υπενθυμίζουμε ότι οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει τα περισσότερα ανεξάρτητα ΜΜΕ στο Αφγανιστάν και έχουν εκδιώξει δημοσιογράφους. Αυτό, σημαίνει ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων γυναικοκτονιών ίσως είναι πολύ λιγότερες της πραγματικής κλίμακας του θανάτου και της βίας που ασκείται στις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Το Afghan Witness κατέγραψε, επιπλέον, πώς οι δημόσιες διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2021 το 88% των διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικούς χώρους. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 49% το 2022 και τώρα, το 94% των διαδηλώσεων διεξάγονται διαδικτυακά, συχνά με κρυφές τοποθεσίες και ταυτότητες.

«Έμφυλο απαρτχάιντ»

Από το 2021, από τότε οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση, επέβαλαν «έμφυλο απαρτχάιντ» στα 14 εκατομμύρια γυναίκες του Αφγανιστάν. Οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες σχεδόν από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Αποκλείονται από τη φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απαγορεύεται να δουλεύουν, απαγορεύεται να περπατούν σε δημόσια πάρκα, να πηγαίνουν σε γυμναστήρια, δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα δικαιοσύνης και πρέπει να συμμορφώνονται σε έναν αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.