Στην Ινδία αφαίρεσαν το φιλί από την ταινία Superman, αλλά η βία και η σεξουαλική κακοποίηση στις ινδικές ταινίες επιτρέπονται κανονικά
JTeam
16 Ιουλίου 2025

Η πολυαναμενόμενη ταινία Superman κυκλοφόρησε στις κινημαγραφικές αίθουσες, αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση στους θεατές, που ίσως περίμεναν περισσότερη δράση - στο παγκόσμιο box office πάντως δεν τα έχει πάει άσχημα, αλλά σίγουρα είναι λιγότερα από αυτά που περίμεναν.
Το θέμα μας βέβαια δεν είναι οι εισπράξεις που συγκέντρωσε ο Superman, αλλά η λογοκρισία που επικρατεί ακόμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στον Guardian, οι Ινδοί θεατές παρακολουθούσαν την ταινία, όταν αντιλήφθηκαν πως κάποιες πολύ συγκεκριμένες σκηνές είχαν αφαιρεθεί. Πρόκειται, φυσικά, για εκείνες που ο υπερήρωας πλησιάζει τη Λόις Λέιν για να τη φιλήσει - εκεί κοβόταν απότομα το πλάνο και προχωρούσε στο επόμενο. Το Συμβούλιο Λογοκρισίας της Ινδίας έκρινε τις σκηνές - συμπεριλαμβανομένου ενός φιλιού διάρκειας 33 δευτερολέπτων- ως «υπερβολικά αισθησιακές» για το ινδικό κοινό και απαίτησε την αφαίρεσή τους πριν την προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους.

Προφανώς και υπήρξαν αντιδράσεις, με μερίδα θεατών να κατηγορεί την Κεντρική Επιτροπή Πιστοποίησης Ταινιών για υποκρισία. Κι αυτό γιατί γιατί ενώ επιτρέπεται η βία και ο μισογυνισμός στις ινδικές ταινίες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με μία σκηνή φιλιού σε ταινία του Χόλιγουντ. Για παράδειγμα, ένας θεατές έγραψε στα social media: «Το CBFC επιτρέπει φρικιαστικές σκηνές βίας και σεξουαλικής επίθεσης σε ταινίες με πιστοποίηση U, τις οποίες παρακολουθούν ελεύθερα τα παιδιά, αλλά δεν επιτρέπει ένα συναινετικό φιλί σε ταινία κόμικ με πιστοποίηση U/A, που απευθύνεται σε παιδιά με επίβλεψη ενηλίκων».
Ένας άλλος χρήστης σχολίασε: «Δηλαδή, ο Superman δεν επιτρέπεται να φιλήσει την Λόις Λέιν στις ινδικές οθόνες, αλλά όλοι οι πρόστυχοι πρωταγωνιστές των ινδικών ταινιών μπορούν να τραβούν, να θωπεύουν, να επιτίθενται, να παρακολουθούν, να χαστουκίζουν και να κάνουν ό,τι θέλουν με τις πρωταγωνίστριες. Σοβαρά τώρα, Συμβούλιο Λογοκρισίας;».
Ο κινηματογράφος στην Ινδία είχε ανέκαθεν δύσκολη σχέση με τις σκηνές φιλιού στην οθόνη. Με εξαίρεση μια τετράλεπτη σκηνή φιλιού στην ταινία Karma του 1933, έως και τη δεκαετία του 1990 τα φιλιά στις ινδικές ταινίες περιορίζονταν σε αγκαλιές ή υπονοούνταν μέσω συμβολικών εικόνων, όπως λουλούδια. Επί της ουσίας, η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό συντηρητική και βαθιά θρησκευόμενη, ειδικά εκτός αστικών κέντρων. Πιο τολμηρές σκηνές φιλιού εξακολουθούν να είναι συχνά αντικείμενο λογοκρισίας.
Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Λογοκρισίας δέχεται κατηγορίες. Τον Οκτώβριο του 2024, όταν κυκλοφόρησε το The Apprentice για τον Ντόναλντ Τραμπ, η ταινία δεν κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της χώρας, γιατί ο σκηνοθέτης Αλί Αμπάσι, δεν έκανε τις περικοπές που του ζήτησαν. Τότε ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει: «Διέφυγα από τη λογοκρισία του Ιράν, μόνο και μόνο για να συναντήσω τη λογοκρισία των εταιρειών στις ΗΠΑ. Και τώρα την Ινδία. Σοβαρά; Η λογοκρισία μοιάζει να είναι παγκόσμια επιδημία αυτή τη στιγμή».
Κάτι αντίστοιχο έγινε και πριν λίγους μήνες, ζητήθηκε και από την Σάντια Σούρι, που σκηνοθέτησε την ταινία Santosh, να προχωρήσει σε περικοπές, τις οποίες η ίδια τις χαρακτήρισε απογοητευτικές.