Γιώργο Χατζηνικολάου, γιατί μιλάνε όλοι για το θερινό σινεμά στο θέατρο Επί Κολωνώ;
Δήμητρα Πραντάλου
11 Ιουλίου 2025

Εδώ και 25 χρόνια, μια πολυκύμαντη γειτονιά της Αθήνας «φωτίζεται» πολιτισμικά χάρη στο θέατρο Επί Κολωνώ. Σε αυτό το ιστορικό κτίριο, στην οδό Ναυπλίου, η ομάδα Νάμα έχει ανεβάσει παραστάσεις με έργα επίκαιρα και διαχρονικά, δίνοντας έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, αλλά και με έργα που έχει μεταφράσει και έχει συστήσει για πρώτη φορά στο θεατρικό κοινό. Τώρα, με το καλλιτεχνικό όραμα που τη διακατέχει, ξεκινά μια νέα πιλοτική δράση, χαρίζοντας μια επιπλέον πολιτισμική διάσταση στον χώρο. Από σήμερα, η αυλή του θεάτρου γίνεται μια ανοιχτή κινηματογραφική αίθουσα. Ένα θερινό σινεμά για τους σινεφίλ και όσους παραμένουν αθεράπευτα ρομαντικοί.
Οποιοδήποτε πολιτισμικό γεγονός συμβαίνει στην πόλη, είναι πάντα ένα ευχάριστο γεγονός. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο καταλληλότερος άνθρωπος για να περιγράψει την ιδέα και το όραμα του θερινού σινεμά, είναι ο Γιώργος Χατζηνικολάου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου και μέλος, μαζί με την Ελένη Σκότη και τη Μαρία Αναματερού, της Ομάδας Νάμα. Ένας άνθρωπος που ήταν κινηματογραφόφιλος, πριν γίνει θεατρόφιλος. Όλα όσα είπε δείχνουν πόσο αγαπά αυτό που κάνει - αν και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια - αλλά κρατάω και κάτι που με βρήκε απόλυτα σύμφωνη: «μια γειτονιά αναβαθμίζεται όταν υπάρχει πολιτισμός» και αυτό είναι το πιο σημαντικό που έχουμε.

Η ιδέα του θερινού σινεμά στο Επί Κολωνώ
«Το παρελθόν μας είναι αυτό που μας έκανε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση. Ήμασταν κινηματογραφόφιλοι πριν γίνουμε θεατρόφιλοι - εγώ τουλάχιστον. Έχουμε μια αυλή που όλα αυτά τα χρόνια, την έχουμε περιποιηθεί τόσο πολύ που μέχρι και ο κόσμος μάς έλεγε πως κάτι έπρεπε να κάνουμε τα καλοκαίρια. Η ιδέα δεν προέκυψε φέτος, πολλά χρόνια τώρα το σκεφτόμασταν. Εμείς δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε ένα ακόμη θερινό σινεμά, φιλοδοξούμε απλά να έχουμε μια περίοδο που η αυλή μας θα αξιοποιείται με θερινές προβολές και φυσικά, με όλες τις προδιαγραφές - με τον ήχο της, με το κοντράστ της, με το μέγεθός της, με όλα. Μια πολύ ωραία συνθήκη, δηλαδή. Έχουμε και το μπαρ που ούτως ή άλλως υπάρχει, δεν είναι ένα απλό κυλικείο, οπότε είναι μια έξοδος. Η συνύπαρξη σε μια αυλή, παλιού τύπου αθηναϊκή, με ένα πράσινο που έχει βλαστήσει και το περιβάλλον είναι πια όμορφο, πιστεύω ότι είναι μια καλή έξοδος για να ευχαριστηθείς κάτι».
«Στην αρχή σκεφτόμασταν να ξεκινήσουμε με ανεξάρτητο κινηματογράφο, στο τέλος ίσως θα είναι και η πλειοψηφία των ταινιών που θα είναι το ρεπερτόριό μας - δηλαδή ταινίες που θα είναι πιο πολύ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου ή του πολύ ανεξάρτητου αμερικάνικου. Αλλά φυσικά θα βάλουμε και καλλιτέχνες δοκιμασμένους όπως οι αδερφοί Κοέν ή ο Ντέιβιντ Λίντς ή ο Γούντι Άλεν, που δεν είναι ακριβώς χολιγουντιανοί, αλλά είναι σε ένα επίπεδο υψηλότερο. Και είναι cinema scope κάποιες από αυτές. Εμείς φτιάξαμε μια συνθήκη που μπορούμε να ανταποκριθούμε και στις πιο cinema scope και στις πιο παλιού τύπου format - η οθόνη μας μεταβάλλεται κάπως. Έχουμε τη δυνατότητα, δηλαδή, και την υποδομή να ανταποκριθούμε σε όλα τα format».
Πώς επιλέχθηκαν οι ταινίες;
Το θερινό σινεμά στο Επί Κολωνώ, ξεκινά τη λειτουργία του με δύο ταινίες που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στον κινηματογράφο - μια σπουδαία παρακαταθήκη. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Χατζηνικολάου, οι ταινίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, ίσα-ίσα. «Οι δύο πρώτες είναι και οι δύο cinema scope, που σημαίνει πως έχουν όλο το extra white στην εικόνα, που συνήθως κάνει το Χόλιγουντ - αλλά δεν είναι χολιγουντιανές. Η μία λοιπόν είναι του Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», και η άλλη είναι των αδερφών Κοέν, «Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους», σε σενάριο του Κόρμακ ΜακΚάρθυ».
«Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ δεν είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα, είναι κυρίως γνωστός για λογοτεχνικά έργα που έχει γράψει, τα οποία μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη, όπως η ταινία «Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους» - από τις πολύ καλές, που έχει κερδίσει και Όσκαρ. Εμείς διαλέξαμε αυτή τη ταινία, επειδή φέτος θα ανεβάσουμε έργο του ΜακΚάρθυ, στη σκηνή μας. Πολλοί ξέρουν την ταινία, αλλά λίγοι αναρωτήθηκαν ποιος είναι ο σεναριογράφος - γιατί αναφέρουν μόνο τους Κοέν. Εμείς λοιπόν θα μιλήσουμε και για τον ΜακΚάρθυ».
«Τον Μάρτιν ΜακΝτόνα έχει φάνει πως τον αγαπάμε πολύ, έχουμε ήδη ανεβάσει την παράσταση «Η βασίλισσα της ομορφιάς», που έπαιζε για τρία χρόνια. Ήταν μια επιτυχία στα χέρια μας. Είχε κερδίσει και βραβεία για την καλύτερη παράσταση της χρονιάς. Στο Σύγχρονο είμαστε παραγωγοί ενός άλλου έργου του ΜακΝτόνα, «Ο Πουπουλένιος» και γενικά στο μελλοντικό ρεπερτόριο σίγουρα θα ανεβάσουμε ξανά κάτι από τον ίδιο. Μας αρέσει και μας ταιριάζει - είναι το στυλ του θεάτρου. Οπότε είναι δύο ταινίες που διαλέχτηκαν με όλα αυτά τα κριτήρια».
Η ταινία «Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους» είναι η πρώτη ταινία που θα προβληθεί σήμερα, με τη σκυτάλη να παίρνει αυτή του Μάρτιν ΜακΝτόνα. Μέσα στον Ιούλιο, το θερινό σινεμά του Επί Κολωνώ θα κάνει μόνο αυτές τις δύο προβολές. Μάλιστα, στη σημερινή έναρξη, ο Αντώνης Καφετζόπουλος θα μιλήσει για τον ΜακΚάρθυ πριν την προβολή.
Θέλουμε να παίζουμε ταινίες οι οποίες βρίσκονται σε μια καλή σχέση με το θέατρο.

Είναι μια ωραία αναβάθμιση για την περιοχή;
Την ημέρα που μίλησα με τον Γιώργο Χατζηνικολάου, είχα διαβάσει μία ανάρτηση για το θερινό σινεμά στο Επί Κολωνώ, που μιλούσε για αναβάθμιση της περιοχής. Δεν μπορούσα να μην τον ρωτήσω, λοιπόν, αν συμφωνεί με αυτό. «Συμφωνώ, ναι. Εμείς έχουμε εργαστεί 25 χρόνια στην οδό Ναυπλίου. Το φτιάξαμε το θεάτρο. Το πήραμε το ’99 και έχουμε κάνει ένα δραστήριο χώρο, με πολλές θεατρικές επιτυχίες πιστεύω. Αγαπήθηκε από όλη την Αθήνα και πλέον το Επί Κολωνώ είναι στον χάρτη. Οι γειτονές μας, εκτιμούν την παρουσία μας. Είμαστε από τα θετικά της γειτονιάς, όλοι το αναγνωρίζουν αυτό.
Βέβαια, το Επι Κολωνώ απευθύνεται σε όλους. Είναι ένα θέατρο, που φιλοξενεί θεατές που δεν μένει στην Αθήνα. Αλλά παρ’όλα αυτά, η γειτονιά σίγουρα αναβαθμίζεται όταν υπάρχει πολιτισμός μέσα σε αυτήν. Δεν είναι διασκέδαση, είναι ψυχαγωγία».
Το θερινό σινεμά ήρθε για να μείνει;
«Ναι, θα συνεχίσουμε. Δεν θέλουμε όμως να δουλέψουμε απευθείας σαν θερινό σινεμά, θέλουμε να κάνουμε αυτή την πιλοτική περίοδο. Όπως είπα και πριν, δεν φιλοδοξούμε να είμαστε ένα θερινό σινεμά, διότι οι δραστηριότητες που έχουμε, όπως το φεστιβάλ Off-Off Athens, που είναι τον Ιούνιο, δεν μπορεί να συνυπάρξει με το θερινό σινεμά. Εμείς πριν την 1η Ιουλίου δεν θα κάνουμε προβολές ουσιαστικά».
«Φέτος, θα είναι μόνο αυτές οι δύο προβολές που θα επαναληφθούν λόγω της μεγάλης προσέλευσης, άλλες δύο φορές. Από τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε ρεπερτόριο. Και φυσικά, από τα μέσα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις μας μέσα».
Θα υπάρχει στο ρεπερτόριο σύγχρονο ελληνικό σινεμά;
«Ναι, το σκεφτήκαμε κι αυτό πολύ. Ενδεχομένως μια χρονιά να είναι μόνο ελληνικό σινεμά. Βέβαια, όπως θα έχετε δει στο ρεπερτόριο του Επί Κολωνώ, το παγκόσμιο θέατρο είναι παρών. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έχουμε κάνει πολλές φορές. Έχουμε μεταφράσει για πρώτη φορά έργα. Είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον υπόλοιπο πλανήτη ας πούμε. Το ελληνικό ρεπερτόριο μας ενδιαφέρει γιατί είναι μέσα στον χώρο μας, είναι συνάδελφοι μας. Ακόμα και ταινίες μικρού μήκους μπορεί να έχουμε ως αφιέρωμα. Είναι πολλά στα σχέδια μας. Θέλουμε να το πάμε προσεκτικά και να κάνουμε κάτι που να αρέσει σε όλους γιατί το κάνουμε με αγάπη και μεράκι, δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε μια ακόμη επιχείρηση. Το κάνουμε περισσότερο για να συνυπάρξουμε - να κρατάει ζωντανό το θέατρο σε μια περίοδο που κλείνει κανονικά».

Τι έρχεται από τη νέα σεζόν στο θέατρο Επί Κολωνώ;
«Την επόμενη σεζόν συνεχίζουμε τη Λίντα, με ανανεωμένο καστ, με τις πρόβες να έχουν ξεκινήσει ήδη. Η Ελένη Σκότη συνεχίζει δυνατά. Η Λίντα θα είναι η Μυρτώ Αλικάκη. Ταυτόχρονα, θα ανεβάσουμε έργο του Μακκάρθυ, όπως ανέφερα και πριν, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αντώνη Καφετζόπουλου, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί μαζί με τον Ζερόμ Καλούτα».
Αν λοιπόν αγαπάς τον κινηματογράφο ή απλώς θέλεις να απολαύσεις μια δροσερή βραδιά στο ζεστό καλοκαίρι της Αθήνας με μια παγωμένη draft, ή ένα μοχίτο με δυόσμο από τον κήπο, κάνε την κράτησή σου στο more.com.
Σήμερα θα προβληθεί η ταινία «Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους» και στις 19 Ιουλίου «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, σε σενάριο και σκηνοθεσία Μάρτιν ΜακΝτόνα.
Πληροφορίες για τις ταινίες
Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους
Μετά από μια αποτυχημένη δοσοληψία ναρκωτικών στα σύνορα Τέξας–Μεξικού, ένας εργάτης βρίσκει στην έρημο δύο εκατομμύρια δολάρια και σύντομα γίνεται στόχος ενός αμείλικτου δολοφόνου. Το έργο είναι μια ατμοσφαιρική κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κόρμακ ΜακΚάρθυ, σε σκηνοθεσία των αδελφών Κοέν.
Πρωταγωνιστούν οι Τόμι Λι Τζόουνς, Τζος Μπρόλιν και Χαβιέρ Μπαρδέμ, ο οποίος τιμήθηκε με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ανατριχιαστική ερμηνεία του. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2007 και έχει χαρακτηριστεί ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
- Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι
Όταν η έρευνα για τον βιασμό και τη δολοφονία της κόρης της βαλτώνει, μια μητέρα αποφασίζει να προκαλέσει την αδράνεια των τοπικών αρχών: νοικιάζει τρεις διαφημιστικές πινακίδες κοντά στην πόλη και καταγγέλλει δημοσίως την αστυνομία, φέρνοντας απέναντί της ολόκληρη την κοινότητα.
Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μάρτιν ΜακΝτόνα, ξεχωρίζει για τις συγκλονιστικές ερμηνείες των Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σαμ Ρόκγουελ και Γούντι Χάρελσον. Απέσπασε δύο Όσκαρ (Α’ Γυναικείου και Β’ Ανδρικού Ρόλου), τέσσερις Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σεναρίου, Α’ Γυναικείου και Β’ Ανδρικού Ρόλου) και πέντε BAFTA, μεταξύ πολλών άλλων βραβείων.