UPDATE ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ

Οι πιο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Οκτωβρίου 2017

pexels-photo-112324.jpeg

Το φύλο

Απλά το να είσαι γυναίκα αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Φέτος στην Αμερική υπάρχουν περίπου 190.000 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού και 60.000 περιπτώσεις μη επεμβατικού καρκίνου του μαστού

Η ηλικία

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ασθένειες, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Περίπου δύο στους τρεις επεμβατικούς καρκίνους του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες 55 ετών και άνω.

Οικογενειακό ιστορικό

Οι γυναίκες με στενούς συγγενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αν έχετε έναν πρώτο θηλυκό συγγενή (αδελφή, μητέρα, κόρη) με διάγνωση καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος σας διπλασιάζεται.

Γενεσιολογία

Περίπου το 5% έως 10% των καρκίνων του μαστού θεωρείται κληρονομικό, που προκαλείται από μη φυσιολογικά γονίδια που μεταφέρονται από τον γονέα στο παιδί.

Είχατε παλαιότερα καρκίνο του μαστού

Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, έχετε 3 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε νέο καρκίνο στον άλλο μαστό ή σε διαφορετικό μέρος του ίδιου μαστού. Αυτός ο κίνδυνος διαφέρει από τον κίνδυνο επανόδου του αρχικού καρκίνου (που ονομάζεται κίνδυνος υποτροπής).

Ορισμένες αλλαγές στο στήθος

Εάν έχετε διαγνωστεί με κάποιες καλοήθεις καταστάσεις, μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Φυλή / Εθνότητα

Οι λευκές γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από ό,τι οι γυναίκες της Αφρικής, της Ισπανίας και της Ασίας. Ωστόσο, οι γυναίκες της Αφρικής είναι πιθανότερο να αναπτύξουν πιο επιθετικό, πιο προχωρημένο στάδιο καρκίνου του μαστού που διαγιγνώσκεται σε νεαρή ηλικία.

Να είναι κάποιος υπέρβαρος

Οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που διατηρούν υγιές βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Η ύπαρξη υπερβολικού βάρους μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έχουν υποστεί την ασθένεια.

Ιστορικό εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά ή έχουν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν πριν την ηλικία των 30 ετών.

Ιστορικό θηλασμού

Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά εάν μια γυναίκα θηλάζει για περισσότερο από 1 χρόνο.

Εμμηνόρροια

Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την εμμηνόρροια από 12 ετών και κάτω έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή τους.

Αλκόολ

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πυκνό στήθος

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πυκνά στήθη μπορεί να είναι 6 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο και μπορεί να δυσκολέψουν τις μαστογραφίες να ανιχνεύσουν τον καρκίνο.

Έλλειψη άσκησης

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της άσκησης σε μέτριο ή έντονο επίπεδο για 4 έως 7 ώρες την εβδομάδα και του χαμηλότερου κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί διάφορες ασθένειες και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στον έλεγχο της φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων του μαστού και μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσει την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου του μαστού

Ανθυγιεινό φαγητό

Η διατροφή πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον μερικώς υπεύθυνη για το 30% έως 40% όλων των μορφών καρκίνου. Καμία τροφή ή διατροφή δεν μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο του μαστού. Αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων νοσημάτων, όπως και του καρκίνου.

Έκθεση σε χημικά προϊόντα στα τρόφιμα

Υπάρχει ανησυχία ότι τα φυτοφάρμακα, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες και στα ζώα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον υδράργυρο στα θαλασσινά.

Έκθεση σε χημικά προϊόντα στους χλοοτάπητες και κήπους

Μερικές από τις χημικές ουσίες στα προϊόντα χλοοτάπητα και κήπου μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους. Αλλά επειδή τα προϊόντα έχουν πολλούς συνδυασμούς χημικών ουσιών, είναι δύσκολο να αποδειχθεί μια συγκεκριμένη αιτία και αποτέλεσμα για κάθε συγκεκριμένο χημικό προϊόν.

Έκθεση σε χημικά προϊόντα σε πλαστικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι μερικές από τις χημικές ουσίες σε πλαστικά προϊόντα, όπως η δισφαινόλη Α (BPA), μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους.

Έκθεση στα ψητά και καπνιστά τρόφιμα

Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν πολλά ψητά και καπνιστά κρέατα και πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έτρωγαν.