UPDATE

Από καταθλιπτική παιδική ηλικία, σε έναν τοξικό γάμο - Ποια ήταν η Κίτι Μενέντεζ, η μητέρα των αδερφών Μενέντεζ


JTeam

7 Οκτωβρίου 2024

Από καταθλιπτική παιδική ηλικία, σε έναν τοξικό γάμο - Ποια ήταν η Κίτι Μενέντεζ, η μητέρα των αδερφών Μενέντεζ
Imdb / Netflix
Τα αδέρφια Μενέντεζ την δολοφόνησαν μαζί με τον σύζυγό της, με την ιστορία τους να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο εξαιτίας του Netflix

Θα έχει πέσει στην αντίληψή σας, ακόμα κι αν δεν έχετε παρακολουθήσει τη σειρά «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story» στο Netflix, πως τα αδέρφια Μενέντεζ βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Φυλακισμένοι ακόμα για τη δολοφονία των γονιών τους, που την διέπραξαν στις 20 Αυγούστου 1989, η υπόθεση των Έρικ και Λάιλ μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Αμερικανών εκείνη την εποχή, που παρακολουθούσαν τις δίκες τους λες και ήταν σαπουνόπερα.

Στην ομολογία τους, τα αδέρφια Μενέντεζ κατέθεσαν τα όσα βίωναν από τους γονείς τους, καθώς και την σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα τους, κάτι που όμως δεν έγινε πιστευτό από τους δικαστές και τους ενόρκους και δεν τους αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στην ποινή τους. Όμως, μετά τη σειρά στο Netflix, πλήθος κόσμου ζητά την αποφυλάκισή τους, την ίδια στιγμή που η υπόθεσή τους ανοίγει ξανά.

Η ιστορία των Μενέντεζ έγινε γνωστή πριν καν προβληθεί στην streaming πλατφόρμα και πολύ γρήγορα μάθαμε το προφίλ τόσο των αδερφών, όσο και του πατέρα. Όμως, ποια η στάση που κρατούσε η μητέρα τους, Κίτι; Πώς ο τρόπος της συνέβαλε στο να δολοφονηθεί κι εκείνη;

Jenny.Gr
Getty Images / @Ted Soqui

Η ταραχώδης παιδική ηλικία της Κίτι Μενέντεζ

Για όσους δεν γνώριζαν, η Κίτι Μενέντεζ ήταν μια λαμπερή γυναίκα, νοικοκυρά και αφοσιωμένη στα παιδιά της. Αλλά ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Πίσω από αυτήν την εικόνα, κρυβόταν μια ζοφερή πραγματικότητα: δύσκολος γάμος, κατάχρηση ουσιών, τρεις απόπειρες αυτοκτονίας και έντονη απογοήτευση από τους γιους της.

Όμως πριν από όλα αυτά, η ζωή της Κίτι - της οποίας το όνομα είναι Μαίρη Λουίζ Άντερσον - δεν ήταν καθόλου ειδυλλιακή. Γεννημένη το 1941, ήταν η μικρότερη από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας που ανήκε στην μεσαία τάξη και ζούσε σε ένα προάστιο του Σικάγο.

Οι γονείς της Κίτι χώρισαν όσο εκείνη ήταν μικρή, με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπη με την κατάθλιψη και να απομακρυνθεί από όλους. Παρ΄όλα αυτά, ακόμα και χωρίς φίλους, είχε μεγάλα όνειρα. Φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός, αλλά σπούδασε επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Ο αδερφός της, Μπράιαν Άντερσον, είπε στο ABC πως «η Κίτι ήταν εκπληκτικά όμορφη. Όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά». Εξού και το 1962 κέρδισε σε διαγωνισμό ομορφιάς, ενώ την ίδια περίοδο είχε κεντρίσει την προσοχή ενός νεαρού από την Κούβα, του Χοσέ Μενέντεζ.

Κίτι και Χοσέ Μενέντεζ παντρεύτηκαν το 1963

Η Κίτι σπούδαζε ακόμα στο κολέγιο όταν γνώρισε τον Χοσέ Μενέντεζ, ο οποίος είχε πάρει υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Δύο χρόνια μεγαλύτερή του, γοήτευσε αμέσως τον νεαρό αθλητή κολύμβησης, ο οποίος μετακόμισε στην Αμερική σε ηλικία 18 ετών, ώστε να γλιτώσει από το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο.

Κάποιοι περιέγραφαν την Κίτι ως μια επαναστάτρια εκείνης της εποχής, αλλά αρκετά κλειστή με το παρελθόν της. Αν και η οικογένεια του Μενέντεζ δεν ήθελε τον γάμο, θεωρώντας πως ο Χοσέ ήταν πολύ νέος -19 ετών τότε- το ζευγάρι τελικά παντρεύτηκε το 1963 και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

Η Κίτι Μενέντεζ εργαζόταν ως δασκάλα, όμως μετά τη γέννηση των δύο γιων της, έμεινε στο σπίτι. Η ίδια κακόμαθε πολύ τον Έρικ και τον Λάιλ, ενώ ο Χοσέ ταξίδευε συχνά εξαιτίας της δουλειάς του. Ο αδερφός της, στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε: «έλεγα στην Κίτι ‘ξέρεις πρέπει να υπάρχει κάποια πειθαρχία στη ζωή τους’». Κι εκείνη απαντούσε «Μπράιαν, δεν θα μου πεις πώς να μεγαλώσω τα παιδιά μου».

Η απιστία που «κατέστρεψε» την Κίτι Μενέντεζ

Όσο η καριέρα του Χοσέ Μενέντεζ απογειωνόταν, φέρνοντας στην οικογένεια πολλά χρήματα, τόσο ο γάμος τους παρουσίαζε προβλήματα. Ο ίδιος πήρε την οικογένεια του στο προάστιο Calabasas του Λος Άντζελες, όπου η Κίτι δυσκολευόταν να προσαρμοστεί. «Ήταν πάντα στο πλευρό του, μέρος του οράματός του και αφοσιωμένη στον σκοπό του, ανεξάρτητα από τις συνέπειες», είπε συνεργάτης του Χοσέ στο Vanity Fair, το 1990.

Όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η απιστία του συζύγου της, ο οποίος είχε παράνομη σχέση για οκτώ χρόνια. Αυτό την οδήγησε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ προσπάθησε να αυτοκτονήσει τρεις φορές. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι η σχέση τους ήταν πηγή έντασης μέσα στην οικογένεια Μενέντεζ, οι δολοφονίες του Χοσέ και της Κίτι, αποκάλυψαν μια σειρά κακοποιητικών συμπεριφορών.

Ο Λάιλ ισχυρίστηκε πως τον κακοποιούσε και η Κίτι Μενέντεζ

Κατά τη διάρκεια της δίκης τους -μία από τις πολλές- ο Λάιλ ισχυρίστηκε πως σκότωσαν τους γονείς τους μετά από χρόνια σεξουαλικής κακοποίησης, κυρίως από τον Χοσέ, αλλά και από την Κίτι Μενέντεζ. Συγκεκριμένα, κατά την κατάθεση τους στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, ο Λάιλ είπε πως η Κίτι τον καλούσε στο κρεβάτι και του ζητούσε να την αγγίξει παντού, ξεκινώντας από την ηλικία των 11. Είπε επίσης πως εμφανιζόταν μπροστά του εντελώς γυμνή πολλές φορές.

Ο Έρικ κατέθεσε επίσης για την Κίτι Μενέντεζ πως δεχόταν σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, λέγοντας πως τον κλωτσούσε και τον έσερνε στο δωμάτιό του από τα μαλλιά. Αν και δεν υπήρχε καμία φυσική απόδειξη της κακοποίησης της Κίτι, μία ξαδέρφη των αδερφών Μενέντεζ, είπε ότι ο 8χρονος τότε Λάιλ της εκμυστηρεύτηκε την παρενόχληση του Χοσέ το 1976.

Η ιστορία της Κίτι Μενέντεζ έχει αναφερθεί και στην ταινία του 1994, «Menendez: A Killing in Beverly Hills», καθώς και στο Menendez: Blood Brothers, του 2017. Είναι πάντως γεγονός πως αυτός ο γάμος ήταν τοξικος και υπήρξε κακοποίηση και στη ζωή της Κίτι.