UPDATE

11 Σεπτεμβρίου: Η ιστορία της Μάρσι Μπόρντερς, της "Dust Lady" που σώθηκε από την επίθεση, αλλά πέθανε από καρκίνο λόγω της τέφρας που εισέπνευσε 


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2024

11 Σεπτεμβρίου: Η ιστορία της Μάρσι Μπόρντερς, της "Dust Lady" που σώθηκε από την επίθεση, αλλά πέθανε από καρκίνο λόγω της τέφρας που εισέπνευσε 
Κατάφερε να κατέβει από τον 81ο όροφο. Η Μάρσι Μπόρντερς όμως, δεν κατάφερε τίποτα άλλο στη ζωή της μετά από αυτό

Μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου είναι αυτή της Dust Lady, που απεικονίζει μια γυναίκα καλυμμένη με σκόνη αφού είχε διαφύγει από τον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το 2015, μετά από χρόνια ταραγμένης ζωής από όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, απεβίωσε από καρκίνο στο στομάχι, που πιθανώς προκλήθηκε από τις τοξικές σκόνες που απελευθερώθηκαν από το σύννεφο τέφρας που κάλυψε το Μανχάταν.


Μια φοβισμένη γυναίκα, με βλέμμα χαμένο στο κενό και καλυμμένη ολόκληρη με τέφρα, καθώς προσπαθεί να διαφύγει από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου: είναι μία από τις φωτογραφίες-σύμβολα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που έγινε μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες της τραγωδίας.


Το όνομα της γυναίκας είναι Μάρσι Μπόρντερς, που τότε ήταν 28 ετών, αλλά έμεινε στην ιστορία ως "The Dust Lady". Η Μάρσι απεβίωσε τον Αύγουστο του 2015, χτυπημένη από καρκίνο στο στομάχι σε ηλικία μόλις 42 ετών που ίσως προκλήθηκε – όπως συνέβη σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους που επλήγησαν από καρκίνους τα επόμενα χρόνια μετά την επίθεση – από τη σκόνη αναμεμειγμένη με δηλητηριώδη αέρια, που διείσδυσαν βαθιά στους πνεύμονές της και απελευθερώθηκε από το σύννεφο τέφρας που την 11η Σεπτεμβρίου 2001 κάλυψε όχι μόνο την περιοχή του Κάτω Μανχάταν αλλά και μεγάλο μέρος της καρδιάς της Νέας Υόρκης.

Μάρσι Μπόρντερς
Photo by Neville Elder/Corbis via Getty Images)


Μια ζωή που δεν ηρέμησε ποτέ


Η Μάρσι Μπόρντερς, έσβησε σε ένα νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ, στις 24 Αυγούστου 2015. Παρόλο που είχε την τύχη να επιβιώσει από την τραγωδία, είχε ήδη πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα. Η ζωή της από εκείνη την ημέρα είχε ανατραπεί, καθώς πάλευε πια με την κατάθλιψη και την εξάρτηση από το αλκοόλ και το κρακ. Δεν εργάστηκε ποτέ ξανά, παρόλο που το 2011, αφού εισήχθη σε μια κλινική για αποτοξίνωση, άρχισε να ξαναπαίρνει τον έλεγχο της ζωής και της δουλειάς της.


Τρέχοντας μακριά από τον Βόρειο Πύργο των Δίδυμων Πύργων

Μόλις έναν μήνα πριν από εκείνη την 11η Σεπτεμβρίου, η Μάρσι Μπόρντερς, είχε προσληφθεί στο γραφείο της Bank of America, που βρισκόταν στον 81ο όροφο του Βόρειου Πύργου των Δίδυμων Πύργων, του πρώτου που χτυπήθηκε από το αεροπλάνο των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα. Τη ζωή της έσωσε η απόφασή της να παρακούσει τις εντολές των προϊσταμένων της, οι οποίοι καλούσαν τους πάντες να παραμείνουν ήρεμοι, και αντ’ αυτού αποφάσισε να φύγει από τις σκάλες. Όταν έφτασε στον ισόγειο όροφο, λαχανιασμένη, ο φωτογράφος του AFP, Σταν Χόντα, την απαθανάτισε στο διάσημο στιγμιότυπο. Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύθηκε στη συνέχεια από το περιοδικό Time μαζί με άλλες εικόνες-σύμβολα της καταστροφής.

Η ασθένεια και το αντίο της κόρης της

Λίγο πριν από τον θάνατό της, μιλώντας για την ασθένεια που εμφανίστηκε ακριβώς όταν η ζωή της άρχιζε ξανά να της χαμογελά, είχε πει σε μια συνέντευξη ότι δεν είχε καμία αμφιβολία για την αιτία του καρκίνου της, παρόλο που κάποιοι συνέχιζαν να υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για τη σύνδεσή του με την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. "Η μαμά μου έδωσε μια καταπληκτική μάχη", δήλωσε η κόρη της, Νοέλ, στη New York Post μετά τον θάνατό της. "Δεν είναι μόνο η 'Dust Lady', αλλά είναι η ηρωίδα μου και θα ζει για πάντα μέσα από εμένα".