Το νέο βιβλίο του Γιώργου Ευγενειάδη μόλις κυκλοφόρησε και φιλοξενεί τις πιο απλές και νόστιμες συνταγές για μαθητές με αναπηρία

Έλενα Κρητικού
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχα την τύχη να παρευρεθώ στην παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων του Γιώργου Ευγενειάδη: «Απλά και διαφορετικα- συνταγές μαγειρικής σε διαφορετική διάσταση» και «Απλά και διαφορετικά το ημερολόγιο μου», που πραγματοποιήθηκε στην καφετέρια όπου το 90% των εργαζομένων είναι άτομα με αναπηρίες, Myrtillo Cafe. 

Το 2019, ο δάσκαλος που μαθαίνει τις πιο απλές και νόστιμες συνταγές στους μαθητές του, δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο του με τίτλο, «Απλά και διαφορετικά», που καταγράφει όλες τις συνταγές που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα, μαζί με τους υπέροχους μαθητές του. Το βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» - συνταγές μαγειρικής σε διαφορετική διάσταση- είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Απλά και Διαφορετικά», το οποίο αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο 26 συνταγές μαγειρικής, μιας και το προηγούμενο μπλε περιείχε συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής. Για το δεύτερο υπέροχο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, μίλησαν μεταξύ άλλων, οι: Στέλιος Παρλιάρος και Ανδρέας Λαγός.

Η βραδιά είχε ιδιαίτερη μαγεία αφού στον χώρο παρευρέθηκαν και οι μαθητές με αναπηρία που μαθαίνουν πώς να κάνουν τις πιο νόστιμες «απλές και διαφορετικές» συνταγές. 

Μια... Διαφορετική Προσέγγιση Συνταγών

Η λογική των συνταγών είναι το "Comfort Food”. Η πρωτοτυπία του βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός ότι παρουσιάζονται βήμα-βήμα με σκίτσα και κείμενο τα υλικά, τα σκεύη και η διαδικασία των συνταγών, καθιστώντας πιο εύκολη την ανάγνωση και κατανόηση κάθε συνταγής.  
 
Τα Είδη των Υλικών

Τα υλικά είναι απλά και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι όπως και σε κάθε απομακρυσμένο νησί ή χωρίο, ενώ οι συνταγές βασίζονται στην πυραμίδα της σύγχρονης μεσογειακής διατροφής που απεικονίζεται στο τέλος του βιβλίου.  Για την παρασκευή τους δεν απαιτείται χρήση ζυγαριάς και δοσομετρητών, ώστε όλοι να έχουν κίνητρο να μαγειρέψουν και να φτιάξουν κάτι σπίτι τους!   
 

Η Έμπνευση 

Η ιδέα προέκυψε από τον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται οι μαθητές του συγγραφέα. Μαθητές με Αναπηρία (νοητική υστέρηση και αυτισμό) και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, ενός δημόσιου Ειδικού Σχολείου στην Αθήνα.  

Κοινωνικά Μνήματα Βάσει των Χρωμάτων

Στο βιβλίο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χρώματα για να δημιουργεί μια ασφάλεια και οικειότητα στον αναγνώστη. Επίσης, είναι έτσι δομημένο ώστε να περνά διάφορα μηνύματα. Μετά το μπλε χρώμα στο πρώτο βιβλίο, ου συμβολίζει το χρώμα του αυτισμού, το κίτρινο  χρώμα στο δεύτερο βιβλίο στο εξώφυλλο συμβολίζει την δράση και θέλει να μας βάλει όλους στην κουζίνα να κάνουμε κάτι! Τα δυο κόκκινα πρόσωπα είναι το σήμα της νοητικής υστέρησης που συμβολίζει ένα άτομο με νοητική υστέρηση και ένα δεύτερο που το βοηθά και το στηρίζει. Η σημασία της οικογενειακής συνάθροισης και του τρόπου ζωής τονίζεται με ιδιαίτερη σημασία στην Διατροφική Πυραμίδα στο τέλος του βιβλίου.

Ένα Εκπαιδευτικό Εργαλείο

Ενώ είναι ένα βιβλίο για την απόλαυση της μαγειρικής από τον καθένα από μας, μπορεί να λειτουργήσει και εκπαιδευτικά αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των μαθητών και παρέχοντας πληροφορίες γύρω από τα τρόφιμα και την επιστήμη τους.

Απλά και Διαφορετικά – Το ημερολόγιο μου  – Εκδόσεις Υδροπλάνο

Το βιβλίο-ατζέντα «Απλά και Διαφορετικά- το ημερολόγιο μου» είναι το τρίτο μέρος της σειράς βιβλίων «Απλά και Διαφορετικά». Εμπνευσμένο από τα ερεθίσματα των μαθητών του συγγραφέα, μαθητών ενός δημόσιου ειδικού σχολείου και με απλό και αυθόρμητο τρόπο που θυμίζει τα σχολικά μας τετράδια καλεί τον αναγνώστη να:

•    να οργανώσει τον χρόνο του
•    να γνωρίσει τις παγκόσμιες ημέρες
•    να θέσει στόχους για το μέλλον
•    να φροντίσει τον εαυτό του
•    να ανακαλύψει συνταγές για το γραφείο, τη σχολή ή το σχολείο καθώς και εποχιακές συνταγές
•    να μαγειρέψει με την οικογένεια του ή τους φίλους του
•    να χαλαρώσει χρωματίζοντας σκίτσα ή ζωγραφίζοντας τα δικά του
•    να ακολουθήσει tips ζωής
•    να ταχυδρομήσει καρτ ποστάλ τις οποίες θα βρει στο τέλος του βιβλίου. 
Είναι το ημερολόγιο μιας Απλής και Διαφορετικής ζωής.

Γιατί η απλότητα και διαφορετικότητα μας κάνουν ξεχωριστούς!