FIFA: O μέσος μισθός για τις ποδοσφαιρίστριες δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ετησίως
JTeam
20 Μαρτίου 2025

Θυμάσαι τότε που μιλούσαμε για τους 100 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο; Θυμάσαι ότι στη λίστα που δημοσιεύτηκε, δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα; Δεν ήταν ούτε η Σιμόν Μπάιλς, ούτε η Σερένα Ουίλιαμς, ούτε το φαινόμενο Κέιτλιν Κλαρκ, ούτε καμία αθλήτρια για την οποία μιλάμε ξανά και ξανά. Τώρα, τα επίσημα στοιχεία της FIFA για τις απολαβές των ποδοσφαρίστριων, είναι εξίσου θλιβερά. (Καλά, όχι ότι περιμέναμε και το αντίθετο).
Η έκθεση, λοιπόν, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, ανέλυσε 86 πρωταθλήματα που εκπροσωπούν 669 συλλόγους. Και τα αποτελέσματα, ήταν μεταξύ άλλων ότι: Μόνο 16 σύλλογοι σε επτά χώρες πληρώνουν τις επαγγελματίες ποδοσφαιρίστριες πάνω από 50.000 δολάρια ετησίως. Ο μέσος μισθός των γυναικών ποδοσφαιριστών παγκοσμίως είναι περίπου 10.900 δολάρια, δηλαδή κοντά στα 10.000 ευρώ ετησίως.
Μεταξύ των ομάδων που η Fifa όρισε ως Tier 1 (ανώτερου επιπέδου), η οποία περιλαμβάνει 41 συλλόγους από 16 χώρες, ο μέσος μισθός ήταν περίπου 24.030 δολάρια, αν και 16 από αυτούς τους κορυφαίους συλλόγους κατέβαλαν μέσο ακαθάριστο μισθό άνω των 50.000 δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση Setting The Pace, Fifa Benchmarking Report On Women's Football. Ο υψηλότερος από αυτούς τους μισθούς ήταν περίπου 120.000 δολάρια. Ο μέσος μισθός, ωστόσο, στους συλλόγους της κατηγορίας 2 και 3 ήταν 4.361 και 2.805 δολάρια, αντίστοιχα. Κάπου εδώ, δεν θα μιλήσουμε για τους μισθούς των αντρών, γιατί όλοι ξέρουμε πως είναι πολύ, μα πολύ υψηλότεροι.
Εκτός από χαμηλότερους μισθούς, όμως, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε ρόλους προπονητή, με μόλις το 22% των επικεφαλής προπονητών σε όλα τα επίπεδα να είναι γυναίκες. Υπάρχει μεγαλύτερη «ισότητα» των φύλων μεταξύ των διαιτητών, με το 42% των διαιτητών να είναι γυναίκες, που κυμαίνονται από 57% στα πρωταθλήματα Tier 2 έως 25% στο Tier 3. Το επίσης ανησυχητικό είναι η χαμηλή προσέλευση κοινού στα γυναικεία πρωταθλήματα. Η Arsenal κατάφερε να συγκεντρώσει 60.160 θεατές σε ένα παιχνίδι με τη Manchester United, αλλά και πάλι ο μέσος όρος προσέλευσης για τις ομάδες της 1ης κατηγορίας είναι 1.713 άτομα.
«Τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτα, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει για να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό της», είπε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σχολιάζοντας την έκθεση. Το θέμα δεν είναι να γίνει περισσότερη δουλειά, το θέμα είναι να γίνει όντως δουλειά.
Read More
- Γυναίκα που κέρδισε σε Παγκόσμιο Κύπελλο Σκι πήρε για έπαθλο σαμπουάν, ενώ ο άνδρας νικητής 3.000 δολάρια
- Ο πολύ «αρσενικός» Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επιτρέπει πλέον στο Facebook τη χρήση του όρου «αντικείμενα οικιακής χρήσης» για τις γυναίκες
- Mansplaining: Έχουμε 2025, και οι άντρες συνεχίζουν να εξηγούν στις γυναίκες όσα εκείνες ήδη ξέρουν