UPDATE

Στο Σουδάν νέες μητέρες και βρέφη πεθαίνουν από υποσιτισμό - Ο μέχρι τώρα απολογισμός μαρτυρά τη σκληρή πραγματικότητα


JTeam

25 Σεπτεμβρίου 2024

Στο Σουδάν νέες μητέρες και βρέφη πεθαίνουν από υποσιτισμό - Ο μέχρι τώρα απολογισμός μαρτυρά τη σκληρή πραγματικότητα
Unsplash
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η περιοχή Νταρφούρ στο Σουδάν

Σε μία από τις «χειρότερες καταστάσεις υγείας στον κόσμο» βρίσκονται νέες μητέρες και βρέφη στο Σουδάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Η τραγική κατάσταση που επικρατεί αποτελεί συνέπεια του πολέμου που έχει κατακλύσει την περιοχή εδώ και ενάμιση χρόνο.

Το νερό, το φαγητό, η περίθαλψη και η ασφάλεια όχι μόνο δεν συγκαταλέγονται πλέον στις βασικές παροχές, αλλά είναι δυσεύρετα, με αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων γυναικών και μωρών. Η σήψη και υποσιτισμός είναι οι δύο συχνότερες αιτίες θανάτου, γεγονός που μαρτυρά τις αδιανόητες συνθήκες διαβίωσης που καλούνται να διαχειριστούν.

Στο Σουδάν παιδιά και γυναίκες πεθαίνουν από λοιμώξεις και πείνα

Όπως ανέφεραν στην τελευταία έκθεσή τους οι ΓΧΣ, από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι τον Αύγουστο του 2024 καταμετρήθηκαν 114 θάνατοι νέων μαμάδων. Περισσότερο από το 50% αυτών προέρχονται από σήψη και συνέβησαν στις ιατρικές εγκαταστάσεις. Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς καταγράφηκαν 48 θάνατοι βρεφών από υποσιτισμό.

Οι αριθμοί αποτελούν απεικόνιση της σκληρής πραγματικότητας των κατοίκων της περιοχής Νταρφούρ στο Σουδάν. Οι ανάγκες για ιατρική φροντίδα και περίθαλψη είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσα μπορούν να συνεισφέρουν οι ΓΧΣ, θέτοντας το Σουδάν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Jenny.Gr
Unsplash

Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 30.000 παιδιά εξετάστηκαν για υποσιτισμό και το πόρισμα έδειξε πως 33% αυτών υποτίζοταν, ενώ το 8,1% βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση. Κι ενώ οι ΓΧΣ κρούουν τον κώδικα του κινδύνου και προσπαθούν καθημερινά να εμποδίσουν τον θάνατο συνανθρώπων μας, ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.

Στα δύο νοσοκομεία της περιοχής, γιατροί δίνουν φιλότιμες προσπάθειες για να σώσουν γυναίκες, που καταφθάνουν σε κρίσιμη κατάσταση. Το υψηλό κόστος μεταφοράς, η έλλειψη υποδομών και μέσων τις αναγκάζουν να γεννήσουν σε ακατάλληλα περιβάλλοντα - προφανώς μη αποστειρωμένα - μη έχοντας ιατρική βοήθεια, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από λοιμώξεις. Αν υπήρχαν τα απαραίτητα ιατρικά μέσα, είναι βέβαιο πως θα είχαν αντιμετωπιστεί και οι συγκεκριμένες γυναίκες θα ήταν ζωντανές.

Από τον Απρίλιο του 2023, που ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ηγετών του κράτους και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, η χώρα βιώνει τραγικές στιγμές. Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με τον άμαχο πληθυσμό να θρηνεί σχεδόν καθημερινά θύματα. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και η έννοια του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής έχει σβηστεί από το λεξιλόγιο.