UPDATE

Eurovision 2025: Όσα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση


Δήμητρα Πραντάλου

19 Μαΐου 2025

Eurovision 2025: Όσα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση
Getty Images / Jens Büttner
Σίγουρα ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις υψηλές θέσεις στη Eurovision

Από σήμερα η Βασιλεία επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, απόλυτα ικανοποιημένη για την διοργάνωση του 69ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Με δρακόντεια μέτρα, αλλά και το εορταστικό κλίμα να επικρατεί παντού στους δρόμους, άφησε το στίγμα της στην ιστορία του μακροβιότερου θεσμού. Ο τελικός του Σαββάτου ανέδειξε τον τενόρο JJ νικητή της μεγάλης βραδιάς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Ισραήλ με την Yuval Raphael. Την τριάδα συμπλήρωσε η Εσθονία που σέρβισε espresso macchiato με τον Tommy Cash.

Η Βιέννη λοιπόν θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση, το 2026, ωστόσο πριν κλείσουμε αυτόν τον κύκλο οριστικά και αφήσουμε πίσω μας την εβδομάδα της Eurovision, ας συνοψίσουμε τι ακριβώς ζήσαμε.

Η Klavdia κατάφερε το ανέφικτο

Κόντρα στα προγνωστικά, η Klavdia κατάφερε να πετύχει την υψηλότερη θέση που είχε να δει η Ελλάδα από το 2013, με το τραγούδι "Αστερομάτα". Κατάφερε όμως και κάτι ακόμα: Να κάνει τον κόσμο να παρακολουθήσει φανατικά Eurovision. Όχι μόνο τα νούμερα τηλεθέασης έσπασαν κάθε ρεκόρ (ακόμα και στους ημιτελικούς), αλλά και στα social media στήθηκε “γλέντι”. Βίντεο με τις αντιδράσεις του κόσμου στον β’ ημιτελικό, καθώς και από την ψηφοφορία του τελικού, κατέκλυσαν το feed.

Η “Αστερομάτα” συγκίνησε και ανατρίχιασε, με αποτέλεσμα ο κόσμος να της δώσει 123 ψήφους, αποδεικνύοντας πως ο ελληνικός στίχος δεν είναι πρόβλημα, όταν η φωνή, η μουσική και η σκηνική παρουσία υπερτερούν. Η Klavdia με ήθος και προσγειωμένο προφίλ, άφησε μια γλυκιά και αξιοθαύμαστη γεύση στη φετινή Eurovision. Τώρα ανοίγεται μπροστά της μια σπουδαία καριέρα.

Προγνωστικά για… κλάματα και οι μεγάλες εκπλήξεις

Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά που τα προγνωστικά να έχουν πέσει τόσο έξω. Η Σουηδία που βρισκόταν στην κορυφή τις τελευταίες εβδομάδες, με το συγκρότημα KAJ, φαινόταν να μην απειλείται από καμία χώρα. Ίσως μόνο από την Αυστρία που βρισκόταν στη 2η θέση των προγνωστικών. Στην πραγματικότητα όμως ήταν δεδομένο για πολλούς πως η επόμενη Eurovision θα ταξίδευε στη χώρα που πριν δύο χρόνια είχε κερδίσει πάλι. Τελικά τα πράγματα ήρθαν πολύ διαφορετικά, αφού η Σουηδία κατέκτησε την τέταρτη θέση, χωρίς να φλερτάρει ποτέ με την πρώτη.

Αντίστοιχα, τα προγνωστικά έδειχναν την Μάλτα στην 10αδα, ωστόσο τερμάτισε στην 17η. Περίεργο ήταν και το γεγονός πως πήρε πολύ χαμηλούς βαθμούς από τον κόσμο. Αντίστοιχα και η Φινλανδία που ανήκε στα φαβορί, κατέκτησε την 11η.

Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η θέση του Ισραήλ, που δεν πήρε υψηλή βαθμολογία από τις επιτροπές των χωρών, αλλά απογειώθηκε από τον κόσμο. Για την ακρίβεια, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία στο televoting, προκαλώντας ένα μούδιασμα στους Ευρωπαίους, που στο τέλος της διαδικασίας ήλπιζαν η Αυστρία να πάρει περισσότερες ψήφους από το κοινό. Να σημειωθεί πως η ισπανική δημόσια τηλεόραση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα του televoting για το Ισραήλ και ζήτησε να διερευνηθεί η διαδικασία, κάτι που ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Το 0 της Ελβετίας στο televoting ήταν ακόμα μία έκπληξη. Ενώ οι επιτροπές την τίμησαν και με το παραπάνω, ο κόσμος δεν είχε την ίδια γνώμη. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει στην 10η θέση, ενώ στην αρχή έδειχνε πως θα ήταν στην 5αδα. Αλλά και το 12αρι του Ισραήλ στην Ελλάδα, έκανε τα μάτια μας να γουρλώσουν. Πώς μία χώρα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, ψηφίζει ένα τραγούδι που μιλά για τον ξεριζωμό, εμπνευσμένο από την γενοκτονία των Ποντίων; Τέλος πάντων, προφανώς ήθελε να περαστεί ένα μήνυμα, αλλά καλύτερα να το αφήσουμε εδώ.

Ένας μουσικός διαγωνισμός, αλλά με πολιτική σκιά

Εδώ και χρόνια η Eurovision έχει πάψει να είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού, που η μουσική ενώνει τις χώρες. Αυτό είναι μια βιτρίνα, αφού πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα είναι πιο φανερά από ποτέ . Φέτος ειδικά, η EBU προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, να φανερώσει έναν απολιτίκ χαρακτήρα, αποφεύγοντας διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και γιουχαρίσματα, με κανόνες όπως η απαγόρευση σημαιών από χώρες που δεν διαγωνίζονται. Δεν το πέτυχε, φυσικά.

Τόσο εντός σταδίου, όσο και στο τιρκουάζ χαλί, οι σημαίες της Παλαιστίνης σηκώνονταν όταν το Ισραήλ εμφανιζόταν. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια που η Yuval Raphael ερμήνευε στη σκηνή το “New day will rise”, ένας διαδηλωτής φώναζε “σταματήστε τη γενοκτονία. Ελευθερώστε την Παλαιστίνη”, με την ομάδα ασφαλείας να τον τραβά από τα μαλλιά και να τον τραμπουκίζει εμφανώς.

Το επικοινωνιακό τρικ του Ισραήλ πάντως, έκανε δουλειά. Βάζοντας μια επιζήσασα της 7ης Οκτωβρίου, να βγει μπροστά στους Ευρωπαίους και να τραγουδήσει για μία νέα μέρα που θα ξημερώσει, τη στιγμή που συντελείται γενοκτονία στη Γάζα, πέτυχε την εικόνα του "θύματος". Εννοείται πως η Raphael είχε μια εξαιρετική φωνή, αλλά σε έναν μουσικό διαγωνισμό που παρακολουθούν εκατομμύρια μάτια, δεν θα έπρεπε να συμμετέχει μία χώρα που έχει σκοτώσει χιλιάδες παιδιά.

Εν κατακλείδι, ο 69ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision χάρισε χαρές, χαμόγελα, σχόλια, συγκινήσεις, αγωνία και ανατροπές. Ένας κύκλος έκλεισε, ένας άλλος θα ανοίξει σε λίγους μήνες από σήμερα.