UPDATE

Ποιες επιλογές έχουν οι γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση στην Αμερική; - Το ντοκιμαντέρ του Independent που συγκλονίζει


JTeam

25 Οκτωβρίου 2024

Ποιες επιλογές έχουν οι γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση στην Αμερική; - Το ντοκιμαντέρ του Independent που συγκλονίζει
Unsplash/Gayatri Malhotra
Δεκατέσσερις πολιτείες στην Αμερική έχουν απαγορεύσει πλήρως την άμβλωση και δέκα από αυτές δεν προβλέπουν εξαίρεση σε περίπτωση βιασμού

«Ποιες επιλογές έχουν οι γυναίκες που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση στην Αμερική;». Σε αυτό – και σε πολλά ακόμα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει σειρά ερευνών για το ντοκιμαντέρ The A-Word της εφημερίδας Independent μέσα από ιστορίες γυναικών. Και μία από αυτές τις γυναίκες, είναι η «Μελίντα» της οποίας το όνομα άλλαξε μετά από δικό της αίτημα για να προστατεύσει το παιδί της.

Η Μελίντα έμεινε έγκυος μετά από σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. Δεν είχε ποτέ τη δυνατότητα να κάνει έκτρωση. Ενώ τεχνικά θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στη διαδικασία, εκείνη την εποχή στο Τενεσί όπου κατοικούσε δεν μπορούσε να κάνει το οτιδήποτε. Τα εμπόδια; Ότι ήταν θύμα βιασμού, ότι δεν είχε χρήματα και πολλά ακόμα που αντιμετώπιζαν οι έγκυες για περισσότερο από μία δεκαετία, ακόμη και πριν την απόφαση Dobbs.

Η ιστορία της Μελίντα

Η Μελίντα έμεινε έγκυος στα 20 της χρόνια. Και ενώ τo όνειρ;o της ήταν να ακολουθήσει μια καριέρα στις επιχειρήσεις διαστημικών συστημάτων στην αεροπορία, τελικά όλα άλλαξαν. Μπήκε στον στρατό, στάλθηκε στο εξωτερικό και βιάστηκε επανειλημμένα από τον προϊστάμενό της. Μίλησε για αυτό στους ανώτερούς της και εκείνοι όχι απλώς δεν τη βοήθησαν, αλλά την απείλησαν πως εάν έκανε καταγγελία για σεξουαλική επίθεση, δεν θα είχε το δικαίωμα να φέρει όπλο, άρα θα τελείωνε η καριέρα της στον στρατό.

Γυρνώντας πίσω μετά το τέλος του ταξιδιού της στο εξωτερικό, έκανε ένα τεστ που επιβεβαίωσε τους φόβους της. Ο γιατρός, της είπε πως ήταν έγκυος. Ξεκίνησε να ψάχνει για ιατρεία που πραγματοποιούσαν αμβλώσεις, αλλά βρήκε μόνο τρία και σε ένα από αυτά της είπαν ότι η διαδικασία θα κόστιζε 500 δολάρια – ποσό που δεν είχε. Πιο κοντά στο σπίτι της, βρήκε ένα «κέντρο κρίσης εγκυμοσύνης», το οποίο αργότερα έμαθε πως ήταν μια ψεύτικη κλινική που είχε στηθεί από υποστηρικτές κατά των αμβλώσεων. Εκεί, έπειθαν τις γυναίκες με συναισθηματικά καταστροφικούς τρόπους να αλλάξουν απόφαση.

«Χωρίς να ειπωθεί κάτι άλλο, ξεκαθάρισα πως θέλω να κάνω έκτρωση και αμέσως η αντιμετώπισή τους άλλαξε. Η άμβλωση δεν ήταν επιλογή. Έλεγαν πως θα με στηρίξουν για να μεγαλώσω το παιδί, με κουπόνια για το σούπερ μάρκετ. Ακόμα και ο ανώριμος 20χρονος εαυτός μου ήξερε ότι αυτό ήταν παγίδα. Έφυγα από εκεί κρατώντας το χαρτί του υπερήχου. Πήρα τηλέφωνο τον πατέρα του παιδιού με την ελπίδα ότι θα με βοηθούσε οικονομικά να κάνω άμβλωση όταν θα έβλεπε την εξέταση. Μου είπε ότι τον έστειλαν σε άλλη χώρα, με μπλόκαρε από κάθε δίαυλο επικοινωνίας και εξαφανίστηκε».

Η ζωή της συνεχίστηκε με δυσκολίες, τελικά έφερε στον κόσμο το μωρό της και έμεινε με τους γονείς της υπό συνθήκες «απελπιστικής φτώχειας». Σήμερα, θεωρεί τον εαυτό της μια «αξιοπρεπή μητέρα».

Ποιες επιλογές έχουν τώρα στην Αμερική οι γυναίκες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση;

Σήμερα, δεκατέσσερις πολιτείες έχουν απαγορεύσει πλήρως την άμβλωση και δέκα από αυτές, όπως και το Τενεσί, δεν προβλέπουν εξαίρεση σε περίπτωση βιασμού. Εάν μια γυναίκα αποφασίσει να ταξιδέψει σε άλλη πολιτεία, το ποσό είναι απρόσιτο. Οι αμβλώσεις εντός κλινικής μπορεί να κοστίζουν έως και χιλιάδες δολάρια. Και αυτό δεν είναι επιλογή – ειδικά για τις ισπανόφωνες ή μαύρες γυναίκες στην Αμερική. Ούτε για τη Μελίντα ήταν, γιατί όπως είπε η ίδια, το ότι «υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, δεν σημαίνει ότι μπορώ να την εκμεταλλευτώ».