UPDATE

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες «ακραίας» φτώχειας. Και οι μισοί, είναι ανήλικοι


JTeam

17 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της φτώχειας
Unsplash/ Ben White
Περίπου 27,9% των παιδιών παγκοσμίως ζουν υπό συνθήκες μη επαρκούς στέγασης, υγιεινής και φοίτησης

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι (1,1 δισ.) υποφέρουν από «οξεία» φτώχεια στον κόσμο. Σχεδόν 584 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και είναι κάτω των 18 ετών. Περίπου 27,9% των παιδιών παγκοσμίως ζουν υπό συνθήκες μη επαρκούς στέγασης, υγιεινής και φοίτησης στο στοιχείο, στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να καταρτιστεί ένα δείκτης «πολυδιάστατης φτώχειας». Φυσικά, για τους ανθρώπους που πλήττονται από συγκρούσεις ο αγώνας για τις βασικές τους ανάγκες είναι ακόμα πιο απελπιστικός.

Η εικόνα είναι απογοητευτική, και σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας, τα στοιχεία από τον ΟΗΕ έρχονται να μας υπενθυμίσουν τη σκληρή, αλλά αναπόφευκτη αλήθεια. Ο «Δείκτης Φτώχειας» δημοσιεύεται ετησίως από το 2010 από το UNDP (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη) και το OPHI (Πρωτοβουλία για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη της Οξφόρδης). Για το αποτέλεσμα, συγκεντρώνονται δεδομένα από 112 χώρες με συνολικό πληθυσμό 6,3 δισεκατομμύρια ανθρώπων.

Με βάση τα δεδομένα, 455 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή και ταυτόχρονα φοβούνται για την ασφάλειά τους.

«Το 2024 παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα: 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται ακραία φτώχεια, εκ των οποίων τα 455 εκατομμύρια ζουν στη σκιά των συγκρούσεων», δήλωσε ο Γιαντσούν Ζανγκ, επικεφαλής στατιστικολόγος στο UNDP. Οι φτωχότεροι άνθρωποι ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία (83,2%) και για το 2024, Ινδία ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που ζουν σε ακραία φτώχεια. Μετά, είναι το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με την Eurostat, το 2023 στην ΕΕ 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι (21,4% του πληθυσμού) διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το περασμένο έτος, οι κάτοικοι της ΕΕ αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

Τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό διέφεραν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2023. Οι υψηλότερες τιμές αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%), την Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία ​​(14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (αμφότερες από 16%).