UPDATE CITY BLOGGING

Πάμε μια βόλτα στη Νίκαια; Εξερευνούμε τα Προσφυγικά μέσα από τα πιο γνήσια “νικαιώτικα” στέκια


JTeam

20 Νοεμβρίου 2022

Πάμε μια βόλτα στη Νίκαια; Εξερευνούμε τα Προσφυγικά μέσα από τα πιο γνήσια “νικαιώτικα” στέκια
Ανακαλύπτουμε τα πιο ψαγμένα νικαιώτικα στέκια μέσα από μία βόλτα σε όλα τα γραφικά στενά της Παλαιάς και Νέας Κοκκινιάς

Πριν από δύο περίπου καλοκαίρια, στο άκουσμα της δημιουργίας του νέου σταθμού μετρό στην περιοχή της Νίκαιας, άρπαξα την ευκαιρία να επισκεφτώ για πρώτη φορά την ιστορική περιοχή της Κοκκινιάς, για την οποία είχα ακούσει πολλά. Μετά από δύο χρόνια και πολλές βόλτες στις προσφυγικές γειτονιές της, ομολογώ πως η νοσταλγική διάθεση που μου δημιούργησε η αυθεντικότητα που διατηρεί -από την πρώτη κιόλας φορά που την επισκέφτηκα- παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα.

Η μεγάλη κεντρική πλατεία, ο στολισμένος πεζόδρομος με δέντρα, παρτέρια και τραπεζάκια έξω από παραδοσιακά καφενεία, «αιωνόβια» κουτούκια, οργανοποιεία και προσφυγικά σπίτια με τις ασβεστωμένες, χρωματιστές με νεραντζιές αυλές τους που θυμίζουν ασπρόμαυρο φιλμ παλιών ελληνικών ταινιών, είναι όλα όσα θα δεις με μια πρώτη ματιά κατεβαίνοντας από το μετρό.

Παρόλο που μένω αρκετά μακριά από τη Νίκαια, όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν την αγάπη μου για την περιοχή και τα όμορφα στέκια της που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλες περιοχές. Ας κάνουμε λοιπόν μαζί μία βόλτα στις κρυμμένες γωνιές και στα ιστορικά μέρη της ζωντανής γειτονιάς της Κοκκινιάς, η οποία απέχει πλέον λίγα μόνο λεπτά από τον Πειραιά και εφτά μόλις στάσεις από το κέντρο της Αθήνας, παίρνοντας τη γραμμή 3 του μετρό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr