UPDATE

Σε άλλα νέα, οι γυναίκες παρενοχλούνται σεξουαλικά ακόμα και στο Vinted


Άννα Καντζηλιέρη

25 Οκτωβρίου 2024

Σε άλλα νέα, οι γυναίκες παρενοχλούνται σεξουαλικά ακόμα και στο Vinted
Unsplash
Η καταγγελία μιας 28χρονης επιβεβαιώνει πως το διαδίκτυο δεν ήταν και ίσως να μην είναι ποτέ ασφαλές μέρος για τις γυναίκες

Το Vinted γνωρίζει άνθιση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένο και πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες το χρησιμοποιούν παγκοσμίως. Η ιστορία της 28χρονης Μάγια έρχεται να επιβεβαιώσει πως στον διαδικτυακό κόσμο τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, αφού παντού κρύβονται παγίδες που αφορούν κυρίως στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε μια πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για την αγορά και την πώληση ρούχων. Ναι, καλά διάβασες.

Η Μάγια δημιούργησε λογαριασμό στο Vinted δημοσιεύοντας φωτογραφίες με ρούχα που δεν ήθελε πλέον στη ντουλάπα της, με σκοπό να τα πουλήσει. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μία ημέρα, ωστόσο, η φίλη της εντόπισε τυχαία όλες τις φωτογραφίες της αναρτημένες σε ιστοσελίδα με σεξουαλικό περιεχόμενο. Φόβος, τρόμος και πανικός είναι τα αισθήματα που την κατέκλυσαν, αντικρίζοντας τις φωτογραφίες της σε αυτό τον ιστότοπο.

Το Vinted συμβάλλει στη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών

Η 28χρονη θυμήθηκε πως λάμβανε διεστραμμένα μηνύματα στο προφίλ της, ωστόσο ουδέποτε είχε δώσει σημασία. Όταν, όμως, ανακάλυψε τις φωτογραφίες, έκανε τη σύνδεση και κατέληξε στο συμπέρασμα πως εκτός από τις φωτογραφίες και τα προσωπικά στοιχεία της είχαν διαρρεύσει χωρίς την έγκρισή της σε «ροζ» ιστοσελίδες. Και, δυστυχώς, η Μάγια δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Ένα ντοκιμαντέρ του «Channel 4» αποκάλυψε πως πολλές γυναίκες - χρήστριες του Vinted βρέθηκαν στην ίδια θέση, βλέποντας τις φωτογραφίες τους να βρίσκονται στα χέρια αγνώστων ανδρών.

Τα θύματα ένιωθαν ευάλωτα, απροστάτευτα και παραβιασμένα, καθώς γι’ ακόμα μια φορά ένα μέσο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την παρενόχληση και σεξουαλικοποίηση των γυναικών από τους άνδρες. Η τεχνολογία φαίνεται να είναι εχθρός των γυναικών, αφού δεν προστάτεψε με κανέναν τρόπο τις προσωπικές πληροφορίες και τις φωτογραφίες τους.

Jenny.Gr
Unsplash

Η Έλενα Μάικλ, συνιδρύτρια και διευθύντρια του «Not Your Porn», που αγωνίζεται ώστε να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διαδικτυακός χώρος για τις γυναίκες, ανέφερε: «Ο διαδικτυακός χώρος είναι απίστευτα εχθρικός προς τις γυναίκες και τα κορίτσια. Πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που παίζει κάθε πλατφόρμα στο δικαίωμα που έχουμε όλοι για το σώμα μας. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή τη συμπεριφορά, αυτή η κατάσταση θα διαιωνιστεί και τα χειρότερα θα έρθουν».

Είναι κοινώς αντιληπτό πως οι γυναίκες δεν μπορούν να υπάρχουν ελεύθερες και μόνες σε κανέναν χώρο, αφού τις περισσότερες φορές κάποιος άνδρας θα βρεθεί να τις παρενοχλήσει. Το πορνό είναι τόσο διαδεδομένο και, δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι επιτρεπτό και αποδεκτό. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ. Ο κάθε άνθρωπος - ανεξαρτήτου φύλου - είναι υπεύθυνος για το σώμα του, ωστόσο πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι δεν είναι υπεύθυνος για την κακοποίησή του.

Οι γυναίκες καλούνται να αναμετρηθούν με τα «φαντάσματα» του διαδικτύου και να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, που δεν διαθέτει κανένα τείχος προστασίας γι' αυτές. Μπορεί η τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία και η κοινωνία να προοδεύει - τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο - όμως η ιστορία δείχνει πως οι γυναίκες παραμένουν στην άλλη πλευρά του νομίσματος. Εκεί, που αν δεν προστατέψουν οι ίδιες τον εαυτό τους, δεν θα το κάνει κανείς.