UPDATE

Έρευνα εφιστά την προσοχή στους γονείς: Η έκθεση των παιδιών στις οθόνες επηρεάζει τις κινήσεις τους


JTeam

11 Φεβρουαρίου 2025

Έρευνα εφιστά την προσοχή στους γονείς: Η έκθεση των παιδιών στις οθόνες επηρεάζει τις κινήσεις τους
Freepik
Οι οθόνες αποτελούν - δυστυχώς - αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία τους με πολλαπλούς τρόπους

Αν είσαι γονιός, σίγουρα αυτό δεν είναι το πρώτο άρθρο που διαβάζεις σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης των παιδιών μας σε οθόνες. Από την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και έπειτα, ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούν καθημερινά τάμπλετ, κινητά και υπολογιστές έχει αυξηθεί ραγδαία, με τους γονείς να δίνουν «μάχη» για να περιορίσουν αυτόν τον χρόνο. Και αυτός ο αγώνας δεν στέφεται πάντα από επιτυχία.

Για να είμαστε ειλικρινείς, μια μερίδα γονιών δεν επιτρέπει στα παιδιά της να περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη, ωστόσο υπάρχει και εκείνη η κατηγορία, που είναι πιο ευέλικτη, και κάνει συμβιβασμούς. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η έκθεση των παιδιών στις οθόνες και η ενασχόλησή τους με ηλεκτρονικές συσκευές, δεν επηρεάζει μόνο το μυαλό, αλλά και το σώμα τους, προκαλώντας κινητικές διαταραχές.

Η εμμονή με τις οθόνες έχει αρνητικές επιπτώσεις στις λεπτές κινήσεις

Η Έιμι Χόρνμπεκ, που είναι εδώ και δεκαετίες παιδαγωγός, παρατηρεί πως τα παιδιά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα, επέστρεφαν στην τάξη τους, μετά το διάλειμμα, έχοντας πέτρες στις τσέπες τους και κρατώντας μπάλες. Πλέον, είναι προσκολλημένα στα κινητά τους, τα οποία έχουν αντικαταστήσει οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Αυτή η καταστροφική - για πολλούς λόγους - συνήθεια έχει ως αποτέλεσμα να παιδιά να δυσκολεύονται να κάνουν απλές κινήσεις, όπως να κουμπώσουν το φερμουάρ του τζιν τους, να γυρίσουν τις σελίδες ενός βιβλίου ή να κρατήσουν σωστά το κουτάλι τους.

Πρόσφατη έρευνα από την εφημερίδα «Education Week», διαπίστωσε πως το 77% των δασκάλων ανέφερε οι μικροί μαθητές έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να πιάσουν μολύβια, στυλό και να ξεφυλλίσουν τα βιβλία τους, απ’ ότι είχαν παλιότερα. Παράλληλα, το 69% παρατήρησε πως αντιμετωπίζουν αυξημένη δυσκολία στο δέσιμο των κορδονιών των παπουτσιών τους σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια.

Jenny.Gr
Freepik

Ο εθισμός τους στις οθόνες και η ακατάπαυστη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν βασικές γνώσεις και εμπειρίες. Όπως υποστήριξε η κα Χόρνμπεκ, υπήρχαν παιδιά μέσα στην τάξη που δεν είχαν δει ποτέ - πριν από το μάθημα για τα σχήματα - ένα τετράγωνο. Αυτή η αφοσίωση στα κινητά και στα τάμπλετ συνδέεται με τη μη ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, οι οποίες είναι προφανώς απαραίτητες για τη ζωή τους.

Ο χρόνος, λοιπόν, που αφιερώνεται στα κινητά τους, χάνεται από τις κατασκευές, τη ζωγραφική, τα παραμύθια, τα παιχνίδια στην αυλή και τα επιτραπέζια, τα οποία ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητές τους, δίνοντάς τους ποικίλα ερεθίσματα. Παράλληλα, το γεγονός ότι τα παιδιά προτιμούν να παίξουν παιχνίδια στο κινητό από το να επισκεφτούν ένα πάρκο, έναν κήπο ή να πάνε στη θάλασσα, είναι, επίσης, προβληματικό.

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να δράσουν άμεσα, προστατεύοντας τα παιδιά τους από μόνιμες ζημιές που μπορεί να προκληθούν με την πάροδο των χρόνων. Πέρα από τη μείωση του χρόνου μπροστά στις οθόνες, οι γονείς πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους καθημερινά την ευκαιρία να κινηθούν, να παίξουν, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να αθληθούν, αποκτώντας συνεχώς καινούργιες εμπειρίες. Παράλληλα, οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως τα παιδιά μπορούν να μαγειρέψουν μαζί με τους γονείς τους, μιας και η μαγειρική αποτελεί έναν τρόπο να εξασκήσουν τις λεπτές κινήσεις τους και να αποκτήσουν νέες γνώσεις.