UPDATE

Διακρίσεις (και) στο παιχνίδι - Τα κορίτσια παίζουν έξω λιγότερο από τα αγόρια, ήδη από 2 ετών


JTeam

18 Οκτωβρίου 2024

έρευνα
Unsplash/Nong
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στα δύο χρόνια βλέπουμε ήδη αυτές τις διαφορές στον χρόνο που παίζουν αγόρια και κορίτσια σε εξωτερικούς χώρους στη φύση»

Τα κορίτσια παίζουν έξω στη φύση πολύ λιγότερο από τα αγόρια, ακόμη και στην ηλικία των δύο ετών. Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε η πρώτη έρευνα στη Βρετανία, όπου μελετήθηκε ο τρόπος με τον οποίο παίζουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αυτό, σημαίνει πως τα κορίτσια είναι πολύ πιθανόν καθώς μεγαλώνουν να είναι λιγότερο ενεργά σε σχέση με τα αγόρια, καθώς και να έχουν περισσότερες δυσκολίες σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ψυχικής τους υγείας. Δυστυχώς, οι ανισότητες υπάρχουν ακόμα και στο παιχνίδι και ακόμα και στη μικρότερη ηλικιακή ομάδα.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από ομάδες από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και του Κέιμπριτζ, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.100 γονείς και φροντιστές παιδιών ηλικίας δύο, τριών και τεσσάρων ετών στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά παίζοντας είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω (στον κήπο, στον δρόμο, στην παιδική χαρά). Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν τον χρόνο που αφιέρωναν για παιχνίδι συνολικά, παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και τον «περιπετειώδη» χρόνο παιχνιδιού.

Αυτό που διαπίστωσαν, είναι ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας περνούσαν περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα στο παιχνίδι, από τις οποίες μία ώρα και 45 λεπτά περνούσαν παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους, κυρίως σε κήπους στο σπίτι. Εκτός σπιτιού, τα παιδιά έπαιζαν σε παιδικές χαρές και χώρους πρασίνου, με το πιο περιπετειώδες παιχνίδι να συνδέεται συνήθως με το εσωτερικό του σπιτιού. Η μελέτη, εκτός τις ανισότητες στο παιχνίδι ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, διαπίστωσε και ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από μειονοτική εθνοτική καταγωγή παίζουν λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους συγκριτικά με άλλα παιδιά.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στα δύο χρόνια βλέπουμε ήδη αυτές τις διαφορές στον χρόνο που παίζουν αγόρια και κορίτσια σε εξωτερικούς χώρους στη φύση», είπε η Δρ. Κάθριν Χέσκεθ, η οποία συνεπιβλέπει τη μελέτη στη μονάδα επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε. «Τα μεγαλύτερα παιδιά τείνουν να κοινωνικοποιούνται σε συγκεκριμένους ρόλους φύλου και τα κορίτσια μπορεί στη συνέχεια να περνούν λιγότερο χρόνο παίζοντας έξω στη φύση. Δεν περιμέναμε να δούμε αυτό το μοτίβο ήδη από την ηλικία των δύο ετών, και δεδομένης της σχέσης μεταξύ του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους και της σωματικής δραστηριότητας, τα κορίτσια μπορεί να βρίσκονται ήδη σε μειονεκτική θέση πολύ νωρίς στη ζωή τους», πρόσθεσε σύμφωνα με τον Guardian.