UPDATE

Η πραγματικότητα της αναπηρίας στην Ελλάδα: 78% των ΑμεΑ μειώνει αναγκαστικά τις δαπάνες διαβίωσής του


JTeam

3 Δεκεμβρίου 2024

Η πραγματικότητα της αναπηρίας στην Ελλάδα
Ένας στους έξι συνανθρώπους μας ζει σήμερα σε έναν κόσμο που δεν φτιάχτηκε για εκείνον

Περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. Το 16% του πληθυσμού, καθημερινά παλεύει για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε τείχος που υψώνει η ίδια η κοινωνία του, για να καταφέρει να ζήσει έχοντας ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Ορισμένα άτομα με αναπηρία πεθαίνουν έως και 20 χρόνια νωρίτερα από εκείνα χωρίς αναπηρία, ενώ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις όπως κατάθλιψη, άσθμα, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ένας στους έξι συνανθρώπους μας ζει σήμερα σε έναν κόσμο που δεν φτιάχτηκε για εκείνον. Ζει σε έναν κόσμο που συχνά τον ωθεί στα όρια της κοινωνίας. Και η έρευνα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις στην Υγεία, φέρνει στο φως αυτή τη σκληρή πραγματικότητα της αναπηρίας στην Ελλάδα. Η σημερινή μέρα, 3 Δεκεμβρίου, η οποία το 1992 κηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, είναι μια (όχι και τόσο μικρή) αφορμή για να καταλάβουμε και να δώσουμε πραγματικά βάση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας. Γιατί αυτά τα προβλήματα είναι δίπλα μας.

Τα στοιχεία της έρευνας

Το πρώτο και σημαντικότερο εύρημα της έρευνας της ΕΣΑμεΑ, είναι ότι το 78% των ατόμων με αναπηρία έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα. Αυτό, για να καλύψει τις ανάγκες για την υγεία του, με το επίπεδο του εισοδήματός του να μην είναι ανάλογο με τις ανάγκες του. Στο μεταξύ, ένα ποσοστό της τάξης του 31% των ατόμων που ζει με αναπηρία/χρόνια ή σπάνια πάθηση, έχει στερηθεί σίγουρα μία φορά τα φάρμακά του ή άλλα σκευάσματα που είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία του.

Με βάση την έρευνα, το 40% εκ των συμμετεχόντων αποκάλυψε πως χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό (39,5%) δεν είχε πρόσβαση τουλάχιστον μία φορά σε αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Το επίπεδο προσβασιμότητας στις δομές δημόσιας υγείας, είναι «καλό» ή «καλό» μόλις για 3 στους 10 συμμετέχοντες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τόνισε: «Τα αναλυτικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας που προέκυψαν από και για καθεμία και κάθε έναν από εμάς, θα αποτελέσουν το κύριο συλλογικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, πάντα με γνώμονα την κεφαλαιώδη αρχή “Τίποτα χωρίς εμάς”. Με αυτή την έρευνα θέλαμε να βοηθήσουμε να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις του αναπηρικού κινήματος, να βοηθήσουμε να δοθούν λύσεις πιο φιλικές και πιο κοντά στις ανάγκες του κόσμου που εκπροσωπούμε».