UPDATE

Διάσημες γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, βγήκαν νικήτριες και μίλησαν δημόσια για τη διάγνωσή τους


JTeam

15 Οκτωβρίου 2024

Διάσημες γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, βγήκαν νικήτριες και μίλησαν δημόσια για τη διάγνωσή τους
Getty Images / Michael Kovac
Η κάθε μία έδωσε τη μάχη της, όπως όλες οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, και όλες υπενθυμίσαν πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη πρόγνωση

Αρκετές διάσημες γυναίκες του Χόλιγουντ, έχουν μιλήσει για τη διάγνωσή τους με καρκίνο του μαστού. Άλλες το έκαναν όσο το περνούσαν, ορισμένες άλλες πολύ αργότερα. Όπως και να ‘χει, βρήκαν το θάρρος και μίλησαν δημόσια για τη νόσο, με σκοπό να μοιράσουν δύναμη σε όσες έχουν διαγνωστεί επίσης, αλλά και να υπενθυμίσουν με την παρουσία και τη νίκη τους, πως ο ετήσιος έλεγχος είναι σωτήριος. Η πρόληψη είναι το παν και δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο αυτόν τον μήνα, που είναι ο μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.

Από αυτή τη λίστα, δυστυχώς λείπουν αρκετές που είχαν μιλήσει στο παρελθόν. Όπως η Σάνεν Ντόχερτι, που έδωσε μια πραγματική μάχη, αλλά δυστυχώς έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο. Αξίζει, φυσικά, να αναφέρουμε και την Μάγκι Σμίθ, η οποία μπορεί να μην άφησε την τελευταία της πνοή προ ολίγων ημέρων εξαιτίας του καρκίνου του μαστού, ωστόσο είχε διαγνωστεί το 2007 και τότε είχε βγει νικήτρια.

Οι διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει δημόσια για τον καρκίνο του μαστού

Κριστίνα Άπλγκεϊτ

Η ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2008, στα 36 της. Η διάγνωση έγινε μετά από τυπική εξέταση μαγνητικής τομογραφίας, όπου εντοπίστηκε παρουσία της μετάλλαξης BRCA1, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή, πριν προλάβει η νόσος να κάνει μετάσταση και σε άλλα όργανα. Θέλοντας αργότερα να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες, μίλησε πολλές φορές για τη σημασία της πρόληψης και έκανε δωρεές σε ιδρύματα με σκοπό την έρευνα. Σε παλαιότερη συνέντευξη της, η ηθοποιός που πλέον έχει διαγνωστεί και με σκλήρυνση κατά πλάκας, είχε μοιραστεί την ανησυχία της για την πιθανότητα να κληρονομήσει την μετάλλαξη η κόρη της.

Jenny.Gr
Getty Images/Daniele Venturelli

Κάιλι Μινόγκ

Τον Μάιο του 2005, κι ενώ βρισκόταν σε περιοδεία που αναζωπύρωσε εκείνη την περίοδο την καριέρα της, η Κάιλι Μινόγκ διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Όπως η Κριστίνα Άπλγκεϊτ, έτσι και η Μινόγκ ήταν τότε 36 ετών. Το αποτέλεσμα ήταν να αναβληθεί η περιοδεία της και να αποσυρθεί από το Φεστιβάλ Glastonbury, την ίδια χρονιά. Η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες και την επόμενη χρονιά επέστρεψε ξανά στην ενεργό δράση, βγαίνοντας νικήτρια από αυτήν την μάχη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Δεκέμβριο του 2023, η Κάιλι Μινόγκ είπε πως ακόμα τη «στοιχειώνει» η στιγμή που της ανακοίνωσαν τη διάγνωση, σημειώνοντας πως «ο φόβος θα κατοικεί πάντα μέσα μου».

Jenny.Gr
Splash News

Σίνθια Νίξον

Σε τυπικό έλεγχο, η Σίνθια Νίξον διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, σταδίου 1, κι ενώ ήταν 40 ετών. Η ηθοποιός, γνωστή από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο Sex and the city, ως Μιράντα, δεν μίλησε αμέσως δημόσια για το πρόβλημα υγείας της, αλλά πήρε την απόφαση μετά από δύο χρόνια να το κάνει, θέλοντας να δώσει κουράγιο στις γυναίκες που πάλευαν με τη νόσο. Η θεραπεία της διήρκησε έξι εβδομάδες. με την Νίξον να βγαίνει νικήτρια. Η Σίνθια Νίξον έκανε ετήσιες μαστογραφίες από τα 35 της, γιατί είχε διαγνωστεί και η μητέρα της στο παρελθόν.

Jenny.Gr
SplashNews.com

Κάθι Μπέιτς

Το 2003 η Κάθι Μπέιτς διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών, ωστόσο δεν το επικοινώνησε δημόσια, αφού οι μάνατζερ της τήν συμβούλευσαν να μην το κάνει. Όμως, λίγα χρόνια αργότερα, το 2012, κλήθηκε να αντιμετωπίσει ξανά τη νόσο, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Η ηθοποιός αφού υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή και έγινε καλά, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια και να δώσει δύναμη στις υπόλοιπες γυναίκες. Η ίδια το 2019 είπε πως «είμαι ευγνώμων που γεννήθηκα σε μια εποχή που η έρευνα έχει προχωρήσει τόσο ώστε να μου δίνει τη δυνατότητα επιβίωσης. Αισθάνομαι απίστευτα τυχερή που βρίσκομαι στη ζωή».

Jenny.Gr
A.M.P.A.S./AdMedia

Ολίβια Μαν

Η ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού δύο μήνες αφότου είχε κάνει έλεγχο για μαστογραφία και λίγες εβδομάδες αφότου είχε υποβληθεί σε γενετικό τεστ που ελέγχει για 90 διαφορετικά γονίδια καρκίνου, ως προληπτική εξέταση, βγαίνοντας αρνητικό. Η Ολίβια Μαν προχώρησε σε διπλή μαστεκτομή, ενώ συνολικά έκανε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις. Μεταξύ άλλων στην ανάρτηση της έγραψε πως «ελπίζω ότι με το να το μοιραστώ τη διάγνωση μου, θα βοηθήσει άλλους να νιώσουν παρηγοριά και να βρουν στήριξη στο δικό τους ταξίδι».

Jenny.Gr
SPLASH via Ideal Image

Τζούλια Λούις-Ντρέιφους

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, γνωστή για τον ρόλο της ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στη σειρά Veep, γνωστοποίησε την διάγνωση της με καρκίνο του μαστού, μέσω Instagram. Είχε γράψει μεταξύ άλλων: «Μία στις οκτώ γυναίκες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού. Σήμερα είμαι εγώ». Κάποιοι είπαν πως η ηθοποιός έμαθε τα αποτελέσματα της μαστογραφίας, μία μέρα μετά τα βραβεία Emmy, όπου έγραψε ιστορία με έξι συνεχόμενα βραβεία από μια ηθοποιό για τον ίδιο χαρακτήρα. Έναν χρόνο αργότερα και μετά από μαστεκτομή και χημειοθεραπεία, η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους βγήκε νικήτρια.

Jenny.Gr
Splash / Lumeimages

Ρίτα Γουίλσον

Η Ελληνοαμερικανίδα Ρίτα Γουίλσον, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2015, όταν ήταν 58 ετών. Αργότερα, όταν πια το ξεπέρασε, είχε αποκαλύψει πως εκείνο το χρονικό διάστημα, πριν και μετά τη διπλή μαστεκτομή, το πέρασε στο σπίτι με τον σύζυγό της βλέποντας ταινίες, γελώντας και κλαίγοντας. Η ηθοποιός είχε ένα αρνητικό τεστ, αλλά για καλή της τύχη ζήτησε και δεύτερη γνώμη από άλλον γιατρό. Έτσι, έμαθε πως πάσχει από τη νόσο, προλαβαίνοντας την. «Να παίρνετε πάντα και δεύτερη γνώμη, δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Η πρόληψη είναι το παν», είχε δηλώσει.

Jenny.Gr
Splash / Shootpix/AbacaPress

Anastacia

Η αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός ανακοίνωσε το 2003 πως διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Η διάγνωση έγινε μετά από επιθυμία της Anastacia να κάνει επέμβαση στο στήθος της. Ακολούθησαν χειρουργείο και θεραπείες με ακτινοβολία, ενώ στην πορεία ίδρυσε και το Anastacia Fund, ένα ίδρυμα με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες. Ωστόσο, το 2013, διαγνώστηκε ξανά με καρκίνο του μαστού, με την τραγουδίστρια να γράφει τότε: «Διαγνώστηκα με καρκίνο για δεύτερη φορά νωρίτερα μέσα στη χρονιά και βρίσκομαι στο τελευταίο στάδιο ανάρρωσης μετά την υποβολή μου σε διπλή μαστεκτομή με τη μέθοδο Latissimus Dorsi Flap. Ήταν ένα έντονο ταξίδι, αλλά αισθάνομαι υπέροχα και έτοιμη να ξεκινήσω το επόμενο κεφάλαιο».

Jenny.Gr
Getty Images / Jan Woitas

Λίντα Εβαντζελίστα

Η πρώτη διάγνωση για καρκίνο του μαστού έγινε το 2018. Η Λίντα Εβαντζελίστα τον βρήκε στην καθιερωμένη της μαστογραφία και υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα, η νόσος επέστρεψε. «Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις» είπε στον ογκολόγο της μετά τη δεύτερη διάγνωση, τονίζοντας τότε πως δεν την ενδιέφερε η ομορφιά, αλλά να μην πεθάνει. Υποβλήθηκε σε νέο χειρουργείο, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Τον περασμένο Φεβρουάριο πόζαρε στον φακό της φωτογράφου Κας Μπερντ, δείχνοντας τα σημάδια της.