Στα 30 της δημιούργησε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ένιωθε μοναξιά. Πλέον, εκτός από δημοφιλία κέρδισε και 646.000 δολάρια
JTeam
15 Μαρτίου 2025

Η Νίκολα Γκάνμπι μετακόμισε στο Λονδίνο το 2021, μαζί με τον σύντροφό της, Τζέισον Ίλιφ, μετά την περίοδο της καραντίνας. Κι ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν μέρος της ζωής όλων των ανθρώπων εκείνη την περίοδο, η Γκάνμπι διαπίστωσε πολύ γρήγορα πως ακόμα και σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, η γνωριμία με άλλα πρόσωπα δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Για ένα μεγάλο διάστημα, δοκίμασε τα πάντα: networking events για γυναίκες επιχειρηματίες, που τις βρήκε πολύ εταιρικές, εφαρμογές όπως το Bumble, μέχρι ομάδες στο Facebook, που όμως τις θεώρησε φοβερά ξεπερασμένες.
Τόσο η Γκάνμπι όσο και ο Ίλιφ αντιλήφθηκαν πως το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό άρχισαν να σκέφτονται την ιδέα μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που θα έφερνε κοντά τους ανθρώπους στην πραγματική ζωή. Η ιδέα δεν έμεινε μόνο στην σκέψη, αλλά προχώρησε και στην υλοποίηση. Και κάπως έτσι εγένετω το “Cliq”, που επισήμως ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Η εφαρμογή περιγράφεται ως το “αντίδοτο” στις στερεοτυπικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, σύμφωνα με το CNBC, όπου οι χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινότητες που βασίζονται στα ενδιαφέροντά τους και τα χόμπι τους. Ο σκοπός των κοινοτήτων τους είναι να οργανώνουν εκδηλώσεις, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να συναντηθούν και να γνωριστούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή πέτυχε τόσο, που μέχρι σήμερα η Νίκολα Γκάνμπι έχει κερδίσει 646.000 δολάρια σε χρηματοδότηση και έχει δημιουργήσει μια βάση 100.000 χρηστών παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία είναι οι κύριες αγορές της.
Η δημιουργία του Cliq έρχεται στον απόηχο αυτού που οι άνθρωποι περιγράφουν ως “επιδημία μοναξιάς”. Σε έρευνα που διεξήχθη από το Gallup, διαπιστώθηκε πως 1 στους 5 ανθρώπους που συμμετείχαν, αισθάνεται έντονη μοναξιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Είναι 100% παγκόσμιο πρόβλημα», εξήγησε η Γκάνμπι και πρόσθεσε: «Η πανδημία μας έκανε πολύ πιο εσωστρεφείς. Νομίζω ότι πολλοί φοβούνται να κοινωνικοποιηθούν ξανά».
Μερίδιο ευθύνης έχουν και τα social media. Όπως είπε η Νίκολα Γκάνμπι «νιώθουμε συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας, γιατί μπορούμε να δούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι κάνουν οι φίλοι μας, οπότε αισθανόμαστε πως κατά κάποιο τρόπο είμαστε συνδεδεμένοι μαζί τους. Κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα».
Η διαφορά του Cliq από τα social media, είναι πως οι κοινότητες στηρίζονται γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον και σκοπό. «Μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης αφορά λιγότερο την κατανάλωση περιεχομένου και περισσότερο τη σύνδεση με φίλους», είπε η Γκάνμπι, αναφέροντας τα παλιά χρόνια του Facebook ως παράδειγμα. «Η νεότερη γενιά, δεν έχει πραγματικά βιώσει πως είναι ένα αληθινό κοινωνικό δίκτυο. Πλέον, στις πλατφόρμες καταναλώνουμε περιεχόμενο. Απλά κάνουμε scrolling. Δεν κοινωνικοποιούμαστε πραγματικά με κανέναν, και αυτό απομακρύνει την προσωπική αλληλεπίδραση».