Η υιοθέτηση μίας σωστής διατροφής δεν απαιτεί σημαντική προσπάθεια ή μία περιοριστική δίαιτα. Βασικός στόχος της διατροφής θα πρέπει να είναι η επαρκής θρέψη, η καθημερινή κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών και η σωστή κατανομή γευμάτων και κυρίως των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Λέμε ΝΑΙ
- Στην ισορροπημένη και πλήρη διατροφή
- Στην επαρκή θερμιδική πρόσληψη που επιτρέπει τον έλεγχο του βάρους
- Στην επιλογή δημητριακών ολικής άλεσης
- Στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- Στην κατανάλωση οσπρίων περισσότερες φορές εβδομαδιαίως
- Στην κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφίμων με χαμηλά λιπαρά, όπως πουλερικά, ψάρια και αυγά
- Στην κατανάλωση υγιεινών λιπαρών με την επιλογή ελαιόλαδου για το μαγείρεμα και πολυακόρεστων λιπαρών υλών, όπως το ταχίνι, στα μικρογεύματα
- Στην κατανάλωση τακτικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Στην κατανάλωση υδατανθράκων σε κάθε γεύμα, αλλά σε ελεγχόμενη ποσότητα
Λέμε ΟΧΙ
- Στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων και εθιστικών τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι
- Σε τηγανητά τρόφιμα
- Σε λιπαρά ζωικής προέλευσης
- Σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το λευκό ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά
- Σε συσκευασμένους χυμούς φρούτων
Στον αποκλεισμό γευμάτων και ειδικότερα όταν γίνεται χρήση φαρμακευτικής αγωγής που δημιουργεί κίνδυνο υπογλυκαιμίας
Τρόφιμα που πρέπει να έχετε στην διατροφή σας
- Δημητριακά ολικής άλεσης: Μπορείτε και πρέπει να τα προσθέτετε σε όλα τα γεύματα της ημέρας Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα επεξεργασμένα δημητριακά, προκαλώντας πιο αργή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
- Φρούτα: Είναι και αυτά πηγή υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά. Να τα προτιμάτε άγουρα ή όχι ιδιαίτερα ώριμα καθώς περιέχουν περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες και όχι απλά σάκχαρα. Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων και να τα συνοδεύτε με μικρή ποσότητα από τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως τα καρύδια.
- Μη αμυλούχα λαχανικά: Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά και τα σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στο στομάχι, συμβάλλοντας στον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης και κατ’ επέκταση στον ευκολότερο έλεγχο βάρους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.
- Όσπρια: Είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης. Παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
- Λιπαρά ψάρια: Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία της καρδιάς, των αγγείων και της επιδερμίδας και παράλληλα περιορίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας φλεγμονών.
Ταχίνι και σουσάμι: Περιέχουν επίσης ω3 λιπαρά οξέα. Είναι καλές πηγές μετάλλων όπως σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και ασβεστίου, συμβάλλοντας στην ομαλή μυϊκή λειτουργία. Δεν περιέχουν υδατάνθρακες, ενώ όταν αλείψετε το ταχίνι πάνω σε ψωμί, μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησης της γλυκόζης αίματος, μετά την κατανάλωσή του.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και την αντιμετώπιση της φλεγμονής, δύο προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προσθέστε στα χαρακτηριστικά τους ότι είναι πλούσια σε φυτοσυστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση!
Να θυμάστε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία μεταβολική νόσος που δεν έχει έντονα συμπτώματα ή πόνο. Μπορεί όμως να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα υγείας. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με τακτική σωματική δραστηριότητα, διαχείριση του στρες, καλό ύπνο και φυσικά μία υγιεινή διατροφή, είναι καθοριστική για την ποιότητα, αλλά και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.