UPDATE CITY BLOGGING

Easter Time: Τα 10 πιο νόστιμα τσουρέκια της Αθήνας


Κλέλια Φατούρου

20 Απριλίου 2022

Easter Time: Τα 10 πιο νόστιμα τσουρέκια της Αθήνας
Ήρθε η στιγμή να προμηθευτείς το τσουρέκι του Πάσχα και εμείς κάναμε έρευνα για εσένα

Το Πάσχα είναι ίσως η μόνη γιορτή που συμπαθώ. Όταν όλοι ενθουσιάζονται με τα Χριστούγεννα, εγώ σκέφτομαι τις μέρες που θα δω τον Ιησού από τη Ναζαρέτ (σταθερά στον ΑΝΤ1), θα φύγω έστω και για λίγο από την πόλη και θα ακούω ψαλμούς και τροπάρια από την εκκλησία της γειτονιάς. Δεν ξέρω γιατί, αλλά υπάρχει κάτι καθησυχαστικό και συμβολικό στη Μεγάλη Εβδομάδα, ανεξαρτήτως πίστης.

Αλλά επειδή εδώ λέμε αλήθειες, ένας βασικός λόγος για τον οποίο ανυπομονώ για το Πάσχα, είναι το τσουρέκι. Αυτό το θείο δημιούργημα που κάνει το σπίτι, την πολυκατοικία, τη γειτονιά να μοσχομυρίζουν μαστίχα, μαχλέπι και ό,τι άλλο μυστικό υλικό μπαίνει σε αυτό το γλυκό αρτο-ποίημα. Καλά είναι τα κουλουράκια και τα σοκολατένια αυγά, αλλά το τσουρέκι είναι ο βασιλιάς και εμείς είμαστε εδώ για να σε ενημερώσουμε για αυτά που έχουμε δοκιμάσει και θα γλυκάνουν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα σου (ενδεχομένως και την επόμενη).

Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι)

Το μικροσκοπικό ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου είναι ίσως ο πιο hot πασχαλινός προορισμός. Αν περάσεις από εκεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα δεις μία τεράστια ουρά να περιμένει υπομονετικά για ένα τσουρέκι σε απλή εκδοχή, σε νηστίσιμη, αλλά και γεμιστό με κάστανο και σοκολάτα. Εκεί που η Ελλάδα συναντά την Τουρκία, θα βρεις το πιο αρωματικό τσουρέκι της πόλης.

Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια)

Το ζαχαροπλαστείο των Εξαρχείων που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής και είναι το κλασικό πέρασμα για εκείνους που ξέρουν ότι εκεί θα βρουν ποιοτικό παγωτό, υπέροχες τούρτες, κοκάκια, ταρτάκια αλλά και το κλασικό μαστιχωτό τσουρέκι με μπόλικο καβουρδισμένο αμύγδαλο, για εκείνους που τους αρέσει με τον παραδοσιακό τρόπο. Bonus tip: μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το παγωτό με γεύση σύκο και τσίπουρο.

Kora (Παναγ. Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι)

Ο new age φούρνος που αγαπήσαμε και έχει ένα από τα καλύτερα ψωμιά που έχω δοκιμάσει, αλλά κυρίως με μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι όπως βάζουν παντού προζύμι, το ίδιο κάνουν και με τα μαστιχωτά τσουρέκια τους, τα οποία είναι η σωστή επιλογή για εσένα που δεν θες πολύ γλυκές γεύσεις. Θα τα βρεις και σκέτα αλλά και στο πασχαλινό καλάθι, με λαμπάδα, αυγό, λεμονάδα και άλλα goodies. Το βαφτιστήρι σου θα σε λατρέψει.

Maxim (Τσακίρογλου 23, Ν. Σμύρνη)

Το πολίτικο ζαχαροπλαστείο ακολουθεί πιστά τις παραδόσεις και ειδικεύεται στις υπέροχες γεύσεις που έρχονται κατευθείαν από την Πόλη. Εδώ θα βρεις αυθεντικούς μπακλαβάδες, καζάν ντιπί, ταούκ κιοκσού, αλλά και τσουρέκι με μυρωδιά από την Πόλη. Η ουρά έξω από το μαγαζί και η αφράτη υφή του, δικαιολογούν τη φήμη του.

Tillas (Ελ. Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια)

Αν περάσεις μπροστά από τον Tillas, δεν γίνεται να μην σε σταματήσει η μυρωδιά του φουρνιστού τσουρεκιού με μαστίχα και μαχλέπι. Διαχρονική αξία που θα βρεις και με γέμιση σοκολάτα. Θα κάνουμε μνεία για τα παγωτά του σε άλλο θέμα.

Sweet Nolan (Απόλλωνος 6Β, Αθήνα)

Το φανταστικό ασιατικό μαγαζί του Σωτήρη Κοντιζά απέκτησε πρόσφατα έναν γλυκό φίλο, ακριβώς δίπλα. Έχει ήδη γίνει talk of the town για το γνωστό burnt cheesecake και τα πορτογαλικά pasteis de nata. Το Πάσχα μόλις έγινε πιο ενδιαφέρον, με το τσουρέκι του Sweet Nolan που είναι μαστιχωτό και κρύβει ένα υλικό έκπληξη. Ας το ανακαλύψουμε μόνοι μας.

Α λα γκρεκ (Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι)

Φεύγουμε από την κλασική πολίτικη εκδοχή και πηγαίνουμε σε δύο έξυπνες εναλλακτικές που δεν γίνεται να σε αφήσουν ασυγκίνητη. Εδώ θα φας τσουρέκι με κρητική συνταγή, ζυμωμένο με προζύμι αλλά και τα babka, που μοιάζουν με τσουρέκι και έχουν πραλίνα ή ταχίνι με ζάχαρη και κανέλα.

Ο Τάκης (Μισαραλιώτου 14, Αθήνα)

Κλείνω με μία σταθερή αξία και τον φούρνο του Τάκη που στέκει αγέρωχος κάτω από την Ακρόπολη και είναι κλασικό πέρασμα για όσους ξέρουν. Αυτή τη βδομάδα θα βρεις τα τσουρέκια που ψάχνεις, είτε σε κλασικό στιλ, είτε σε παραλλαγές, με σοκολάτα, πορτοκάλι, σταφίδα ή αγριοκέρασο.

Sorolop (Ανδρέα Μεταξά 17, Εξάρχεια)

Αν πάλι θέλεις τη δική σου ατομική μερίδα, το Sorolop των Εξαρχείων σύστησε στο αθηναικό κοινό τις φέτες τσουρεκιού με διάφορα toppings της επιλογής σου, τσουρεκοmuffin ή κλασικό ατομικό τσουρεκάκι. Σε κάθε περίπτωση, θα βρεις και κανονική συσκευασία, vegan, απλό και με μαρμελάδα.

Βάρσος (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά και Πλ. Δούρου 2, Χαλάνδρι)

Ποιο είναι το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς παλιό κλασικό ζαχαροπλαστείο; Ο Βάρσος στην Κηφισιά βάζει τραπεζάκι στον πεζόδρομο για να πιεις τον ελληνικό καφέ σου και να τον συνοδεύσεις με μία λαχταριστή πάστα αμυγδάλου ή με το ξακουστό του γαλακτομπούρεκο. Για το Πάσχα, επένδυσε στα κουλουράκια και τα τσουρέκια του, που δεν αφήνουν κανένα ανικανοποίητο.

TAGS