UPDATE

Οι θεατρικές παραστάσεις που ανυπομονούμε να (ξανα)δούμε


Δήμητρα Πραντάλου

17 Σεπτεμβρίου 2024

Οι θεατρικές παραστάσεις που ανυπομονούμε να (ξανα)δούμε
@Χάρης Γερμανίδης
Νέα θεατρική σεζόν με νέες θεατρικές παραστάσεις και επιτυχημένες επαναλήψεις

Ήρθε αυτή η εποχή που επιτέλους ανοίγουμε το κεφάλαιο «θέατρο», που τόσο μας έχει λείψει. Αν και είδαμε αρκετές παραστάσεις το καλοκαίρι, ανυπομονούμε οι δρόμοι να μας βγάλουν στα θέατρα της Αθήνας, για να απολαύσουμε πρεμιέρες, επιτυχημένες επαναλήψεις και γενικώς να ακολουθήσουμε όλη την ιεροτελεστία της εξόδου στο θέατρο.

Ήδη κάποιες πρεμιέρες έχουν ανακοινωθεί, όπως επίσης έχουν δοθεί πληροφορίες για θεατρικές παραστάσεις που έρχονται τους προσεχείς μήνες, και πλέον μετράμε αντίστροφα για την παρθενική μας -γι’αυτήν τη σεζόν- επίσκεψη στο θέατρο.

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει, ωστόσο παρακάτω αφήνουμε 8 παραστάσεις, αλλά φυσικά θα επιστρέψουμε με ακόμα περισσότερες. Προς το παρόν, βάλε στη λίστα σου τις ακόλουθες:

Linda, της Penelope Skinner

Jenny.Gr
@Πάτροκλος Σκαφίδας

Η ομάδα Νάμα ανεβάζει στο Επί Κολωνώ στις 23 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την παράσταση «Linda» της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Η «Linda» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 στο Royal Court Theater του Λονδίνου και απέσπασε το βραβείο Berwin Lee, ενώ επιλέχθηκε και ως υποψήφιο για το βραβείο Susan Smith Blackburn. Η παράσταση επαναλήφθηκε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη και σε πολλές άλλες θεατρικές σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η Skinner με γραφή αιχμηρή, με σατιρικό βρετανικό χιούμορ και με μια πλοκή με χαρακτηριστικά θρίλερ, δεν εστιάζει μόνο στις δυσκολίες μίας γυναίκας να πετύχει και να επιβιώσει. Στις δυσκολίες δηλαδή που ορθώνουν ο σεξισμός, τα ταμπού της ηλικίας, της ομορφιάς, της οικονομικής ανεξαρτησίας. Συνέθεσε ένα έργο που αφορά όλους όσοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές επιταγές και να βρουν την «ευτυχία» μέσα σε μια αμείλικτη πραγματικότητα. συνειδητοποιούν τον χαμένο χρόνο αλλά και τη ματαιότητα της διαδρομής τους.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, Θέατρο Επί Κολωνώ

Παίζουν: Κατερίνα Λέχου, Άλκης Κούρκουλος (επί οθόνης), Μιχάλης Μαρκάτης, Νεφέλη Κουρή, Εριέττα Μανούρη, Βασίλης Καζής, Μαριέλα Δουμπού


Η Λυσσασμένη Γάτα, του Τενεσί Ουίλιαμς

Jenny.Gr
@Χάρης Γερμανίδης


Η Λυσσασμένη Γάτα ανέβηκε πρώτη φορά το 1957 στη Νέα Υόρκη σε σκηνοθεσία Ηλία Καζάν και έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Πολ Νιούμαν. Το βραβευμένο αυτό με Πούλιτζερ έργο εξερευνά τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής με σκληρή ειλικρίνεια και αποκαλύπτει τις σκοτεινές πτυχές των σχέσεων, τα ανείπωτα πάθη και τις κοινωνικές συμβάσεις που καταπνίγουν τα αληθινά συναισθήματα.

Μία οικογένεια έχει μαζευτεί στο πατρικό σπίτι για να γιορτάσει τα γενέθλια του μπαμπά, ο οποίος πάσχει από καρκίνο. Ο μικρότερος γιος είναι αλκοολικός και δεν έχει καμία ερωτική ζωή με την γυναίκα του. Ο μεγαλύτερος, παντρεμένος κι αυτός με 5 παιδιά, διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του πατέρα. Το ψέμα, η υποκρισία, η σκληρότητα και η βία αρχίζουν αυτό το βράδυ να βγαίνουν στην επιφάνεια. Η «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς είναι ένα έργο που παραμένει επίκαιρο, χάρη στα νευραλγικά θέματα και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες του.

Πρεμιέρα: 24 Οκτωβρίου, Θέατρο Αθηνά

Με τους: Πέτρο Λαγούτη, Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ, Γιάννη Βούρο, Μαρία Κατσανδρή, Κώστα Ανταλόπουλο, Μένη Κωνσταντινίδου


Οι Κάλπηδες, διήγημα του Στρατή Μυριβήλη

Jenny.Gr
@Νίκος Βαρδακαστάνης

Μετά τα συνεχόμενα sold out και τις διθυραμβικές κριτικές η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το κωμικό διήγημα του Στρατή Μυριβήλη «Οι Κάλπηδες», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου και παραγωγή «Ξανθίας» ΑΜΚΕ, στο Θέατρο Olvio. Ένα παραμύθι γεμάτο φως, από τον Στρατή Μυριβήλη, έναν σημαντικό νεοέλληνα πεζογράφο που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο από τα «σκοτεινά» αντιπολεμικά του αριστουργήματα.

Τα παλιά τα χρόνια, ζούσαν πάνω στο νησί της Λέσβου δύο ξακουσμένοι κατεργάρηδες. Ο Ψευτοθόδωρος στη Χώρα και ο Καλπομανώλης στη Συκαμιά (το χωριό του Μυριβήλη). Κόμπαζαν και οι δύο πως κανείς δεν τους παραβγαίνει στην πονηριά και την μπαμπεσιά. Δεν άντεχαν όμως να ακούνε ο ένας για τα κατορθώματα του άλλου κι έτσι ξεκίνησαν να βρουν τον ανταγωνιστή τους, να τον ξεγελάσουν και να αποδείξουν μια και καλή ποιος είναι ο πρωταθλητής στην κατεργαριά. Συναντιούνται στη μέση της διαδρομής, και χωρίς να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλον, ξεγελούν και ξεγελιούνται αμοιβαία, σε μια ευτράπελη σκηνή. Το «ματς» έχει έρθει ισόπαλο κι ο αντίπαλος αποδεικνύεται υπολογίσιμος. Ποιος είναι όμως ο αρχικάλπης;

Από τον Οκτώβριο, Θέατρο Olvio

Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός


Η άνοδος του Αρτούρο Ούι, του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Jenny.Gr
@Πάτροκλος Σκαφίδας

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η παράσταση που έγινε sold-out ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο Ark. Ο Άρης Μπινιάρης με τον μοναδικό ιδιοσυγκρασιακό του τρόπο απεικονίζει την άνοδο της δημαγωγικής φιγούρας του Αρτούρο Ούι και μεταμορφώνει το θέατρο σε μία σκοτεινή και απόκοσμη πασαρέλα πάνω στην οποία βλέπουμε τους θλιβερούς αντικατοπτρισμούς της κοινωνίας μας. Απόλυτα συμπορευόμενος με τον Μπρεχτ υποστηρίζει ότι ο φασισμός δεν είναι ένα φαινόμενο αποκομμένο από το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Αντίθετα, αποτελεί μια λογική συνέπεια του καπιταλισμού, όταν αυτός οδηγεί σε ακραίες ανισότητες και κοινωνικές συγκρούσεις.

Πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου, Θέατρο Ark

Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης και Γιώργος Χρυσοστόμου.


Κανόνια και τρομπέτες - Θέατρο Εμπορικόν, του Γιάννη Τσίρου

Jenny.Gr
@Χρήστος Συμεωνίδης

Τα «Κανόνια» είναι μια μαύρη κωμωδία εξαπάτησης. Ο Γιάννης Τσίρος έχοντας στο παρελθόν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής γύρω από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα (ενδεικτικά: “Άγριος σπόρος”, “Αξύριστα πηγούνια”) ασχολείται στο νέο του έργο με το βρώμικο χρήμα, το τραπεζικό σύστημα και τον σύγχρονο εθισμό γύρω από την εξαπάτηση.

Ένα ζευγάρι Ρωμά, ένα ζευγάρι τραπεζιτών και δύο όργανα της τάξης. Ένα loft κάπου στο κέντρο. Μία σακούλα χαρτονομίσματα. Ένα σακουλάκι ναρκωτικά. Και ψάρια. Ο Κωνσταντίνος είναι διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζα. Στα “χέρια” του έχει κάποια ομόλογα που καταρρέουν. Το βράδυ λίγο πριν την οικονομική καταστροφή θα συναντηθεί με τον Χρόνη. Ο Χρόνης -έμπορος ναρκωτικών μεταξύ άλλων- δουλεύει για τον Κωνσταντίνο. Έχει και μία αρραβωνιαστικιά, την Ρουμπίνη που θέλει να εξασφαλίσει μία καλύτερη συνθήκη για το δάνειο της από τον Κωνσταντίνο ο οποίος, έχει μια «απαγορευμένη» σχέση με την Κλαίρη, επίσης από την τράπεζα. Εκείνο το βράδυ τα δύο ζευγάρια – από μία σύμπτωση - συναντιούνται και γνωρίζονται. Ο Κωνσταντίνος θέλει κάτι από τον Χρόνη, ο Χρόνης θέλει κάτι από τον Κωνσταντίνο, η Ρουμπίνη θέλει κάτι από τον Χρόνη και η Κλαίρη θέλει κάτι από την Ρουμπίνη. Όλα θα συμβούν μέσα σε ένα βράδυ καταστροφής, παροξυσμού και παρεξήγησης. Το βασικό όμως είναι ένα: Να ξεφορτωθούνε τα ομόλογα πριν βαρέσουν τα “κανόνια”!

Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου

Πρωταγωνιστούν: Έλλη Τρίγγου, Στάθης Σταμουλακάτος, Μάνος Καζαμίας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Μαριτίνα Κουτσοχιώνη.


Η ληστεία της συμφοράς, των Henry Lewis, Jonathan Sayer και Henry Shields

Jenny.Gr
@Γιώργος Καλφαμανώλης

Η ξέφρενη κωμωδία, σε μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών με υπέροχα σκηνικά, κοστούμια, ειδικά εφέ, ακροβατικά, ζωντανή μουσική, που όλα είναι… λάθος! Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Μία τρελή απόδραση. Ένα τεράστιο διαμάντι. Έξι εντελώς ανίκανοι κλέφτες. Ένας αιώνια μαθητευόμενος ταμίας. Ένας απελπισμένος φύλακας που κοιμάται -κυριολεκτικά- όρθιος. Οι οιωνοί δεν είναι και οι καλύτεροι! Δύο κατάδικοι δραπετεύουν από τις φυλακές της Δραπετσώνας και σχεδιάζουν να κλέψουν ένα διαμάντι αμύθητης αξίας που φυλάσσεται στην Alexandras Bank, μια περιφερειακή ελληνική τράπεζα επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας! Όταν, όμως, μπλέκουν κι άλλοι στο κόλπο, οι εξελίξεις είναι απρόσμενες και όλα πάνε στραβά. Θα καταφέρει ο δραπέτης Μάκης Ρέτζος και η συμμορία του, να κάνουν τη ληστεία της χρονιάς; Σε μία νύχτα θεαματικής τρέλας όλα να τα περιμένει κανείς… Μήπως η «ληστεία της χρονιάς» καταλήξει σε «ληστεία… της συμφοράς»;

Πρεμιέρα : Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, Θέατρο Λαμπέτη

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννης Απέργης, Κατερίνα Γερονικολού, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Τίτος Γρηγορόπουλος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Θάνος Μπίρκος, Αρετή Πασχάλη, Χάρης Χιώτης, Γιώργος Χρανιώτης.


The Doctor, του Robert Icke

Jenny.Gr
@Βάσια Αναγνωστοπούλου

Το συνταρακτικό θρίλερ του Robert Icke επιστρέφει και τη νέα σεζόν, σε σκηνοθεσία ξανά της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Έργο ευφυές και πολυπρισματικό, το «The Doctor» καταπιάνεται με ζητήματα ηθικής, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των θεατών απέναντι στα στερεότυπα και προκαλώντας τα όρια των δικών τους προκαταλήψεων. Το φύλο, η καταγωγή, η κοινωνική τάξη, αλλά και η θρησκεία ή η σεξουαλικότητα, με τους αυτοματισμούς και τις «ταμπέλες» που τα συνοδεύουν, λειτουργούν σαν έναυσμα για ένα επί σκηνής παιχνίδι πολλαπλών ρόλων και ταυτοτήτων που κόβει την ανάσα.

Από 18 Οκτωβρίου, Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου

Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μαριάννα Δημητρίου, Aurora Marion, Νίκη Σερέτη, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Σταύρος Καλλιγάς, Μαρία Κοραχάη, Αλίκη Ανδρειωμένου και η Ζωή Ρηγοπούλου.


Θέλω να σου κρατάω το χέρι, του Τάσου Ιορδανίδη

Jenny.Gr
@Ελίνα Γιουνανλή

Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα επιστρέφουν για 3η χρονιά στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου ως «παράνομοι» εραστές που αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα των γάμων τους. To σκηνικό ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Και οι δυο τους. Απέναντι αλλά και δίπλα. Μαζί αλλά και χωριστά. Μία γυναίκα και ένας άντρας ή-αν προτιμάτε-ένας άντρας και μια γυναίκα, σ´ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό bras de fer. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι. Θα τα καταφέρουν;

Από 20 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου