UPDATE

Η Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι είναι ακόμα μία απόδειξη της ανεξέλεγκτης βίας κατά των γυναικών στην Αφρική


Ερασμία Αρβανιτά

5 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι είναι ακόμα μία απόδειξη της ανεξέλεγκτης βίας κατά των γυναικών στην Αφρική
Getty Images
Οι γυναίκες στην Αφρική – αθλήτριες και μη, κακοποιούνται, πυρπολούνται και δολοφονούνται. Δικαιοσύνη πουθενά

Ολόκληρος ο κόσμος σείστηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από την είδηση πως η Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι, η μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε 44η στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, δέχτηκε επίθεση στο σπίτι της στην Κένυα, από την πρώην σύντροφό της. Την περιέλουσε με βενζίνη για ένα κομμάτι γης. Η 33χρονη αθλήτρια διασώθηκε από τους γείτονές της και νοσηλεύτηκε με εγκαύματα στο 75% του σώματός της.

Σήμερα, λίγες μέρες αργότερα, η Ομοσπονδία Στίβου της Ουγκάντα με έδρα την Κένυα, ανακοίνωσε τον θάνατό της. Η Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι υπέκυψε στα τραύματά της. «Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της αθλήτριάς μας νωρίς σήμερα το πρωί, η οποία έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ως ομοσπονδία, καταδικάζουμε τέτοιες πράξεις και καλούμε για δικαιοσύνη. Είθε η ψυχή της να αναπαυθεί εν ειρήνη», ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα.

Η Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι δεν είναι η μοναδική γυναίκα σε ολόκληρη τη χώρα και την Αφρική, η οποία χάνει τη ζωή της από τα χέρια ενός άντρα. Οι γυναικοκτονίες και η έμφυλη βία δεν είναι νέα ζητήματα στις αφρικανικές χώρες, ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνονται ραγδαία στην ανατολική Αφρική, τον τελευταίο καιρό, ιδίως στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Αιθιοπία. Ενδεικτικά, το 2022 στην Αφρική σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικοκτονιών.

Η ανεξέλεγκτη βία κατά των γυναικών στην Αφρική

Τον Αύγουστο, επανήλθε στην επιφάνεια μια ανατριχιαστική ιστορία που έλαβε χώρα πέρυσι, και προκάλεσε πανικό στην Αιθιοπία. Ένα 7χρονο κορίτσι, η Χέβεν (Heaven Awot), βιάστηκε και στραγγαλίστηκε από τον Γκέτνετ Μπάγιε (Getnet Baye), του οποίου η σύζυγος φέρεται να ήταν συγγενής της μητέρας της. Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης. Ο ίδιος άσκησε έφεση στην υπόθεση, δραπέτευσε από τη φυλακή και κυνήγησε τη μητέρα της Χέβεν. Η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.

Τον επόμενο μήνα (13 Οκτωβρίου), συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η 25χρονη Κενυάτισσα δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Άγκνες Τιρόπ, βρέθηκε δολοφονημένη στο υπνοδωμάτιο της, από τον σύζυγό της. Ο θάνατος της σόκαρε τον κόσμο του στίβου και όχι μόνο. Λίγο καιρό αργότερα, η 28χρονη αθλήτρια, Νταμάρις Μουτούα (Damaris Muthee Mutua), γεννημένη στο Μπαχρέιν, στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου, από τον φίλο της, Κόκι Φάι.

Τον Ιανουάριο του 2024, η 26χρονη Γουάχου Στάρλετ (Wahu Starlet), μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύντροφό της σε ένα Airbnb στην Κένυα. Ως απάντηση, οι γυναίκες στην Κένυα πήραν θέση, διαδηλώνοντας στο Ναϊρόμπι και σε άλλες πόλεις. Μετά τον τραγικό θάνατο της Τιρόπ, το ίδρυμα αθλητισμού στην Κένυα ανέστειλε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες προς τιμήν της αθλήτριας. Ωστόσο, οι γυναίκες σε όλη την Ήπειρο – αθλήτριες και μη, εξακολουθούν να κακοποιούνται, να πυρπολούνται και να δολοφονούνται. Δικαιοσύνη πουθενά.