LIFE NOW

Η Ζιζέλ Πελικό τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο της Γαλλίας, αλλά η κοινωνία δεν αλλάζει με «μετάλλια»


JTeam

14 Ιουλίου 2025

βιασμός γαλλία
Getty Images
Η Ζιζέλ Πελικό ονομάστηκε ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής πριν από την αυριανή Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία

Θάρρος, δύναμη, αξιοπρέπεια. Οι λέξεις είναι πάντα λίγες για να μιλήσει κάποιος για τη Ζιζέλ Πελικό. Επέζησε από τους παρατεταμένους μαζικούς βιασμούς που ενορχήστρωνε ο «άνθρωπός» της στο σπίτι τους, έζησε φρικιαστικές στιγμές στο πλευρό ενός άντρα που αποκαλούσε «σύζυγό της» για δεκαετίες και στο τέλος άφησε την ιστορία της να διαδοθεί σε κάθε άκρη του κόσμο. Αποφάσισε να μη διατηρήσει την ανωνυμία της, να μην προχωρήσει σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Όχι για εκείνη, αλλά για κάθε θύμα βιασμού.

Το BBC την κατέταξε πριν μήνες στις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες για το 2024. Οι Financial Times την κατέταξαν στις 25 πιο επιδραστικές γυναίκες, ξανά για το 2024. Δημοσκόπηση της Odaxa, κατέληξε στο ότι η Ζιζέλ Πελικό ήταν η προσωπικότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή για τη χρονιά που μας πέρασε στη Γαλλία. Κόσμησε το συγκλονιστικό εξώφυλλο της γερμανικής Vogue με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η δική της υπόθεση ίσως γίνει η αρχή για να αλλάξει στη Γαλλία ο νομικός ορισμός του βιασμού. Και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε: Υπάρχει μία μικρή ελπίδα, ο κόσμος να αλλάξει, χάρη στη Ζιζέλ.

Από το τέλος της δίκης της, η Ζιζέλ έχει παραμείνει σιωπηλή. Ο δικηγόρος της λέει ότι επικεντρώνεται στη συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2026 και θα αφηγηθεί τη δική της εκδοχή, της δική της ιστορίας. Θα είναι τα απομνημονεύματά της. «Τώρα θέλω να πω την ιστορία μου με τα δικά μου λόγια. Μέσω αυτού του βιβλίου, ελπίζω να μεταφέρω ένα μήνυμα δύναμης και θάρρους σε όσους υποβάλλονται σε δύσκολες δοκιμασίες. Μακάρι να μη νιώσουν ποτέ ντροπή. Και με τον καιρό, μακάρι να μάθουν ακόμα και να γεύονται ξανά τη ζωή και να βρουν την ειρήνη», είχε πει.

Σήμερα, διαβάσαμε ότι στη Ζιζέλ Πελικό απονεμήθηκε το «υψηλότερο βραβείο» της Γαλλίας. Ονομάστηκε ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής πριν από την αυριανή Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία. Ήταν μεταξύ των 589 άλλων ατόμων που έλαβαν το υψηλότερο παράσημο της Γαλλίας, χθες. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απέτισε δημόσια φόρο τιμής στην Πελικότ ως πρωτοπόρο, προσθέτοντας ότι «η αξιοπρέπεια και το θάρρος της συγκίνησαν και ενέπνευσαν τη Γαλλία και τον κόσμο».

Η τιμή που της απονεμήθηκε είναι σίγουρα μια αναγνώριση της δύναμης και του θάρρους της. Όμως, τα παράσημα δεν αρκούν για να φέρουν την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Η μάχη της Ζιζέλ δεν είναι προσωπική νίκη — είναι κάλεσμα για μια κοινωνία που θα «σπάσει» επιτέλους τη σιωπή των θυμάτων και την ατιμωρησία. Η προσοχή που συγκέντρωσε πρέπει να μετατραπεί σε νομοθετικές και κοινωνικές αλλαγές, ώστε καμία γυναίκα να μη φοβάται να μιλήσει. Γιατί αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι μόνο οι βιαστές.